UZVIK ‘ZA DOM SPREMNI’: “Nije problem rad policije, nego sudova koji ne reagiraju na prijave”

Krivnja oko nepostupanja zbog uzvika ‘Za dom spremni’ u Splitu i Kninu nije na policiji, već na sudovima koji ne postupaju po policijskim prijavama, izjavio je izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova, donosi u četvrtak Jutarnji list.

Dvije policijske uprave, nakon proslave obljetnice akcije Oluja, tvrde kako neće pokretati prekršajne postupke protiv Marka Perkovića Thompsona i bivših pripadnika HOS-a zbog javnog izvikivanja pozdrava ‘Za dom spremni’. Visoki izvor iz MUP-a kaže kako policija sigurno nije problem i kako ne zna zašto se na njih diže tolika buka.

Taj su pozdrav na nedjeljnom koncertu na splitskoj rivi na početku izvođenja pjesme ‘Bojna Čavoglave’ uzviknuli Marko Perković i njegova publika. Među publikom je bilo i ustaških obilježja. Dan kasnije, prilikom obilježavanja obljetnice Oluje na glavnom kninskom trgu, ispod spomenika toj akciji Marko Skejo i bivši pripadnici HOS-a, uzvikivali su isti pozdrav.

Policija, kazao je Jutarnjem isti izvor, odustaje od podnošenja prekršajnih prijava jer ni u jednom dosadašnjem slučaju u kojem su podnosili prijave protiv navedenih zbog izvikivanja spornog pozdrava, od suda nisu dobili potvrdu da postupaju ispravno.

“Ako prvostupanjski prekršajni sudovi, ako suci koji su studirali pravo pet godina, u svojim presudama ne žele poštovati stajalište koje su o pozdravu ‘Za dom spremni’ zauzeli Visoki prekršajni i Ustavni sud, zašto to očekujete od policajaca na terenu?”, pita izvor.

Napomenuo je kako je policija u nekim slučajevima, poput Thompsona i HOS-ovaca, uložila žalbe na oslobađajuće presude, ali se Visoki prekršajni sud o njima ne izjašnjava.

Komentiraj