Premijer Andrej Plenković danas u Saboru podnosi godišnje izvješće. Drugo godišnje izvješće premijera Andreja Plenkovića bit će prilika da zastupnike upozna što je njegova Vlada radila u proteklih godinu dana, koje je pojave i probleme utvrdila.

Tijek sjednice:

11:40 “Nakon pola mandata ove Vlade, u društvu je nužno pobuditi optimizam. U vremenu pred nama nastavit ćemo s jačanjem pravosudnih institucija. Nastavljamo s ubrzanom digitalizacijom javnih usluga i mjerama demografske politike. Subvencionirat ćemo rješavanje stambenog pitanja. Još bolje ćemo iskoristiti članstvo u Europskoj uniji. Posvetit ćemo se apsorbciji europskih fondova i posvetiti se pripremama za predsjedanje”, rekao je premijer.

11:30 Plenković se osvrnuo i na stanje u BiH. “Vidimo da je na izborima dezavuiran sam smisao Daytonskog sporazuma. Ova situacija je ključno pitanje za Hrvate u BiH”, poručio je.

11:25 Dotakao se i pitanja hrvatskih branitelja, za koje je rekao da je od posebne važnosti za Vladu. “Osnažili smo dignitet Domovinskom ratu. Povećali smo proračun ministarstva branitelja za 50 posto i donijeli novi zakon. Osnovana je posebna skupina u okviru Ravnateljstva policije koja radi na pitanju ratnih zločina i nestalih”, rekao je premijer.

11:20 Komentirao je i negativne demografske trendove, te poručio kako su proširili krug korisnika dječjeg doplatka na 92.000 roditelja i 150.000 djece, kao i pronatalitetnog dodatka od 500 ku za treće i četvrto dijete, što je proširenje od 50% u odnosu na do sada i prvo povećanje nakon desetljeća. Podsjetio je kako grade ili obnavljaju više od 300 dječjih vrtića.

11:15 Vlada, naglasio je Plenković, ulaže velike napore u regionalni razvoj. “Radi podizanja konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika i ribara te ravnomjernijeg razvoja naših ruralnih krajeva prošle godine isplaćeno je preko 4,5 milijarde kuna potpora, a ove godine, u okviru Programa ruralnog razvoja, ugovoreno je već 9,4 milijardi”, rekao je.

11:00 Nastavio je Plenković o smanjenju javnog duga. “BDP kontinuirano raste. Spustili smo kamate na javni dug i nastavljamo u tom smjeru. Refinancirali smo nepovoljne kredite cestarskih tvrtki. Lani su sve tri vodeće rejting agencije poboljšale naše izglede. Porezno smo rasteretili građane i poduzetnike”, kaže premijer.

Poručio je kako je Vlada zainteresirana da brodogradnje u Hrvatskoj opstane, ali prema tržišnim pravilima. Komentirao je i najavljenu mirocinsku reformu. “Ovo goruće pitanje godinama se nije mijenjalo. Činjenica da 15 posto proračuna ide na mirovinu pokazuje da sustav nije samoodrživ, a tu je i nepovoljan omjer zaposlenih i umirovljenika. Reformom želimo omogućiti sadašnjim umirovljenicima da rade 4 sata i primaju punu mirovinu”, poručio je Plenković.

10:50 “Prije preuzimanja vlasti zatekli smo veliki broj blokiranih, preveliko porezno opterećenje i velik broj nezaposlenih. Predanim radom želimo ljudima vratiti potreban optimizam. Doneseno je 266 zakona na inicijativu Vlade. Posebno mi je drago da svi zastupnici manjina podržavaju Vladu te štitimo i unapređujemo manjinska prava unatoč sve glasnijm propitkivanju njihovih prava od strane nekih”, rekao je Plenković. Dodao je kako je njihova ključna zadaća snaženje hrvatskih institucija.

“Usprkos značajnim pomacima, stanje u hrvatskom pravosuđu još nije zadovoljavajuće. Sloboda medija važna je sastavnica demokratskog društva”, istaknuo je Plenković i dodao kako je kompromitiranje sigurnosnih podataka dodatno narušilo povjerenje u sigurnosni sustav.

“Očekujem da pravosudne institucije savjesno i odgovorno izvršavaju svoje obveze, bez političkih pritisaka, ali uz punu podršku Vlade. U Hrvatskoj nitko ne može i neće biti iznad zakona”, poručio je.

10:45 Premijer je počeo iznošenje godišnjeg izvješća.

10:40 Nakon deasetominutne stanke, novu stanku je zatražio SDP-ov Gordan Maras, ali Jandroković ju je odbio. “Imat će priliku nakon izlaganja premijera, ovo što sada radite je opstrukcija. Žalite se Odboru”, rekao mu je Jandroković, na što mu je Maras odgovorio kako je to ‘strašno i skandalozno’.

10:25 Stanku su zatražili Ines Strenja Linić (Most) i Branimir Bunjac (Živi zif) zbog izvješća o stanju mentalnog zdravlja djece u Hrvatskoj.

10:15 Željko Glasnović je za govornicom ponovno spominjao ‘jugozomboide’, govorio o partizanskim penzijama i nasljeđu UDBA-e.

10:00 SDP-ov Franko Vidović također je komentirao aferu s curenjem informacija. “Zaustavimo zajedno ovu aferašku odvratnu priču”, kazao je Vidović.

09:35 Ivan Vilibor Sinčić komentirao je aferu SMS i curenje informacija iz obavještajnog sustava. “Milijan Brkić mora objasniti kako je stekao imovinu. Poreznoj upravi dovoljno je bilo objašnjenje da mu je novac dao brat, detaljnih provjera nije bilo”, rekao je Sinčić.

09:30 Sabor je s radom započeo slobodnim izlaganjima klubova zastupnika.

Komentiraj