U istočnim krajevima Hrvatske danas će biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom i povećanom naoblakom, javlja HRT.

U nedjelju će se prolazno jače naoblačiti uz povremenu kišu ili lokalne pljuskove, pri čemu će malo osvježiti. Od ponedjeljka ponovno toplije, uz jugozapadni i južni vjetar te promjenljivu naoblaku iz koje ponegdje, poglavito u gorju, može biti kiše.

“Ekstremi ne posustaju! Nakon što je potkraj ožujka i početkom travnja u većini Hrvatske bilo toplo kao nikada u povijesti mjerenja tog dijela godine, u ovome tjednu gotovo pa sasvim suprotna priča. Na žalost, ponegdje i uz mraz. Srećom, slijede topliji dani, barem mjestimice ponovno čak i iznadprosječno topli. Nadajmo se ne i s novim rekordima”, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

“Premda je travanj poznat po promjenljivom vremenu, uostalom, poznata je stara kajkavska: „Zmotan kak aprilsko vreme“, koju barem djelomično opravdava raznolika mjesečna količina oborine, primjerice u Gospiću od najmanje 5 litara po četvornome metru u travnju 2007. godine do 368 litara u travnju 1923. godine, ili velika razlika u temperaturi zraka – na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Slavonskome Brodu čak 40 °C između do sada ekstremno najniže temperature zraka (-8,4 °C 9. travnja 2003.) i najviše (31,4 °C 24. travnja 1968.), i ove je godine mnoge iznenadila promjena vremena.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a najstabilnije vrijeme očekuje nas u utorak i srijedu, kada bi se temperature na kopnu opet mogle popeti iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Četvrtak donosi novo pogoršanje vremena i pad temperatura.

Ipak, dugoročna prognoza AccuWeathera otkriva da bi Praznik rada, suprotno prijašnjim najavama, mogao proći bez kiše i to s ugodnim proljetnim temperaturama iznad 20 Celzijevih stupnjeva.

Komentiraj