Nikola Cutuk/PIXSELL

VARGA NAJAVIO Prvi lijekovi od marihuane stižu već na jesen

“Vjerujem da bi već krajem rujna ili početkom listopada ove godine, dakle u ranu jesen, svi oni oboljeli naši sugrađani koji imaju potrebu za korištenjem biljnih pripravaka u medicinske svrhe na bazi indijske konoplje (marihuane), mogli te pripravke, legalno, uz liječnički recept, nabavljati u ljekarnama diljem RH. To je ono što sada dogovaramo s ljekarničkom komorom i s HALMED-om (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode)”, najavljuje ministar zdravlja RH Siniša Varga.

[quote_box_center]Nitko od onih koji imaju potrebu za ovakvim pripravcima u medicinske svrhe neće moći te iste pripravke kupiti u ljekarni, nego će za nabavu takvih pripravaka morati priložiti lječnički recept

Za početak će se ovakvi biljni pripravci najvjerojatnije uvoziti, no ministar ne isključuje ni mogućnost hrvatske proizvodnje[/quote_box_center]

Naime, Povjerenstvo za analizu i preporuku primjene indijske konoplje, tj. kanabinoida, u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja preporučilo je da se omogući korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje oboljelima od malignih bolesti, AIDS-a, multiple skleroze i dječjeg epileptičnog sindroma.
Nitko od onih koji imaju potrebu za ovakvim pripravcima u medicinske svrhe neće moći te iste pripravke kupiti u ljekarni, nego će za nabavu takvih pripravaka morati priložiti lječnički recept.
“Naravno, sve je dogovoreno i s MUP-om RH kako ti ljudi koji moraju koristiti pripravke od indijske konoplje u medicinske svrhe ne bi imali problema pred zakonom. Čim se ti biljni pripravci registriraju kao biljni preparati, osobe koje ih koriste za smanjivanje simptoma svog oboljenja neće imati problema sa zakonom. Naravno, svi oni koji budu koristili ove pripravke u medicinske svrhe morat će imati i potvrdu da neometano mogu koristiti te biljne pripravke, kako ne bi bili prekršajno ili kažnjeno gonjeni”, kaže Varga.
Dakle, ako policajac legitimira osobu koja tvrdi da koristi biljne pripravke od kanabisa u medicinske svrhe, a to ne može dokazati nijednim dokumentom ili potvrdom, policajac će ga prijaviti. Ako osoba dokaže da boluje od bolesti za koju joj je prepisan biljni pripravak od kanabisa u medicinske svrhe, protiv nje neće biti pokrenut nikakav prekršajni ili kazneni postupak.
Hrvatska uskoro, prema riječima ministra Varge, ide putevima Slovenije, u kojoj se već određeno vrijeme u medicinske svrhe mogu koristiti biljni pripravci od kanabisa, naravno samo uz liječnički recept.
“Te biljne pripravke pacijenti koji ih budu koristili neće koristiti za izlječenje, jer se njima ne mogu izliječiti, ali će ih koristiti za smanjivanje simptoma kako bi lakše podnosili tijek bolesti”.
Za početak će se ovakvi biljni pripravci najvjerojatnije uvoziti, no ministar ne isključuje ni mogućnost hrvatske proizvodnje.
“Ako to bude moguće, možda i neke hrvatske farmaceutske kuće budu mogle proizvoditi biljne pripravke od kanabisa, pa ne bude potrebe za uvozom. No, to je još sve u fazi razgovora i dogovora” – zaključuje Varga.

Komentiraj

Source:Hina /D.V.