HINA / Siniša KALAJDŽIJA

VARAŽDIN: HABIJAN “HDZ nije za uhljebe”

Predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan na konferenciji za novinare u petak rekao je da „svi koji vide stranku kao mehanizam da dobiju posao ili se uhljebe nisu dobrodošli u HDZ“.

Habijan, koji je i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, uoči sjednice najavljene za utorak, održao je konferenciju za novinare na kojoj je komentirao pojedine medijske napise da HDZ suradnju s aktualnom vlašću u gradu Varaždinu uvjetuje nekim funkcijama.

„HDZ u odnosu prema izvršnoj vlasti nikad nije, niti će uvjetovati bilo što. Govoriti o HDZ-u kao uhljebničkoj stranici je neozbiljno. Pitam koje su to funkcije koje HDZ-ovci preuzeli ili su ucjenjivali? Nema postavljanja na funkcije bez javnog natječaja. To smo govorili u oporbi, to govorimo i danas“, rekao je Habijan te dodao da će se i dalje javni natječaji tražiti u svim trgovačkim društvima koja su u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Grada Varaždina.

„Ovo nije HDZ kakav je možda bio, a bio je. Nije možda ni kakav je u nekim dijelovima Hrvatske. Ovo je HDZ koji zna postupati na demokratski i civilizirani način“, nastavio je predsjednik varaždinskog HDZ-a i poslao poruku „onima koji smatraju da je dolazak na vlast prilika za nešto“.

„Svi koji vide stranku kao mehanizam da dobiju posao ili se uhljebe nisu dobrodošli u HDZ. Ima drugih stranaka za to“, poručio je Habijan.

Prvi čovjek HDZ-a u Varaždinu govorio je i o predstojećoj sjednici Gradskog vijeća. Kao najzanimljiviju točku dnevnog reda izdvojio je namjeru da Grad Varaždin kupi nekretninu u centru grada, bivšu Varteksovu robnu kuću koja se nalazi na dva središnja gradska trga, Franjevačkom i trgu i Trgu kralja Tomislava. Za nekretninu površine 1200 kvadratnih metara iskazan je interes na javnom pozivu, a Grad Varaždin, kao jedinica lokalne samouprave, ima pravo prvokupa jer se radi o kulturnom dobru. Habijan je najavio da će HDZ podržati kupnju, iako smatra da se gradskom imovinom upravlja neučinkovito.

„Interes postoji jer si ne možemo dozvoliti da površinski četvrtina Korza (Trga kralja Tomislava) dođe u ruke nekog koga ne znamo. Znamo koji su uvjeti: 1,547 milijuna eura ili 11,6 milijuna kuna. Moramo brzo reagirati i kreditno se zadužiti kod HBOR-a s 2,5 posto kamate, što je vrlo povoljno. Radi se o infrastrukturnom ulaganju i za to je kreditna linija predviđena“, rekao je Habijan te dodao da će HDZ inzistirati na „jasnijem stavu, načinu i viziji upravljanju nekretninama u vlasništvu i suvlasništvu Grada, ali isto tako i onima u vlasništvu države“.

Prema najavama iz Grada, u bivšu Varteksovu robnu kuću izmjestio bi se Odjel za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“, koji se nalazi u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Gradonačelnik Varaždina je Ivan Čehok, čija nezavisna lista ima najveći broj vijećnika (devet od 25).

Komentiraj