VARAŽDIN Bijenale kazališnog plakata

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

U velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a u srijedu je otvoren 4. Bijenale kazališnog plakata, a među 101 plakatom Nagradu Goran Merkaš dobila je slovenska autorica Maja Gspan za seriju plakata za predstavu “Ilijada”.

Na 4. Bijenale kazališnog plakata prijavilo se 25 kazališta i 30-ak autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, BiH i Makedonije. Tradicionalno je odabran 101 plakat, a autor izložbe i pokretač Bijenala Marijan Varjačić zadovoljan je kvalitetom plakata.

“Izložba je na neki način dokumentarna. Ne biramo samo 20 najboljih nego izlažemo 101 plakat pa se vide najbolji od najboljih- njih 20-30, oni srednji te oni slabiji”, rekao je Varjačić koji je s Gordanom Damjanić i Darkom Sačićem izabrao plakate za izložbu.

Sačić, koji je i predsjednik žirija, istaknuo je da se Bijenale etablirao među kazališnim kućama u ovom dijelu Europe.

“Ovo je jaka međunarodna konkurencija. Naša odluka već godinama je da se izabere 101 rad koji predstavlja presjek dviju kazališnih sezona na ovom području.

Pokazuje se vrla visoka rezina grafičke komunikacije kazališta i posjetitelja”, rekao je Sačić Pojasnio je zašto je ovogodišnja dobitnica Nagrade Goran Merkaš slovenska autorica Maja Gspan za seriju plakata.

“Radovi su osim neuobičajenosti i opsežnosti izrazito jednostavne, a direktne grafičke komunkacije”, kazao je predsjednik žirija.

 

  • Autorica nagrađenih plakata, kreativna voditeljica Odsjeka za oblikovanje u Cankarjevom domu u Ljubljani opisala je kako je nastala serija plakata s licima glumaca u koproducijskoj predstavi “Ilijada”.

 

“Kad smo razmišljali kako prezentirati osjećaje iz Ilijade, a riječ je o borbi muškaraca, zaključili smo da je najčišći izraz borbe izraz na licima glumaca”, rekla je nagrađena autorica te najavila sudjelovanje i na budućim izložbama kazališnih plakata u Varaždinu.

Nagrada Goran Merkaš koju je dobila nosi ime po slikaru i dizajneru koji je svojim stvaralaštvom obilježio kraj XX. stoljeća u Varaždinu, Hrvatskoj i izvan njezinih granica.

101 plakat na 4. Bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu može se pogledati do kraja tjedna.

Komentiraj