VAL NASILJA: Broj žrtava u Južnom Sudanu porastao na 272

FaH

Najmanje 272 osobe poginule su u sukobima zaraćenih južnosudanskih frakcija u glavnom gradu Jubi, uključujući 33 civila, objavili su u nedjelju vladini izvori dok pucnjava još odjekuje prijestolnicom.

Borbe su u četvrtak i petak izbile između snaga odanih predsjedniku Salvi Kiiru i vojnika koji podupiru potpredsjednika Rieka Machara.

Najnoviji val nasilja pokazuje rastuću nestabilnost Južnog Sudana i krhkost mirovnog sporazuma potpisanog u kolovozu 2015. između predsjednika Kiira i vođe pobune u to vrijeme Machara, čije se snage sukobljavaju od prosinca 2013.

Južni Sudan, najmlađa država na svijetu, obilježava ovih dana petu obljetnicu neovisnosti kada se nakon dugog rata otcijepio od Sudana.

Polovica tih pet godina postojanja obilježena je žestokim sukobima zbog suparništva između Kiira i Machara.

Od prosinca 2013. u sukobima je  poginulo više desetaka tisuća ljudi. Sukobi su izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri milijuna stanovnika da pobjegnu dok 5 milijuna ovisi o hitnoj pomoći u hrani.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kiira i Machara, Machar se u travnju vratio u Jubu gdje je postavljen za zamjenika predsjednika i s Kiirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.

Komentiraj