Vakula: Očekuje nas izrazito nestabilno vrijeme uz česte pljuskove, munje i tuču

Osim po svjetskoj pandemiji koronavirusa, ovo ljeto bit će upamćeno i po nestabilnom vremenu, pljuskovima i poplavama u Zagrebu. U novoj prognozi za HRT Zoran Vakula za sljedeće dane najavljuje česte pljuskove, munje i gromove, a ponegdje vjerojatno i tuču, posebno na kopnu.

Vlaga će uzrokovati dugotrajnu jutarnju maglu

Diljem zemlje bit će i sunčano, javlja Vakula, ponajviše na srednjem i južnom Jadranu, gdje će nestabilnosti biti rjeđe, većinom čak i izostati, ali je teško pouzdano prognozirati gdje. Pritom će noći na Jadranu i dalje biti tople, nekima i neugodno, a dani vrući pa će se nastaviti opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

“Teško je prognozirati gdje će nestabilnosti izostati”

“U utorak će u istočnoj Hrvatskoj, osim sunčanog i vrućeg vremena, biti i mnogobrojnih oblaka iz kojih i mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena, osobito u zapadnim krajevima.

U središnjoj će Hrvatskoj nestabilnosti biti još češće. Neće ih biti posvuda, ali je teško pouzdano prognozirati gdje će izostati. Bit će i dalje razmjerno toplo, poslijepodne i vruće.

Pljuskova, munja i gromova, ponegdje vjerojatno i tuče, bit će i u gorju, vjerojatno i unutrašnjosti Istre, a lokalno su mogući i uz obalu sjevernog Jadrana, uglavnom oko Rijeke i na zapadu Istre. Upozoriti valja i na još jednu toplu noć i vruć dan – u Rijeci, primjerice, već peti u nizu, što se u ovo doba godine ne događa baš često i mnogima je teško podnošljivo. Jutarnji burin i kasniji maestral neće znatno osvježavati, a ni djelovati na promet. No ranojutarnjim se vozačima po nizinama unutrašnjosti preporučuje dodatan oprez zbog mjestimične magle.

Sparina u Dalmaciji

U Dalmaciji će biti sunčanije, iako u unutrašnjosti poslijepodne uz ponegdje umjerenu naoblaku te malu vjerojatnost gdjekojeg pljuska. I dalje će postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, na jugu Hrvatske još i izraženije, jer se temperatura zraka uz pretežno sunčano vrijeme u mnogim mjestima već peti dan neće spuštati ispod 24°C, a poslijepodne će biti iznad 32 °C, uz burin pa maestral i malo valovito more”, prognozira Vakula.

Iznadprosječno toplo i nestabilno

“I sljedećih će dana biti iznadprosječno toplo, ali nestabilno, osobito na sjevernom dijelu Jadrana, u srijedu i južnije. Uz uglavnom slab vjetar temperatura zraka malo će se mijenjati pa će noći i dalje biti tople, a dani vrući, uz sve manje osvježavajući maestral te pogotovo jugo u petak.

Na kopnu će vrućina sredinom tjedna ponegdje i izostati, ali ne i sparina. Kiša će biti česta, većinom u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u srijedu i petak, kada je i najveća vjerojatnost za lokalna olujna nevremena. Valja upozoriti i na ljeti ne baš tako čestu i dugotrajnu mjestimičnu jutarnju maglu, kakva će vjerojatno biti u četvrtak i petak”, zaključuje Vakula za HRT.

Komentiraj