Varaždinskom bučinom ulju čak tri zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju Monde Selection

Varaždinsko bučino ulje, prvo takvo zaštićeno ulje u Hrvatskoj, na 60. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo je čak tri zlatne medalje za kvalitetu, objavljeno je u utorak na konferenciji za medije.

Zlata su osvojili OPG Kolenko iz Nedeljanca, OPG Kurtek iz Šemovca i OPG Vidaček iz Seljanca. Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.

Na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače proizvođačima su čestitali župan Radimir Čačić, saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

“Ovo je rezultat koji, iskreno rečeno, prelazi i moja najoptimističnija očekivanja. Hrvatska je s razlogom poznata po svojem kulinarstvu i prehrambenim autohtonim proizvodima, ali nijedan nije doživio ovakva jedinstvena svjetska priznanja. Varaždinsko bučino ulje jedino je na svjetskoj razini, u konkurenciji više od 3.100 proizvoda iz od 90 zemalja na natjecanju Monde Selection osvojilo zlatne medalje za kvalitetu. Još prošle godine je Županija poslala dva uzorka u Bruxelles i dobili smo dvije zlatne medalje, a vrhunska kvaliteta je sada potvrđena s nove tri zlatne medalje. Ukupno smo s pet vrhunskih, premium bučinih ulja osvojili čak pet zlata. U Hrvatskoj ne postoji niti jedan drugi proizvod koji je na prestižnom natjecanju u Bruxellesu ostvario ovakva priznanja”, istaknuo je župan Radimir Čačić.

Dodao je da je Varaždinsko bučino ulje u gastronomskom, zdravstvenom i svakom drugom pogledu najbolje u niši vrhunskih ulja koje srednja Europa prepoznaje. “Štajerci, Bavarci, Mađari, Česi i Slovaci ne da nemaju pet, nego nemaju nijednu svjetsku medalju. Čestitke OPG-ovima Kolenko, Kurtek i Vidaček, to su obitelji koje svojim rukama i radom ovaj proizvod dovode do vrhunske kvalitete. Ovo je „liga prvaka“ u kojoj je na svjetskoj razini samo Varaždinsko bučino ulje. Čestitam svima, imamo fantastičnu reprezentaciju proizvođača”, rekao je varaždinski župan.

“Na natjecanju Monde Selection 2021. je svaki od 3.100 proizvoda bio je podvrgnut rigoroznoj analizi, testiranju i kušanju, pri čemu svaki član komisije proizvod ocjenjuje po čak 25 različitih parametara. Ove tri zlatne medalje stoga su izniman uspjeh i definitivna potvrda svjetske vrijednosti Varaždinskog bučinog ulja”, napomenuo je pročelnik Dragutin Vincek.

Vladimir Kurtek iz istoimenog OGP-a, koje se nalazi u Šemovcu, kazao je: “Poljoprivredom se bavimo posljednjih 15 godina, a težimo kvaliteti, prepoznatljivosti i jedinstvenosti na tržištu. Obrađujemo 35 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je trenutno pod tikvama deset hektara. U posljednje tri godine smo zbog sve veće potražnje na tržištu udvostručili proizvodnju tikvi i bučinog ulja. Ova zlatna medalja na natjecanju Monde Selection nam je veliko priznanje i poticaj da ovim putem nastavimo dalje – rekao je Kurtek i zahvalio Varaždinskoj županiji i udruzi Varaždinsko bučino ulje na velikoj potpori posljednje 3,5 godine.”

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina. Njihov je cilj, istaknuo je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. “Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo”, istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina. “Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje”, poručio je.

Komentiraj