VARAŽDIN Otkrivena skulptura Stephana Lupina

hina

Skulptura “Fire Angel“” visoka 3,7 metara, umjetnika, fotografa i kipara, Stephana Lupina postavljena i u subotu otkrivena u njegovu rodnom Varaždinu u Parku mladih.

Skulpturu prepoznatljiva autorova stila, koji su kritičari već prozvali ‘lupinizam’, otkrio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

“Fire Angel” bio je istodobno i mjesto Lupinova fotografskog performansa s još dva ‘anđela’ – glumicom Hanom Hegedušić i balerinom Zvonkom Škreblin, uz pomoć make up artista Dine Bakse i slovenskoga gitarista Tobiasa Brišara.

“Fire Angel je toliko dobar da bi trebao biti u centru New Yorka, neki su mi ljudi rekli da je u rangu Kipa Slobode. Sada je u Varaždinu, donirao sam ga svom rodnom gradu“, izjavio je Lupino koji će 25. travnja u Galeriji Klovićevi dvori  otvoriti retrospektivnu izložbu na kojoj će, u povodu 35. obljetnice umjetničkoga stvaralaštva, biti izloženi Lupinovi najbolji radovi – fotografije, crteži, skulpture i art namještaj.

Grad Varaždin platio je troškove lijevanja skulpture u zagrebačkoj Ljevaonici umjetnina Ujević te njezina postavljanja, a gradonačelnik Čehok istaknuo je da je namjera bila bogatiti gradske javne prostore.

“Lupino je danas jedan od hrvatskih umjetnika koji najviše izlažu po europskim središtima. Ova skulptura izazvat će pozornost. Nekima će se svidjeti, nekima ne, ali umjetnost ne služi samo da bi nam se svidjela, nego da obogati javni prostor. Ova u Parku mladih bit će dio identiteta grada“, rekao je Čehok te pozvao i druge varaždinske umjetnike da svojim idejama obogate gradski javni prostor.

“Fire Angel” druga je skulptura varaždinskog umjetnika svjetske reputacije Ivana Lepena, poznatijega pod umjetničkim imenom Stephan Lupino. U prosincu prošle godine, uz Dan grada Varaždina, na početku Blažekove ulice u centru grada postavljena je skulptura “Leteća Venera”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]