SJEDNICA SABORA Nakon stanki, otvorena rasprava o izmjeni Zakona o HRT-u

Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica Sabora u utorak započela je stankom zastupnika kako bi se, mimo najavljenog dnevnog reda, referirali na aktualne im probleme.

LIVESTREAM:

Internet TV Hrvatskoga sabora

UŽIVO:

13:35 Petrov je odredio stanku.

13:30 “Je li itko istražio zašto je HRT uopće dao vanjskim suradnicima posao naplate dugovanja?”, upitao je SDP-ov Darko Parić.

13:25 Ines Strenja Linić poručila je Hrelji da bi se trebao zalagati za poboljšanje položaja umirovljenika.

13:15 Arsen Bauk replicirao je Hrelji kako je u HRT-ovoj odluci o umanjenju pretplate uključen i niz drugih kategorija građana, od kojih su neke sasvim izuzete iz plaćanja pretplate. Hrelja je rekao da je to točno, ali odluka nije javno obznanjena. Hrelja je poručio kako Mostovci ‘ishitrenim rješnjeima mogu raznijeti cijeli sustav’.

13:05 Ivan Pernar rekao je kako se ova rasprava trebala odviti nakon rasprave o izmjenama Ovršnog zakona. Dodao je da je Mostov prijedlog u načelu valjan, ali se njime ne rješava uzrok problema.

12:55 Rspravu klubova zastupnika otvorio je Silvano Hrelja u ime Kluba HNS-HSU. “Jedina situacija u kojoj smo oslobođeni plaćanja pretplate je ona kada nam ekipa HRT-a dođe zapečatiti prijamnik”, rekako je Hrelja napominjući kako je ova pristojba nametnuta.

“Pitajte one iz dopunskog zdravstvenog osiguranja, koji imaju naplatu 98 posto, kako oni to rješavaju bez outosurcinga”, rekao je Grelja dodajući kako odluku o smanjenju pretplate na 40 kuna umirovljenicima koji imaju mirovinu do 1500 kuna ‘skrivaju kao zmija noge’. Poručio je kako bi smanjenje pretplate trebalo biti omogućeno i drugim građanima, kao što su nezaposleni.

Zaključio je kako u ruke ne bismo smjeli uzimati alalte s kojima ne znamo baratati. “Primjer tomu je ovaj platni nalog”.

12:45 Bulj je naveo kako je njihova namjera racionalizacija, profesionalizacija i depolitizacija javne televizije da ona bide servis svim građanima.

12:40 Nikola Grmoja kaže da u raspravi svi zanemaruju kako će ovim izmjenama zakona oko 50 mlijuna kuna ostati u džepovima hrvatskih građana. “Posebno je jasno odakle dolaze udari na Most, dolaze pogotovo iz HANZA medije”, kaže Grmoja.

12:35 Anka Mrak Taritaš kazala je kako je pravo svakoga da predloži što želi, ali i da moraju napraviti dobru pripremu.

12:30 Nenad Stazić je zastupnike Mosta optužio da su na sjednicu došli potpuno nepripremljeni. “Vi ste amateri, barateta netočnim brojkama”, rekao je dodajući da bi se veliki iznosi dugova izbjegli ukidanjem naplate PDV-a i javnobilježničkih taksi.

12:25 Davor Bernardić naglasio je kako nije isto plaćaju li RTV pretplatu umirovljenici ili oni koji još rade. Njima je, naglašava, Tv ‘jediniprozor u svijet’. bulj mu je odogovrio da se ne smije događati da netko zbog duga od 200 kuna dođe do dugovanja od 4 tisuće kuna.

12:20 Istaknut je prijedlog da se ukine obveza naplate RTV pristojbe onima s primanjima do 1800 kuna.

12:15 SDP-ov Gordan maras poručio je kako bi bilo bolje da je Most predložio smanjenje RTV pretplate jer bi se time izbjeglo da uopće dođe do dugovanja. Kaže kako je ovo samo mogućnost da se dugovi ne povećaju.

12:10 HNS-ov Goran Beus Richembergh rekao je da niti jedan od blokiranih građana ovim izmjenama neće biti odblokiran. “Samo se stvaraju pretpostavke da nitko više ne bude blokiran samo zbog dugovanja po osnovi TV-pretplate”, rekao je.

12:00 Ivan Pernar iz Živog zida rekao je da je od 2010. godine i izmjena Ovršnog zakona broj blokiranih građana sa dvadesetak tisuća porastao na čak 219 tisuća. “To je napravila tadašnja Vlada HDZ-a, sada s moje lijeve strane. Ako je jasno što je uzrokovalo tu epidemiju, zašto ne vratimo Ovršni zakon na vrijeme od prije 2010. godine”, rekao je Pernar.

11:50 Bulj je kazao kako je HRT naplatom dugova, uz korištenje odvjetničkih ureda, pokazao socijalnu neosjetljivost te dodao kako je to nepotrebno opterećivanje građana. Cilj je osloboditi građane odvjetničkih i javnobilježničkih troškova te da se obveza naplate prenese na javnu televiziju, koja za to ima sve potrebne resurse. Prema prijedlogu Mosta, HRT bi dužnicima trebao psolati dvije opomene, a naknada za naplatu dugovanja trebala bi iznositi najviše 100 kuna paušalno.

11:50 Petrov je otvorio raspravu o izmjeni Zakona o HRT-u. Otvara ju Miro Bulj.

11:45 Nikola Grmoja odgovorio je Bauku kako oni kao predlagatelji nisu dobili poziv na sjednicu odbora, a Ivan Kovačić kao član odbora jest. Naglasio je da je besprizorno da se ovakvim stvarima odugovlači rasprava o važnoj točki, izmjeni Zakona o HRT-u.

11:40 SDP-ov Bauk naglasio je kako nije korektno od zastupnika Mosta da sprozivaju saborske službe za nedolazak na jučerašnju sjednicu Odbora. Za nedolazak, kaže, krivi su si sami. Predsjednik Sabora Božo Petrov rekao je kako će se na ovu te mu osvrnuti na kraju rasprave.

11:30 Sjednica je nastavljena nakon stanke koju su zatražili Anka Mrak Taritaš, Ivan Vilibor Sinčić, Arsen Bauk i Nikola Grmoja.

Komentiraj