Vanđelić: “Proces obnove je već započeo”

Nakon sjednice vijeća na kojoj je jednoglasno izabran ravnatelja Fonda Damir Vanđelić, obratio se novinarima, zahvalio ministru Darku Horvatu i naglasio kako je proces obnove već krenuo.

“Zahvaljujem se gospodinu Horvatu i Upravnom vijeću na jednoglasnom izboru. Mislim da je to odluka koja je u cilju kontinuiteta obnove i nastavka onog što smo počeli raditi. Smatram da je potres danas zaista najbitnija tema koju imamo u državi – najzahtjevnija i financijski najveća. Podsjećam da je procjena ukupnih troškova obnove koju je napravio Centar za potresna istraživanja – 97 milijardi kuna samo za Zagreb. Za ove naknadne potrese procjene se tek rade i zato smatram da je najvažnije ono čega sam se i primio. Da to upogonimo i da krenemo. I to na onaj način koji je efikasan, na način koji je transparentan i na način koji će pokazati da se može putem dinamičkog sustava javne nabave i drugih mjera napraviti to na jedan antikoruptivan način”, rekao je Vanđelić.

Upitan o tome hoće li se možda kandidirati kao nezavisni kandidat na lokalnim izborima, rekao je: “Ja za nezavisnu listu ne znam, svašta se spominjalo. Ono što mogu reći, rekao sam 3. veljače na konferenciji, dotad sam promišljao bi li se angažirao kao gradonačelnik Zagreba koji bi prvenstveno bio kandidat HDZ-a, a zatim eventualno i nekih drugih stranaka koje bi to podržale. 3. veljače sam rekao da smatram da je ovo teži zadatak,odgovorniji i da sam ja zapravo prikladniji za ovaj zadatak kojeg sam se i primio.”

Proces obnove je, tvrdi Vanđelić, započeo.

“Naši tenderi su već vani i oni su međunarodni. Sad ima preko 500 zahtjevqa građana koji se nalaze u Ministarstvu. Ministarstvo nam je izdalo 242 rješenja za novčanu isplatu koja smo mi isplatili. Dobili smo u zadnjih par dana i 25 zahtjeva za privremeno stambeno zbrinjavanje i mi se zapravo počinjemo s tim baviti.

Smatram da se u roku od tri mjeseca moraju već vidjeti uklanjanja zgrada, početak obnove, početak izgradnje obiteljskih kuća. Naravno, to neće biti tisuće, jer to je nemoguće. Budući da sada imamo 500 zahtjeva, od kojih je 200 zahtjeva za obnovu, a ostali za novčanu naknadu. Ne možemo očekivati tisuće obnova kad nema ni zahtjeva građana ovog trenutka”, kazao je Vanđelić.

Komentiraj