Marko Jurinec/PIXSELL

Varga: Zdravstveni sustavi ne mogu se preslikavati

Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u srijedu mogućnost prenošenja u Hrvatsku kanadskog modela zdravstva jer se, istaknuo je, zdravstveni sustavi ne mogu preslikati iz jedne u drugu zemlju.

 Varga je uoči sjednice Vlade istaknuo da po njegovu poznavanju zdravstvenih sustava, u svijetu ne postoji nijedan sustav zdravstva koji bi se u cijelosti mogao preslikati negdje drugdje.

Izjavio je i da je hrvatski zdravstveni model jedan od najboljih u Europi po svim pokazateljima. “Po uloženom novcu smo treći u Europi, a kroz reforme koje smo do sada provodili do kraja 2017. namjeravali smo biti broj 1 u Europi. No, po najavama, izgleda da će se odustati od tih reformi. Zanima me što će na to reći Europska komisija”, rekao je ministar.

Ustvrdio je i kako je stanje u zdravstvu koje su naslijedili početkom 2012. bio “apsolutni kaos i nered”.

“Mi smo uveli red kao što smo ga uveli i u razdoblju od 2000. do 2003. nakon nereda koji je ostavio HDZ. Sada smo to ponovili. Velika je odgovornost na novom mandataru da se ‘prosvijetli o hrvatskim zbiljnostima’ i da jednostavno mora provoditi dalje reforme onako kako smo ih mi zacrtali”, poručio je.

Odbacio je i mogućnost da će buduća zdravstvena administracija zateći “kosture iz ormara” jer tih kostura, kako je rekao, nema.

Komentiraj