Sanjin Strukic/PIXSELL

VAKULA ‘Ovaj siječanj hladan je kao rijetko koji u povijesti mjerenja’

Unatoč današnjem padu tlaka zbog dotoka osjetno toplijeg zraka u više slojeve atmosfere – do utorka diljem Hrvatske nastavlja stabilno i suho vrijeme, ali to u hladnom dijelu godine ne znači nužno posvuda i sunčano, navodi Zoran Vakula u današnjoj prognozi za HRT.

Vakula ističe kako će magla i niski oblaci biti česti, u nekim nizinama i dugotrajni, ponegdje i cjelodnevni, a zbog njih će smanjene vidljivosti biti i mjestimice na Jadranu, više na otvorenome moru nego uz obalu. Pritom se u nizinama unutrašnjosti ne smije sasvim isključiti ni mogućnost mjestimične izmaglice, mnogima nalik na pravi snijeg.

Bit će i dalje relativno hladno, osobito ujutro u nizinama kopnene Hrvatske, ali uz ipak zamjetan porast dnevne temperature zraka. Osjetnije zatopljenje, i topljenje snijega i leda, u prvom je tjednu veljače gotovo sigurno, a ostvare li se trenutačne prognoze, veljača će barem malo ublažiti negativno odstupanje dosadašnjeg dijela zime, kojem ponajviše pridonosi ovaj siječanj, hladan kao rijetko koji u povijesti mjerenja.

Vakula upozorava kako će i večeras biti relativno hladno. Do 1 sat poslije ponoći u većini unutrašnjosti najniža temperatura zraka biti između -10 i -5 °C, a na Jadranu od -1 do 4 °C.

Komentiraj