HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ es

VARAŽDIN GV i posljednjeg dana privremenog financiranja odbilo prijedlog proračuna

Grad Varaždin nije dobio proračun za ovu godinu niti u iz trećeg pokušaja, na sjednici u petak, posljednjega dana tromjesečnog privremenog financiranja, jer prijedlog proračuna gradonačelnika Gorana Habuša nije dobio potporu većine – dobio je 12 od 13 potrebnih glasova, devetero vijećnika bilo je protiv, a četvero nije nazočilo sjednici.

Hitna je sjednica varaždinskog Gradskog vijeća sazvana kako bi se dala suglasnost za prijavu projekata izgradnje dječjih vrtića dvaju dječjih vrtića u prigradskim naseljima Hrašćici i Donjem Kućanu, što je uvjet za njihovu prijavu na mjeru 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja.

Gradonačelnik Habuš smatrao je da za to trebaju i osigurana sredstva u proračunu, pa ga je predložio treći put, nakon prosinca i veljače.

Suglasnost za vrtiće podržana je jednoglasno, no ostala su različita mišljenja je li za to potreban proračun ili je dovoljno privremeno financiranje.

U raspravi je Habuš  isticao da grad ne funkcionira normalno, a vijećnici HDZ-a, Hrasta, HSLS-a, Reformista i nezavisni, koji niti ranije nisu podržali prijedloge proračuna, naglašavali su nezadovoljstvo načinom na koji je aktualna vlast vodila grad u ovom mandatu.

„Kad se svaki dan budite i liježete s problemima grada, onda znate da je proračun zaista temeljni dokument i da grad u ovo vrijeme, bez obzira što vijećnici tvrde, ne funkcionira. Vijećnici to ne mogu znati jer nisu bili u poziciji gradonačelnika“, rekao je Habuš dodavši da je zbog vrtića morao pokušati još jednom, posljednjeg dana privremenog financiranja.

„Vlada će imenovati povjerenika. On će imati još manje ovlasti i još se restriktivnije držati propisa od mene kao gradonačelnika. Kockamo se s opasnošću da povjerenik ima izuzetno male ovlasti i pitanje je hoće li moći prijaviti vrtiće“, dodao je Habuš.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar međutim tvrdi da proračun nije uvjet za vrtiće.

„Intencija nas devetero vijećnika koji su tražili hitnu sjednicu je bila da se vrtići kandidiraju na mjeru 7.4.1., da uđu u utrku za sredstva za izgradnju iz EU-a. Naša intencija nije bila da raspravljamo o proračunu i da ga podržimo. Danas se još jednom vidjelo da većina vijećnika nije zadovoljna radom ove gradske administracije“, kazao je Avar.

Gradonačelnik Habuš je na čelu Varaždina bio od prijevremenih izbora 2011. godine, a na izborima u svibnju neće se kandidirati.

Komentiraj