HINA

VAKULA OBJAVIO TJEDNU PROGNOZU VREMENA “U gorju će pasti snijeg, moramo biti spremni na poplave”

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula objavio je tjednu prognozu vremena, te najavio promjenu vremena u većini zemlje.

U Istri je već ponegdje palo malo kiše, a još češće i obilnije bit će od danas navečer, ne samo u Istri, nego na cijelom sjevernom Jadranu, tijekom noći i drugdje, pa će u ponedjeljak ujutro vrlo vjerojatno padati u većini krajeva, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega. Upozorava kao će i u Zagrebu i okolici do jutra gotovo sigurno početi paati kiša.

Suho će se tijekom ponedjeljka vjerojatno zadržati samo u Slavoniji, te posebice Baranji i Srijemu. I dok će u tim područjima do srijede pasti najmanje kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo, u zapadnijim i južnijim bit će je napretek. Prema najavama prognostičara DHMZ-a, u sljedećem će se tjednu u mnogim mjestima, ponegdje čak i do srijede oko podneva, skupiti oko prosječne količine za cijeli studeni.

Osim kiše, mjestimice u gorju bit će i snijega, već u ponedjeljak u onom višem, posebice Gorskog kotara, a kasnije tijekom tjedna, uz pad temperature, vjerojatno i u nižem. Planirate li putovanje kroz Gorski kotar i Liku – dobro je imati zimsku opremu, iako zakonska obveza počinje tek 15. studenoga.

Vakula upozorava i na jak, ponegdje i olujan vjetar. Prvo će puhati jugo, a potom mjestimice i bura. I dnevna temperatura zraka će se uglavnom sniziti u odnosu na danas, gdjegod i znatnije. Vakula kaže da se nada da će poplave izostati, ali na njih moramo biti spremni.

Komentiraj