Varga zadovoljan poslovanjem zadarske bolnice

Dino Stanin/PIXSELL

Zadarska bolnica posluje pozitivno, a nakon gotovo tri desetljeća gradnje, od sljedeće godine radit će i poliklinika, najavio je u ponedjeljak za posjeta zadarskoj Općoj bolnici ministar zdravlja Siniša Varga.

“Zadovoljan sam poslovanjem Opće bolnice Zadar, radom djelatnika, i mogu kazati kako imamo tendenciju da Hrvatska dostigne najbolji zdravstveni sustav u Europi. Zbog poliklinike smo imali više sastanaka i u ministarstvu i u Zadru i napokon smo uspjeli raspetljati gordijski čvor između banaka, građevinara i Uprave zadarske Opće bolnice. Do kraja godine bit će raspisan natječaj za nastavak građevinskih radova na poliklinici. Bolnica posluje pozitivno, a dugovi se smanjuju sukladno planu sanacije”, rekao je ministar Varga i pohvalio bolničko osoblje za izniman trud koji je, kako je istaknuo, vidljiv ponajprije po smanjenu lista čekanja pacijenata.

Sanacijska upraviteljica Andrijana Bedalov rekla je kako bez potpore Ministarstva zdravlja u posljednjih nekoliko mjeseci ne bi bilo moguće ostvariti pozitivne rezultate poslovanja.

“Kumulativni višak prihoda u zadnjih devet mjeseci iznosi 5,6 milijuna kuna, dospjele obveze smanjuju se iz mjeseca u mjesec pa smo tako smanjili isplate obveza prema dobavljačima s 365 na 150 dana”, rekla je i najavila da će do kraja tjedna stići nalaz sudskih vještaka za dovršetak radova na poliklinici.

Ministar Varga podsjetio je na obećanje koje je dao za posljednjeg posjeta zadarskoj Općoj bolnici te je najavio da su za magnetsku rezonancu i CT uređaj završeni natječaji. Slijedi potpisivanje ugovora s dobavljačima, a nabava novog mamografa u planu je za 2016. godinu.

  • “Prioritet nam je u zgradi poliklinike urediti onkologiju, ponajprije dnevnu bolnicu za onkologiju. S dobrom projektnom dokumentacijom koja je u izradi i prostorom koji se dovršava vjerujem da u kratkom roku, putem EU fondova, polikliniku možemo opremiti u sljedećoj godini”,  najavio je.

Zadarska Opća bolnica, HZZO i Zavod za osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su ugovor kojim se definira odgovarajuća liječnička skrb pacijentima s aritmijom srca.

“Postali smo referentni centar za cijelo područje BiH za liječenje pacijenata s aritmijom srca. Tu se otvaraju mnoge mogućnosti suradnje i s drugim vanjskim centrima, a važno je i da će bolnica zaraditi dodatni novac”, rekao je zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Ante Anić.

Riječ je o skupim intervencijama pri liječenju aritmije srca, cjenik usluga izrađen je u suradnji s ministarstvom i HZZO-om, a na godinu će se moći napraviti do 350 zahvata.

“Na mjesec ćemo moći primiti desetak pacijenata iz Bosne i Hercegovine. U zadnje dvije godine primali smo pacijente iz BiH koji su morali plaćati punu cijenu zahvata, a sada će im to pokrivati osiguranje”, dodao je dr. Anić.

Komentiraj