faH

Valls zaprijetio zabranom islama u Francuskoj: Muslimani, pomozite u borbi protiv radikala

“Ukoliko francuski muslimani ne pomognu zemlji u borbi protiv ekstremizma i onih koji prijete Republici, Parizu će postati jako teško garantirati slobodu islama i njegove vjeroispovijesti”, rekao je danas francuski premijer Manuel Valls.

“Kroz svoju povijest, geografiju i migraciju, Francuska je održavala svoje jake veze s islamom”, napisao je Valls u dugom eseju za francuski tjednik Le Journal du Dimanche.

Dodao je kako je islam “druga najveća religija” u Francuskoj i kako se velik broj francuskih muslimana ne mora identificirati s “arapsko-muslimanskom kulturom”. Ipak, piše Valls, “grozan otrov” ekstremizma počeo se širiti zemljom.

Mnogi muslimani u Francuskoj taoci fundamentalističkih salafista

“Polako i podmuklo, potaknut utjecajima izvana i sve jačim trendom veće privrženosti vlastitim etničkim grupama nego širem društvu, taj se otrov razvio u suprotnost Republike i njezinih vrijednosti. Mnogi muslimani u Francuskoj danas su taoci fundamentalističkih salafista i Muslimanskog bratstva, koji koriste svoju religijsku praksu kao oružje protiv drugih”, istaknuo je Valls.

Zato će Pariz biti primoran “postići ravnotežu s islamom”, unutar koje će “Republika moći jamčiti pravo vjeroispovijesti”.

“Ako islam ne bude pomogao Republici u borbi protiv onih koji napadaju javne slobode, Republici će biti jako teško jamčiti slobodu vjeroispovijesti islama”, naglasio je, dodajući kako Francuska treba pokušati “izgraditi pravi pakt s islamom”.

Ekstremizam gura “stotine muslimana, čak i jako mlade muškarce i žene, da podignu oružje i okrenu ga protiv svoje zemlje”.

Valls: Moramo biti nemilosrdni 

“Moramo biti, i jesmo, nemilosrdni prema svima onima koji zagovaraju mržnju i nasilje. Religijski objekti koji pružaju utočište tim džihadističkim propovjednicima bit će sistemski zatvoreni. Ukoliko su ti propovjednici strani državljani, bit će deportirani”, oštro zaključuje Valls.

Francuski premijer još je prije nekoliko dana naglasio kako treba razmisliti o odnosu Francuske i islama. U petak je rekao kako razmišlja o privremenoj zabrani inozemnog financiranja džamija.

Podsjetimo, Francuska je od siječnja 2015. godine bila na meti višestrukih napada terorista Islamske države. U najgorem od njih, onome u studenome prošle godine, ubijeno je 130 ljudi.

Na snazi je izvanredno stanje.

Komentiraj