Vajdi dodijeljeno više od 22 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Mesna industrija Vajda d.d.

Čakovečka Mesna industrija Vajda d.d. i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju su potpisali Ugovor o financiranju u vrijednosti od 22.677.900,00 kuna.

Potpora je to osigurana kroz mjeru M4 ‘Ulaganja u fizičku imovinu’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ova bespovratna sredstva Vajda će investirati u već započeti projekt ‘Rekonstrukcija pogona za preradu mesa’ čiji se dovršetak očekuje do kraja 2018. godine.

U Ministarstvu poljoprivrede je na potpisivanju novih ugovora ukupne vrijednosti 343 milijuna kuna prisustvovao ministar Tomislav Tolušić.

“Drago mi je što prvu godinu mandata mogu obilježiti ovakvim događajem. U sektor stočarstva i peradarstva bit će investirano 86.5 milijuna kuna kojima će se graditi nove farme i obnavljati postojeće. Voćarima i povrćarima dodijeljeno je 36.5 milijuna za izgradnju novih plastenika i staklenika, a znamo kakve u sve nepogode zadesile naše poljoprivrednike samo ove godine. Čak 122 milijuna potpore dajemo investicijama mikro, malih i srednjih korisnika za povećanje dodane vrijednosti njihovih proizvoda, a 94 milijuna za povećanje dodane vrijednosti proizvoda velikih korisnika.

Ovakva raspodjela pokazuje dobru stratešku usmjerenost sredstava Programa ruralnog razvoja RH. Pojednostavljenim procedurama ubrzali smo put EU novca do poljoprivrednika i ruralnog prostora, a očekujem da ćemo do kraja ove godine iskoristiti 30% sredstava Programa, što je odličan rezultat. Polovicu od ukupno raspoloživih sredstava za sedmogodišnje razdoblje Programa aktivirali smo kroz dosad raspisane natječaje“, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

“Dodijeljena sredstva značajan su doprinos realizaciji ukupnog projekta osuvremenjivanja i tehnološke modernizacije Vajde koja je intenzivno započela ulaskom u sastav Grupacije Pivac. Naglasak na sektor svježega mesa, od primarne klaoničke obrade, do finalizacije dio je poslovne politike koja će omogućiti maksimalno korištenje domaće sirovine, kako iz vlastitih kooperantskih uzgoja, tako i domaćih tržišnih viškova, čime se daje prilog revitalizaciji stočarstva u Hrvatskoj i agrara općenito“, naglasio je Vladimir Mesarić, direktor Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec.

Dodao je kako će uz osiguravanje vlastitih sredstava “cjelokupan iznos ovog Ugovora biti uložen u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavu strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava”.

Ova investicija omogućit će i stvaranje temeljnih preduvjeta za širenje i povećanje kooperantskog uzgoja, a dodatno će se stvoriti i uvjeti za dodatno zapošljavanje novog, stručnog i kvalitetnog kadra u Vajdi. Tako se očekuje da će, nakon završetka investicijskog procesa, broj zaposlenika preći tristo.

Vladimir Mesarić
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]