Press Tomislava Tomaševića: “Adventske kućice idu na licitaciju, najniža cijena tisuću kuna”

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovnu konferenciju za medije u predvorjju zagrebačke Gradske uprave.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da je imenovano Povjerenstvo za građanski odgoj i obrazovanje. “Potrebno je pripremiti kurikulum, predložiti sadržaje i način stručnog usavršavanja te pilotiranje i dovesti proces do finalne verzije”, poručila je.

Danijela Dolenec je dodala da su članovi Povjerenstva Tomislav Reškovac kao predsjednik, Nikola Baketa, Karin Doolan, Tina Đaković.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio je o Adventu: “Najveća novost je da se kućice više neće dodjeljivati direktno. To je u skladu s odlukom Gradske skupštine. Kućice idu na natječaj putem licitacije”, rekao je.

“Definiran je i broj kućica, bit će ih 93, s ugostiteljskim sadržajima ili rukotvorinama. Početne cijene su jasno navedene u javnom natječaju i kreću od tisuću kuna”, rekao je.

Natječaj traje do 17. listopada, otvaranje ponuda bit će 22. listopada, podsjetio je Tomašević i dodao: “Idemo na manji broj kućica, naime, još uvijek nije jasno u kojem smjeru će se razvijati epidemija”.

S druge strane, kaže, pazili su na prohodnost. “Zrinjevac i Tomislavov trg će također biti ukrašeni iako neće biti kućica, uključit će se i postojeći ugostitelji svojim terasama u ponudu samog Adventa kroz program ‘Žićbo‘”, najavio je Tomašević.

Gradonačelnik je objasnio i da klizalište ove godine neće biti jer su troškovi organizacije visoki, a zbog pandemije se ne zna koliko će ga biti moguće koristiti.

Komentirao je i Hrvatski prirodoslovni muzej. “Imali smo gradsku skupštinu prošli tjedan. Radi se o projektu koji je dobio 57 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o proširenju. Troškovnik je napravljen prije potresa i po cijenama koje su bile tamo. Procjena je bila 45 milijuna kuna, a najjeftinija ponuda koja je došla je bila 40 milijuna kuna veća od toga”, izjavio je Tomašević.

Dodao je da se moralo odlučiti hoće li se odustati od projekta ili ne. “Dobili smo podršku svih Klubova u Skupštini da idemo dalje”, istaknuo je.

O smjena u Holdingu Tomašević je rekao da je Uprava donosila kadrovske odluke koje je smatrala najboljima. “Sad će te odluke revidirati nova uprava, to je na njima, ne na meni da se miješam u takve odluke. Nisam se nikad miješao i ne mislim. Danas raspisujemo natječaj za novog člana uprave koji je zadužen za financije. Rok će biti kratak, osam dana”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da odluke nisu vječne i sve se mogu revidirati i promijeniti te da ne vidi ništa ‘spektakularno’ u ovom slučaju. “Vjerujem da je Holding stabilan. Jučer su obavljeni sastanci sa svim voditeljima podružnica i sindikatima. Što se tiče odluke koju smo tada donijeli, trebaju nam ljudi koji imaju znanja i poznaju sustav Holdinga. I dalje smatram da su za tu situaciju bile potrebne i dobre”, poručio je.

Istaknuo je da je napravljena analiza poslovanja Holdinga i Grada Zagreba. “Radi se na mjerama kako će se povećati prihodi Holdinga i smanjiti rashodi. obveze su velike, ali cijelo vrijeme se komunicira i s bankama i s Ministarstvom financija da se to stabilizira. Sve će se vidjeti u planu za sljedeću godinu Holdinga i proračunu Grada Zagreba jer to su dvije spojene posude”, rekao je.

Tomašević je dodao da je likvidnost otežana, ali da se dosad nikad nije dogodilo da nisu bile isplaćene plaće. Stanje duga se, navodi, i dalje utvrđuje. “U tijeku je analiza kako bismo dobili konsolidirani dug, i to s 30.6. ove godine, da vidimo što je nulta točka koju smo naslijedili”, naglasio je dodavši da su htjeli da to bude potpuno transparentno prema bankama, ali i prema javnosti.

Ponovio je da su cijelo vrijeme upozoravali da je financijsko stanje teško i dodao da rade na tome da konsolidiraju stvari. Gradonačelnik ističe da su imali dobar sastanak oko žičare u ZET-u. “Nadam se da će žičara uskoro početi raditi i donositi prihode. Sada ZET oko toga ima samo gubitke”, izjavio je.

Tomašević ne isključuje prodaju gradske imovine. “To je potpuno neracionalno upravljanje imovinom”, istaknuo je i dodao da su zakupci nekih gradskih prostora zainteresirani da ih kupe po tržišnoj cijeni.

Na pitanje o povećanju plaća pojedinim zaposlenicima Holdinga, o čemu je odlučila sada već bivša uprava, Tomašević kaže kako je nekih povećanja bilo, ali da ne točno kome i za koliko. “Ako bude konkretnih optužbi, na njih ću konkretno odgovarati”, kaže o izjavama da je dvojicu bivših članova Uprave sprečavao u radu.

Otpremnine će, kaže, iznositi tri mjesečne plaće. “To mi se čini sasvim normalno. Smatram da je to potpuno opravdano u poslovnom svijetu. Ne kažem da to nije puno novca, ali to je manje nego što su otpremnine u privatnom sektoru. To su tri mjesečne plaće”, istaknuo je.

Upitan o glomaznom otpadu, Tomašević je odgovorio: “Državna komisija o kontroli javne nabave je donijela odluku kojom je osporila odluku u javnoj nabavi za glomazni otpad. Tu treba mijenjati zakon o javnoj nabavi. Čudno mi je obrazloženje da su Čistoća i gradska uprava znali da Čistoća može obavljati sama taj posao i da zato nije smjela poništiti odluku o javnoj nabavi. Ne mislim da je greška DKoM-a, možda to i jest problem zakona. Odluka je donesena kakva je, mi smo legalisti i poštivat ćemo je i potpisati okvirni sporazum s ove dvije tvrtke. Međutim, taj okvirni sporazum ne moramo konzumirati. One još moraju ići u nadmetanje pa ćemo vidjeti koja će biti cijena. Sve što se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća, taj posao ide dalje”.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet odgovorio je na novinarsko pitanje o obnovi Zagreba. Može, kaže, samo načelno reći da se često govori o tome tko je usko grlo, Fond ili Ministarstvo. “Očito je da postoji neki šum između te dvije institucije”, istaknuo je.

Korlaet je istaknuo da su napravili sve što su mogli da se proces ubrza. “Ove predložene izmjene, mi imamo osjećaj da će to zaista pokrenuti obnovu. To su sad prave promjene, nisu kozmetičke i zbilja smo optimisti, izuzev ograda oko javne nabave”, rekao je.

O bolnici Srebrnjak Tomašević je rekao da očekuju stabilizaciju stanja jer, dodaje, bolnica ne obavlja ni osnovne stvari koje bi trebala. Zaključio je da je to jedan od najvećih izazova u Gradu jer bi sav teret projekta za koji su povučena europska sredstva mogao pasti na teret grada ako se ne ispune uvjeti iz ugovora na koje se pristalo.

Komentiraj