Varga povrijedio načelo javne dužnosti zbog odobravanja pokroviteljstva udruzi CIMS

Marko Jurinec/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je zaključilo da je dužnosnik Siniša Varga kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti jer se nije izuzeo iz postupka odobravanja pokroviteljstva udruzi CIMS čiji je bio član.

Varga je još početkom godine bio kažnjen s jedinstvenom kaznom od 20 tisuća kuna jer je kao ravnatelj HZZO-a, a potom i kao ministar zdravlja povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odlučujući o pokroviteljstvu nad kongresom u organizaciji udruge CIMS.

No, potom je uložio tužbu Upravnom sudu koji je njegov zahtjev djelomično prihvatio, utvrdivši da je Povjerenstvo pravilno utvrdilo da je Varga povrijedio zakon postupajući kao ministar zdravlja kada je udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), kojoj je osnivač, dodijelio 50 tisuća kuna za organizaciju konferencije na temu “Renesansa primarne zdravstvene zaštite”, ali da mu u odnosu na njegovo postupanje u ulozi ravnatelja HZZO-a nije dana mogućnost očitovanja zbog čega je u tom dijelu predmet vraćen na ponovni postupak.

S obzirom da se odluka o sankciji odnosila na jednu i drugu povredu, Povjerenstvo je ponovno odlučivalo o visini sankcije te su ga zbog postupanja u ulozi ministra zdravlja kaznili s 15 tisuća kuna, dok su danas odlučivali o njegovoj odgovornosti u ulozi ravnatelja HZZO-a.

Članovi Povjerenstva pritom su razmatrali radi li se u tom slučaju o zabranjenom djelovanju, što bi značilo mogućnost izricanja sankcije ili samo o povredi načela.

Zaključilo je da odluku o dodjeli povjerenstva nije donio kao pojedinac na temelju diskrecijskih ovlasti, kao u slučaju kada je postupao kao ministar zdravlja, već da je odluka donesena na zajedničkom sastanku Službe za odnose s javnošću i Ureda ravnatelja HZZO-a.

Zbog toga je utvrđeno da se u tom slučaju nije radilo o zabranjenom djelovanju već o povredi načela jer je u takvoj situaciji ipak trebao drugima ukazati da se radi o udruzi s kojom je interesno povezan.

Povjerenstvo će ponovno odlučivati o mogućem sukobu interesa Siniše Varge s obzirom da je danas protiv njega pokrenulo postupak radi toga što je kao ravnatelj HZZO-a uputio prijedlog da se Leo Šunić imenuje za pomoćnika ravnatelja HZZO-a za dobrovoljno zdravstveno osiguranje iako ne ispunjava uvjete propisane Statutom HZZO-a.

Povjerenstvo je izreklo opomenu bez sankcije HDZ-ovom zastupniku u Saboru Jospu Bilaveru zbog istodobnog obnašanja dužnosti te obavljanja funkcije direktora Alicante consult, odnosno mogućeg propusta u prijenosu upravljačkih prava na povjerenika. Članovi Povjerenstva zaključili su da je Bilaver kraće vrijeme bio u povredi dok se nije riješio vlasništva i prestao biti direktor.

Komentiraj