Van Gogh ispred svog vremena, na platnu je naslikao ‘zvjezdanu turbulenciju’

Slika “Zvjezdana noć” je popularna u umjetničkim krugovima, ali je postala izuzetno popularna i u krugovima matematičara, fizičara i astronoma, i to zbog jedne tajne koju krije. Pored toga što je bio izvanredan umjetnik, ispostavilo se da je Vincent Van Gogh bio i znanstvenik, i to daleko ispred svog vremena. Jer on je još prije više od 100 godina uspio na platnu dočarati astrofizički fenomen koji i danas znanstvenicima zadaje probleme – zvjezdanu turbulenciju.

Ovo je još uvijek slabo istražena pojava, kojom se znanstvenici  tek u poslednjih par godina ozbiljnije bave, i čak se dovodi u vezu i sa Velikim praskom i nastankom Zemlje. Riječ je o konceptu u fluidnoj dinamici koji je izuzetno težak za razumijevanje čak i najvećim umovima. Stvar postaje još fascinantnija kada shvatite da su znanstvenici  tek nedavno počeli shvaćati ovu pojavu, a Van Gogh je, dok je bio u azilu u Francuskoj, sam od sebe vidio i naslikao nešto tako veličanstveno.

Znanstvenici su ispitali i druga djela velikih slikara, da vide nisu li i oni možda imali detalje turbulencija u svojim djelima – i ispostavilo se da je većina impresionista uspijela na slikama dočarati “sjajnost”, fenomen zbog koga slike djeluje živo, a zbog igre svjetla ponekad djeluju i kao da se pomiču. Ali nitko osim Van Gogha nije ušao u polje turbulencije zvijezda.

Komentiraj