Uzrok tragedije u Grenfellu nepoštovanje pravila struke

EPA/ANDY RAIN

“Uvriježena praksa nepoštovanja propisa” u vezi s opremanjem zgrada odgovorna je za velik broj žrtava u požaru u neboderu Grenfell, zaključak je stručnog izvješća izloženog u okviru javne istrage o požaru koji se dogodio u Londonu u lipnju 2017.

“Velik broj uočenih propusta svjedoči o uvriježenoj praksi nepoštovanja propisa na neboderu Grenfell”, rekla je stručnjakinja Barbara Lane koja je sudjelovala u javnoj istrazi o požaru u toj zgradi.

Požar koji je buknuo 14. lipnja 2017. prouzročio je kvar na zamrzivaču na četvrtom katu zgrade a zatim se velikom brzinom proširio na ostatak zgrade. U njemu su poginule 72 osobe.

“Nisam pronašla nijedan dokaz da su članovi projektnog i izvođačkog tima odredili otpornost na požar obloge protiv vlage” koja je bila postavljena na zgradi, napisala je Lane.

Ni vatrogasci, timovi za kontrolu sigurnosti zgrade i upravitelj zgrade HLM nisu bili obaviješteni o svojstvima tog materijala koji nije odgovarao propisima na snazi u Velikoj Britaniji, navodi se u izvješću.

Barbara Lane je upozorila da se požar brzo širio zbog neodgovarajuće obloge: vatra koja se u 1.14 sati pojavila na pročelju na četvrtome katu, došla je do 23. kata dvanaest minuta poslije.

“Ako se na stambenom neboderu postavi zapaljiva obloga protiv vlage, mislim da nije razumno očekivati da će vatrogasci potpuno ugasiti požar”, istaknula je.

Usto je upozorila na loše karakteristike protupožarnih vrata koje su “znatno pridonijele širenju dima i vatre na zajedničke prostorije” i možda su “utjecale na volju stanara da bježe”.

U zgradi je 2011. zamijenjeno 106 od 120 ulaznih vrata u stanove. Nijedna nisu prošla protupožarno ispitivanje koje se provodi kod njihove ugradnje.

Usto se neodređen broj vrata na zajedničkim prostorijama nije automatski zatvarao te nisu mogla ograničiti širenje vatre i dima, istaknula je Lane. To je usporilo napredovanje vatrogasaca koji su se morali opremiti aparatima za disanje, što im je oduzelo vrijeme za spašavanje stanara.

U ponedjeljak je predstavljeno pet stručnih izvješća u okviru javne istrage kojom se nastoje utvrditi uzroci katastrofalnog požara pošto su dva tjedna saslušavani članovi obitelji žrtava.

“Ovo je početak dugog puta prema pravdi”, istaknuo je Grenfell United, glavna udruga koja okuplja nekadašnje stanare nebodera. “Tragedija nam je uništila život i zajednice. A još nam je teže kad znamo da su se pogibije mogle spriječiti”.

Komentiraj