Patrik Macek/PIXSELL

VARGA “Zabraniti usluživanje energetskih pića mlađima od 18 godina”

Prijedlog SDP-ova zastupnika Siniše Varge da se uskrati mogućnost usluživanja energetskih pića mlađima od 18 godina, te da se ta pića stave u isti režim kao duhan i alkoholna pića, nije u četvrtak dobio podršku saborskog Kluba HDZ-a.

Klub je u raspravi, zapravo, ponovio Vladinu argumentaciju da Varga svoje tvrdnje o štetnosti energetskih pića nije potkrijepio znanstvenim dokazima, ni statističkim podacima, te da nije jasno smatra li da je kod energetskih pića problem kofein ili sadržaj šećera.

Kad se poseže za zakonodavnom zaštitom treba utvrditi točne pokazatelje i na valjanim podacima propisati mjere, rekla je Marija Jelkovac (HDZ), držeći da energetska pića zbog njihove skupoće ne pije tako puno mladih u Hrvatskoj.

Vargin prijedlog, formaliziran kroz izmjene Zakona o trgovini, podržavaju oporbeni Živi zid i Most, čiji Miro Bulj ne dvoji da energetska pića nanose štetu mladima i da se nekontrolirano koriste. Vladu poziva da ponudi cjelovito rješenje tog pitanja, a da do tada prihvati Vargin prijedlog i zaustavi “zlo koje se događa”.

Sam Varga ističe kako je cilj njegova prijedloga prevenirati negativne zdravstvene posljedice pijenja energetskih pića kod mladih. Kako ne bi bilo politiziranja, zakon sam predložio kao zasebni zastupnik, čak ne znam kakav je stav Kluba SDP-a, govorim vam kao liječnik, rekao je kolegama.

Naveo je kako danas postoji niz znanstvenih dokaza o štetnosti energetskih pića, da su zemlje poput Danske ili Norveške potpuno zabranile korištenje energetskih pića, u Švedskoj ih se smije prodavati samo u ljekarnama i ne mlađima od 15 godina, Mađarska je na njih stavila izrazito visoke trošarine, Litva i Latvija zabranile ih mlađima od 18 godina.

Povelja Hrvatskom Crvenom križu

Zastupnici nisu imali primjedbi na prijedlog predsjednika Sabora da se Hrvatskom Crvenom križu (HCK) u prigodi 140. obljetnice utemeljenja i 65. obljetnice dobrovoljnog davanja krvi dodijeli Povelja za izniman doprinos u promicanju i ostvarivanju humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te u zauzimanju za poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

HCK sa svojim 131 općinskim, gradskim i županijskim društvom pokriva cijelu državu, može doprijeti do najudaljenijh krajeva, posebna je bila njegova uloga u Domovinskom ratu, ali i u poplavama 2014. i migrantskoj krizi 2015. i 2016., podsjetila je HDZ-ova Ljubica Lukačić.

Komentiraj