Nacional

VARGA “Ministar ponavlja da je sustav dobar, a mladi umiru”

Bivši ministar zdravstvaSiniša varga gostovao je jutros na N1 televziji, gdje je komentirao smrt 22-godišnjaka u Zaprešiću.

“Ono što znam je iz medija, mladić je preminuo prerano, izgleda da je imao teško stanje astme i da je došlo do napada. Pitanje je i da li bi mu liječnik mogao spasiti život… To će utvrditi inspekcija Ministarstva zdravstva”, rekao je Varga dodajući kako je problem u udaljenosti tima od mjesta nesreće, ali i educiranosti i broju stručnog kadra.

“U Zaprešiću je to bilo blizu, ali dogodilo se da dolaze medicinska sestra i tehničar koji nemaju kompentencije i znanje, ali i kola im nisu opremljena da mogu rješavati ovakve slučajeve”, istaknuo je bivši ministar. “Većina liječnika na Hitnoj su mladi liječnici koji iščekuju specijalizaciju, i to je dobro za praksu ali nemaju dovoljno iskustvo koje treba imati na terenu. Predlagali smo da se educira srednji i viši kadar kako bi unesrećenog u “zlatnom satu” mogli dovesti na objedinjeni hitni prijem”, objasnio je.

Naglasio je kako je reforma počela 2011. godine, ali se onda nje ništa radilo do 2016. “Sve su okrenuli naopako. Ukinuli su značajan broj timova na terenu, nisu pratili reformu, sad imamo nedovoljan broj timova, ukinuli su raspravu o hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi. Dogodilo se i da je ravnatelj KBC-a Split preminuo na plaži, tamo se našao liječnik, ali nije imao opremu da ga spasi. A da ne govorimo o prometnim nesrećama u kojima ginu mladi. Smatramo da treba napraviti puno po pitanju reforme, a već dvije godine izostaje bilo kakva reforma u zdravstvu”, kazao je.

Poručio je i kako ministar Milan Kujundžić uporno ponavlja kako je sustav doibar i da se sve radi po pravilima struke, ali mladi umiru. Upitan treba li Kujundžić podnijeti postavku, odgovara: “To je na njemu, to je na njegovoj duši, on mora to sam procijeniti. Kada premijer procijeni da ministar ne radi dobro, onda će doći do ostavke. Na ministru je moralna odgovornost”.

Komentiraj