Visoki sud u Londonu u četvrtak bi trebao donijeti konačnu odluku o pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Sud bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Odluka o izručenju Ivice Todorića bit će donesena u 10:30 sati po lokalnom vremenu u Lonodnu i to pred novim sucem, Duncanom Ousleleyjem.

TIJEK DOGAĐAJA:

15:48 Sudac je odlučio da će Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj!

15:40 Sudac Ouseley je kazao kako mu nije neprihvatljiva argumentacija sutkinje Arbuthnot

15:30 Sudac je rekao da je sud u Hrvatskoj morao potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga

15:20 Sudac je rekao da ne prihvaća prvi argument tužiteljstva

15:15 Na prvostupanjskom ročištu propitivala se opravdanost naloga, sada propitujemo samo članak 12a, rekao je sudac Ouseley, koji je dodao kako su im dostavljene neuobičajeno detaljne optužbe

15:02 Ivica Todorić vratio se u sudnicu. Uskoro nastavak ročišta

14:05 Ročište je prekinuto, sudac će odluku donijeti za sat vremena

13:45 Današnja rasprava za sada se u potpunosti svodi na analizu je li europski uhidbeni nalog izdan prerano, javlja reporter N1 televizije

13:30 Tužitelj tvrdi da je veliki istražni posao obavljen prije izdavanja uhidbenog naloga

13:15 Sudac je od predstavnika tužiteljstva zatražio da pojasni dvojbe koje je izražavala i sutkinja Arbuthnot. Predstavnik tužiteljstva dokazuje da su dvojbe isključene.

13:10 “Relativno kasno ste izvukli ovaj argument o kompetentnosti tužitelja da odredi hoće li biti suđenja”, rekao je sudac Todorićevom odvjetniku. Hines izbjegava direktno prozvati sutkinju Arbuthnot koja je donijela prvostupanjsku odluku, sugerira da se rukovodila raspoloživim informacijama.

12:48 Sutkinja Emma Arbuthnot nije precizno utvrdila razliku između odluke ili namjere da se podigne optužnica, rekao je Hines, a sudac mu djelomično daje za pravo

12:40 Hines je rekao da je ovo prvi zahtjev iz Hrvatske uopće: “Nemamo dovoljno saznanja o njihovim procedurama”, rekao je.

12:22 Hines citira pravila Europskog uhidbenog naloga nastojeći uvjeriti suca da ga treba odobriti tek kad suđenje bude potvrđeno. Sudac se ne slaže s takvim doslovnim tumačenjem

12:15 Sudac za sada uglavnom odbacuje argumente obrane

12:05 Na tvrdnju Hinesa da je Todorić od početka spreman svjedočiti u ovoj fazi videolinkom te kako nije objavljeno financijsko vještačenje, sudac Ouseley je rekao kako je ovo slučaj prijevare, a ne krive upotrebe računovodstvenih standarda. Hines je potom počeo nabrajati elemente optužbe oslonjene na računovodstvene standarde, a sudac odgovara – ovo je jasna optužnica za prijevaru!

11:58 Hines tvrdi da europski uhidbeni nalog ne bi trebao biti prihvaćen. Govori kako bi Todorić, da je ostao u Hrvatskoj, već 6 mjeseci bio u pritvoru, a još se ne zna hoće li biti podignuta optužica

11:50 Todorićev odvjetnik ustvrdio je da hrvatska istraga u posljednjih 6 mjeseci nije napredovala i da se ne zna hoće li biti suđenja. Predstavnik britanskog tužiteljstva tvrdi da je to stari argument i da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti.

11:40 Hines predstavlja dodatni registrator dokumenata koje podnose sudu, dovodi u pitanje hrvatski uhidbeni nalog, naglašava da je izdan tijekom istrage, prije optužnice, javlja N1.

11:36 Na Visokom sudu u Londonu počelo je ročište na kojem bi trebala biti donijeta konačna odluka o tome ima li osnivač Agrokora Ivica Todorić pravo na žalbu na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

11:28 Todorić je na sud stigao u pratnji supruge, prevoditeljice i odvjetnice Cherie Blair. Zastupat će ga James Hines, javlja N1.

11:25 Na sud u Londonu stigao je Ivica Todorić, ali u sudnicu je ušao na sporedni ulaz

RANIJE OBJAVLJENO:

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. “Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji”, rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudi 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sudac je naložio Todorićevoj obrani da sve nove dokaze mora dostaviti sudu do 4. listopada, a o tome novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery, koja zastupa DORH.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Komentiraj