epa

VIDEO: URAGAN IRMA “Oko uragana” stiglo na kontinentalnu Ameriku

Ima, baš ima, svakojakih čudaka.

22:10 Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će ‘vrlo brzo’ posjetiti Floridu. Uragan Irmu nazvao je ‘velikim čudovištem’ te dodao da su pokušavali upozoriti ljude da se maknu s putanje uragana.

21:55 Uragan Irma i služđbeno je došao do otoka Marco na Floridi. Jačina uragana smanjena je na 3, a policija je zabilježila vjetrove jačine 20 km/.

21:47 Francuski predsjednik Emmanuele Macron posjetit će karipski otok St. Martin, na kojem je uragan Irma uništila 60% domova.

21:40 Policija je objavila da su uhitili devet osoba zbog pljačke u Fort Lauderdaleu

21:30 U Miamiju se srušila još jedna građevinska dizalica, koju je pogodio vjetar brzine 210 km/h

21:10 Objavljena su upozorenja o mogućim tornadimana području Floride

21:00 Uragan Irma oslabio je na kategoriju 3, no to je još uvijek vrlo opasna oluja koja prijeti životima i imovini

19:52 “Uskoro ćemo doživjeti vlastitu verziju pakla”, rekao je gradonačelnik Tampe Bob Buckhorn dodajući da oni koji se još nisu evakuirali za to imaju još sat ili dva. Nakon toga, poručio je, ovise sami o sebi. VIŠE OVDJE

19:41 Uragan Irma uzeo je prve žrtve na jugu i na zapadu Floride gdje su tri osobe poginule u prometnim nesrećama koje su uzrokovali snažni vjetrovi i kiša. VIŠE OVDJE

19:35 Često se pri prolasku uragana najviše pamti brzina vjetrova, ali prava opasnost za gradove koji leže na samoj obali zapravo su poplave, odnosno iznenadni porast razine mora koji često stiže i prije samog uragana. VIŠE OVDJE

18:50 Na Kubi umjesto ulica – kanali

18:40 U Floridu je poslano više od 10 tisuća pripadnika Nacionalne straže iz svih dijelova SAD-a.

18:35 Više od 1.4 milijuna domova i poslovnih prostora u Floridi ostalo je bez struje. Popravak i vraćanje struje moglo bi potrajati i do nekoliko tjedana.

18:32 Guverner Floride Rick Scott pozvao je stanovništvo da ostanu na sigurnom. “oluja bi vas mogla ubiti”, upozorio je.

18:30 U dijelovima Miamija voda je narasla do 60 centimetara

17:55 Na Twitteru su objavljene snimke poplavljenih ulica u Miamiju

17:35 Snažan vjetar u Miamiju odlomio je dio građevinske dizalice

17:30 Jedan je muškarac poginuo u okrugu Monroe, nakon što se automobilom zabio u drvo

17:15 Senator Marco Rubio izjavio je kako je oluja koja je zahvatila jugozapad Floride bila njihov najveći strah. “Ovo je vrlo uznemirujuće”, rekao je.

17:00 Satelitske snimke pokazuju dolazak uragana Irme u Floridu Keys

16:55 Američki meteorolozi izdali su upozorenja zbog opasnosti od tornada za cijelu južnu Floridu

16:15 Glavni distributer struje na Floridi procjenjuje da će bez struje ostati oko tri milijuna domova i poslovnih objekata

14:05 “Oko uragana” je stiglo nad Floridu.

Više od 190 tisuća domova na Floridi ostalo je u noći subotu na nedjelju bez struje a uragan Irma koji se približava američkom kopnu donio je snažne vjetrove s tornadima i obilne kiše.

Neki su stanovnici Floride došli na ideju kako “otjerati” Irmu – tako da pucaju na nju.

Sve je počelo s Facebook najavom događaja “Pucaj na Irmu – pokaži joj tko je glavni” na koji je dolazak najavio 26.000 osoba a čak je 53.00 zainteresiranih. Policija je izdala upozorenje vlasnicima oružja da nikako ne pucaju na uragan jer tako neće otjerati Irmu već će ugroziti svoje živote. Muškarac koji je pokrenuo događaj kazao je kako je to učinio zbog “stresa i dosade”, izvještava N1 televizija.

To je loše, između ostalog i zbog toga jer metke uragan može okrenuti 180 stupnjeva i vratiti pošiljatelju.

Stigao i Jose.

11.25 Uragan Jose prošao je u nedjelju sjevernije od francuskog karipskog teritorija Saint Martin i Saint Barthelemy nego što se očekivalo donoseći olakšanje stanovnicima otoka.

Dva teritorija uništena su prije nekoliko dana u prolasku uragana Irme.

Francuska meteorološka služba koja je ranije izdala crveno upozorenje objavila je u ranim jutarnjim satima u nedjelju da uragan prolazi 125 kilometara od Saint Martina i da je utjecaj na to područje “značajno manje ozbiljan”.

Vjetar je imao brzine do 60 kilometara na sat a najviši valovi bili su jedva tri metra.

I maleni otok Barbuda razoren u prolasku Irme također nije bio na putanji Josea.

Većina od njegovih 1800 stanovnika evakuirana je nakon Irme na susjedni otok Antiguu.

10:00 Više od 190 tisuća domova na Floridi ostalo je u noći subotu na nedjelju bez struje a uragan Irma koji se približava američkom kopnu donio je snažne vjetrove s tornadima i obilne kiše.

Prema energetskoj tvrtki i stanovnici otočja Florida Keys, njih 29.000 također je bez struje, a očekuje se da će nestanak struje do kraja dana pogoditi više od milijun stanovnika. Florida je dom 20 milijuna ljudi.

Državna hidrometeorološka služba izvijestila je da su vjetrovi uraganske snage, brzine od 120 kilometara na sat, stigli do Florida Keysa.

Guverner Rick Scott kazao je u subotu navečer kako očekuje da bi razina mora u području jugozapadnog grada Naplesa mogla porasti 4,5 metara i izazvati poplave a na poluotok oglo bi pasti od 25 do 50 litara vode po četvornom metru dok bi otočje Florida Keys moglo zabilježiti 63 litara vode.

Deseci tisuća stanovnika Floride, koja ima malu nadmorsku visinu, preselili su se u nekoliko stotina skloništa širom te savezne države a naredbama za evakuaciju obuhvaćeno je 6,3 milijuna ljudi. Evakuacija je zakrčila glavne prometnice iz Floride prema sjeveru.

Irma je trenutno uragan treće kategorije s vjetrovima brzine do 195 kilometara na sat no prognostičari očekuju da će ojačati na putu od Kube do Floride.

Očekuje se da će se uragan kretati jugozapadnom obalom Floride tijekom nedjelje, ojačan do 4. kategorije i pogoditi veće gradove poput Fort Meyersa i Tampe.

Uragan čija je fronta šira od 200 kilometara približava se američkoj obali brzinom od 11 kilometara na sat i očekuje se da će pogoditi kopno pred zoru.

Irma, jedan od najsnažnijih uragana u ovom dijelu svijeta ikad, izazvao je velika razaranja na karipskom otočju koje je pogodio dok je imao najveću snagu i bio 5. kategorije. Odnio je do sada najmanje 24 života.

Komentiraj