UŽIVO: Županije prijavljuju nove slučajeve, već je preko 140 novozaraženih

 

U Hrvatskoj je u ponedjeljak zabilježeno 85 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na respiratoru se nalazi 11 pacijenata. Ukupno je 6656 slučajeva, dok je umrlo 166 osoba.

Nakon što je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu, o novim mjerama za povratnike iz Hrvatske razmišlja i Slovenija. Danas bi se trebalo sastati povjerenstvo ministra znanosti i obrazovanja zbog mjera i preporuka za početak nove školske godine.

Tijek događaja:

12:20 U Karlovačkoj županiji je testirano 99 osoba (od čega 12 u Ogulinu). Od svih pristiglih nalaza 7 je novooboljelih osoba.

“U Ogulinu imamo jednu novooboljelu osobu (muška osoba srednjih godina). Jedna novooboljela osoba je i mlađa muška osoba sa područja Ozlja, inače iz samoizolacije zbog kontakta s prethodno oboljelom osobom.

Sa područja grada Karlovca imamo 4 novooboljele osobe: jedna mlađa ženska osoba (kontakt sa prethodno oboljelom osobom, u samoizolaciji), dvije mlađe muške osobe (po povratku s mora iz Vodica) i jedna muška osoba srednjih godina. Oboljela je i jedna muška osoba srednje dobi koja inače živi u Njemačkoj, ima prebivalište na području Primorsko-goranske županije, a trenutno boravi na području općine Tounj”, naveli su iz Stožera.

12:15 Na području Međimurske županije posljednja 24 sata nema novih slučajeva oboljelih od COVID-19 virusa. Danas je uzeto 72, a do sada ukupno 2662 uzorka. Međimurje je županija bez lokalne transmisije COVID 19 virusa te s najmanjom incidencijom korona virusa na 100 000 stanovnika u Republici Hrvatskoj.

12:00 Na području Zagrebačke županije do utorka, 18.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 319 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvanaest osoba više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 78 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 230 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:30 U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata imali smo najveći broj dosad provedenih testiranja. Testirane su 593 osobe, zablilježeno je 32 slučaja zaraze koronavirusom, rekla je Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

“103 osobe dobile su mjeru samoizolacije. Imamo ukupno 417 aktivnih slučajeva i 878 aktivnih samoizolacija. Izloženost je za 14 osoba izlasci na ljetovanju, 17 novooboljelih su kontakti već zaraženih osoba. Za 5 je nejasna epidemiološka anamneza, za 4 je u tijeku epidemiološka anamneza, a 2 su importirana i BiH”, dodala je.

11:20 Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek objavila je na svom profilu na društvenim mrežama da su na području Zlatara (Krapinsko-zagorska županija) još dva slučaja zaraze.

11:10 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 11 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 60 osoba, a ukupno je testirano 4297 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 65 uzoraka, dva uzorka su pozitivna na korona virus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

10:45 U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja je svoju izloženost ostvarila za vrijeme ljetovanja na otoku Pagu. Zbog srednje teške kliničke slike smještena je u Opću bolnicu Varaždin.

10:40 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 387 obrađenih testova danas je 36 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 20, Hvara 1, Kaštela 2, Omiša 2, Sinja 5, Solina 3, Klisa 1, Otoka 1 i Podstrane 1 osoba. Uz 36 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno je na Covid infekciju i 3 stranih državljana i to jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i 2 osobe iz Rusije koje su testirane u Splitu.

Od 36 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 997 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

10:30 Brodsko-posavska županija ima 11 novozaraženih. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvije stotine i trideset (230), dok je broj aktivnih slučajeva četrdeset i devet (49). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu sedamdeset i dva (172).

10:20 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri su novooboljele osobe. Jedna oboljela osoba je s područja grada Novalje, dok su ostale dvije osobe strani državljani kojima je potvrđen virus i koriste izolaciju na području grada Novalje.

Ukupno je oboljelo 37 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 6 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na našem području.

10:15 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nitko nije obolio. Uzorkovano je 109 uzoraka. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 349 osoba: 343 osobe su kontakti oboljelih; 6 osoba se javilo nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 86 aktivnih slučajeva.

10:00 Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji. Kod dvije osobe riječ je o obiteljskim kontaktima, a za ostale se utvrđuju kretanja i kontakti. Trenutno na području naše županije imamo 72 aktivna slučaja. Troje novoobljelih je s područja grada Zadra, a po jedan iz općina Zemunik Donji, Posedarje, Pakoštane te Sv. Filip i Jakov.

U samoizolaciji su 353 osobe, nadzor je istekao za njih 4939, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 158 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano osam pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od kojih su dvoje na respiratoru.

09:50 U Sisačko-moslavačkoj županiji deset je novooboljelih osoba. Četiri osobe su s područja općine Hrvatska Dubica, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Popovače, jedna osoba s područja grada Siska te jedna osoba s područja grada Petrinje.

09:35 U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji testirano je ukupno 220 uzoraka, a od toga je pet bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a jedna s područja Ispostave ZZJZ Đakovo (Punitovci). Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 27 njihovih kontakata, pa je sada u samoizolaciji ukupno 271 osoba.

Dva pacijenta oboljela od koronavirusa jučer su iz KBC-a Osijek puštena na kućno liječenje, pa je u bolnici trenutno hospitalizirano 24 pacijenta od kojih su pet na respiratoru.

09:25 Istarska županija ima 7 novooboljelih. Pet osoba su djelatnici objekta za preradu i prodaju mesa u Puli. U tijeku je provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora. Za 2 osobe u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječene su 3 osobe.

09:15 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom. Od ukupno 62 testirane osobe u protekla 24 sata, potvrđena su dva nova slučaja zaraze. Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih osoba koronavirusom, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

09:00 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 60 osoba, a ukupno je testirano 4297 osoba.

Na posljednjem testiranju bilo je 65 uzoraka, dva uzorka su pozitivna na korona virus (COVID-19). Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

08:30 U Primorsko-goranskoj županiji šest je novozaraženih, sve mladi ljudi, kontakti prethodno zaraženih ili povratnici s odmora u Dalmaciji.

08:20 Na području Virovitičko-podravske županije jedna je osoba zaražena virusom SARS-CoV-2. Riječ je o liječniku koji se, iz do sada poznatih podataka, zarazio na ljetovanju, a njegova trenutačna tri kontakta nalaze se u samoizolaciji.

“Pokazala se naša opravdanost testiranja zdravstvenih djelatnika prije povratka na posao s godišnjeg odmora ili s nekog rizičnog događanja, kao što je primjerice svadba ili noćni izlazak. Naša je obveza i dužnost, osim čuvanja naših građana od ove bolesti, primarno i štititi zdravstveni sustav netaknutim od virusa SARS-CoV-2, kako bi se zdravstveno osoblje moglo baviti liječenjem oboljelih.

Naš liječnik odgovorno se javio na testiranje. Nalazi se na kućnom liječenju i ima slabije izražene simptome bolesti COVID-19”, rekao je dr. Miroslav Venus, član Stožera civilne zaštite VPŽ-a, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, kao i predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske.

Inače, u posljednja 24 sata od 28 testiranih osoba 27 ih je bilo negativno i jedan pozitivan, poručili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Komentiraj