Varaždin je dva dana domaćin skupa o drugoj fazi projekta “Vojni objekti kao javni prostori”- “MAPS – Military assets as public spaces” koji bi trebao ponuditi rješenje kako iskoristiti napuštene vojne objekte, među kojima i bivšu vojarnu u Optujskoj ulici u tom gradu, kompleks na 70 hektara.

U projektu iz EU programa “Urbact III”, osim Varaždina, sudjeluje osam partnerskih gradova iz Europe. Mrežu  gradova čine Piacenza iz Italije kao vodeći partner te Sombathely iz Mađarske, Cartagena iz Španjolske, Espinho iz Portugala, Serres iz Grčke, Longford iz Irske, Telšiai iz Litve te grad-prijatelj Koblenz iz Njemačke.

Dvodnevni sastanak u Varaždinu dio je druge faze projekta, nakon šestomjesečnog rada partnerske mreže i uspješne prijave za nastavak projekta u ožujku 2016. U sljedeća 24 mjeseca suradnje na lokalnoj i međunarodnoj trebao bi se izraditi akcijski plan napuštenih vojnih kompleksa.

U sljedeća dva dana u Varaždinu bi se trebali utvrditi ciljevi projekta, aktivno uključivanja svih dionika i upravljanje lokalnom grupom potpore, a trebao bi se postići i dogovor o održavanju tematskih međunarodnih sastanaka.   Nakon sastanaka i radionica, partneri bi u srijedu u Varaždinu trebali obići vojarnu u Optujskoj ulici i razgledati grad.

Projekt nije toliko važan u financijskom smislu koliko je važno iskustvo u lokalnoj sredini. Važno je da se u akcijski plan za revitalizaciju takvih prostora uključe svi koji tu žive, od djece do građana i mjesnih odbora, rekla je voditeljica projekta vodećega grada na projektu Piacenze   Gloria  Cerliani.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kao je svrha projekta odrediti sadržaje koji bi se mogli organizirati u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici.

Grad je dosad napravio prostorno-plansku dokumentaciju te da je od DUDDI-ja zatražio vojarnu, dodao je.

Za bivšu vojarnu Habuš je rekao da je jedan od najvrjednijih prostora u gradu te kako ga veseli to što je Sveučilište Sjever tu zatražilo nekoliko zgrada. “Priča o Sveučilištu Sjever bila bi dobra okosnica za stavljanje tog prostora u funkciju. Možete zamisliti kako bi to izgledalo kada bi svakog dana ondje bilo tisuće studenata. To bi za sobom privuklo prateće djelatnosti”, rekao je Habuš i dodao da će za ostvarenje tog projekta dobro doći iskustva gradova koji su svoje vojne objekte stavili u funkciju.

Proračun druge faze projekta vrijedan je 744 tisuće eura, od čega je proračun grada Varaždina 73 tisuće eura. Iz fondova EU financirat će se 85 posto, a 15 posto troškova snosit će grad Varaždin.

Komentiraj