VARAŽDIN Opet nije prošao proračun, od 1. travnja Vladin povjerenik

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Od 1. travnja Gradom Varaždinom upravljat će Vladin povjerenik, najavio je gradonačelnik Goran Habuš (HNS) i istaknuo da, nakon što u srijedu gradski vijećnici nisu prihvatili ni njegov novi prijedlog gradskog proračuna, više neće predlagati novi proračun za ovu godinu, već se nastavlja s privremenim financiranjem.

Za prijedlog proračuna – koji je gradonačelnik Habuš opisao da je na razini privremenog financiranja, ali s nužnim projektima poput izgradnje ili obnove dječjih vrtića, sportskih terena, škola i rotora – na sjednici Gradskog vijeća glasalo je 12 vijećnika HNS-a, SDP-a, Laburista, HSS-a i nezavisnih. Na sjednici je bilo 20 od ukupno 25 vijećnika, a za izglasavanje proračuna bilo je potrebno 13 ruku,

“Žao mi je što proračun nije prihvaćen, ali osjećao sam odgovornost zbog grada da još jedanput pokušam. Dozvolio sam si opet da slušam ovakve bedastoće od dijela vijećnika, gdje je razvidno da se ide osobno, a ne razumom. Šteta, mislim da dolazak povjerenika nije nešto što gradu treba”, rekao je Habuš nakon sjednice. Dodao je da opet ide privremeno financiranje, pa izbori u svibnju s drugim krugom u lipnju, a proračun se može očekivati tek u srpnju ili čak kolovozu što je, po njemu, nepotrebni gubitak od šest mjeseci.

Argumenti oporbenih vijećnika koji su glasali protiv proračuna bili su da navedeni projekti nisu realizirani godinama, kao i da za vrijeme aktualnog gradonačelnika nije bilo projekata financiranih europskim novcem.

Hrastov Ladislav Ilčić rekao je da je gradonačelnik sam kriv što svojim radom u Gradskom vijeću nije mogao osigurati većinu za izglasavanje proračuna.

Habuš je potom najavio da više neće predlagati novi proračun, a i predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet (SDP) na kraju sjednice oprostio se od vijećnika, rekavši da u ovom mandatu više neće biti sjednica.

Habuš je već ranije najavio da se neće kandidirati za novi gradonačelnički mandat.

Komentiraj