‘Václav Havel – ukratko’: Otvorenje izložbe na solarnim postamentima na Europskom trgu

U srijedu u 11 sati na zagrebačkom Europskom trgu otvara se izložba ‘Václav Havel – ukratko’.

Riječ je o izložbi na solarnim postamentima koja prikazuje presjek života i djela Václava Havela: od njegovih prvih književnih radova – grafičkih pjesama, preko drama do filozofskih eseja koje je pisao u obliku pisama svojoj prvoj supruzi Olgi. Od prvih disidentskih koraka preko vođenja Baršunaste revolucije do pozicije predsjednika dviju država.

Václav Havel rođen je u Pragu 1936. godine u intelektualnoj obitelji, a komunistički mu je režim zabranio studiranje. Već kao tinejdžer, objavljivao je drame koje su izvođene i donijele mu međunarodni prestiž. Bio je aktivan sudionik pokreta Praško proljeće 1968. godine, zbog čega je stavljen pod prismotru vlasti.

Kad su 1989. godine demokratske promjene zahvatile Europu, Havel se ponovno uključio u revolucionarno djelovanje. Od 1989. – 1992. bio je deseti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. prvi predsjednik Češke u dva mandata. Dijagnosticiran mu je rak pluća u prosincu 1996. godine, no uspio ga je pobijediti. Preminuo je 18. prosinca 2011. u svojoj kući u selu Hrádeček.

Komentiraj