Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

HAJDAŠ DONČIĆ PREMIJERU ‘Napravili ste mrtvaca od Agrokora’

Aktualnim prijepodnevom Hrvatski je sabor u srijedu počeo svoju novu, šestu sjednicu, nakon čega će premijer Andrej Plenković zastupnicima podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća.

Podsjetimo, do kraja dana očekuje se i rasprava o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić. Premijer i članovi Vlade, kako je već uobičajeno, tijekom ‘aktualca’ odgovorit će na 40-ak zastupničkih pitanja. Podsjetimo, osim za Murganić, pokrenuto je pitanje opoziva cijele Vlade, nakon što je SDP prije desetak dana dao ultimatum premijeru da se pojavi u Saboru.

UŽIVO:

10:30 SDP-ova Sabina Glasovac imala je pitanje za ministricu znanosti i obrazovanja, Blaženku Divjak.

“Od preuzmanja Ministarstva znanosti i obrazovanja čuli smo puno lijepih najava, a to je da ćete ustrajati u provedbi kurikularne reforme. U ovom trenutku dokumenti Borisa Jokića i njegova tima i dalje skupljaju prašinu negdje u ministarstvu. Ministrica poručuje da Crkva igra bitnu ulogu u obrazovnoj reformi. Vidimo da i nema previše ulaganja u naše škole, učitelje i nastavnike, ali ima u nešto drugo. 26 milijuna kuna namjeraate potrošiti na računala. Zamina me što se događa u Vladi RH i jeste li vi kao ministrica pod pritiskom, da morate inzistirati na nabavi informatičke opreme? Imate li kakve naputke da morate inzistirati na javnim nabavama u vašem ministarstvu?”, upitala je Glasovac ministricu.

“Ja nisam pod nikakvim pritiskom za nabavu bilo kakve opreme, ali sam pod velikim pritiskom da sve ono što smo obećali vezano uz kurikularnu reformu i zadaće da to provedem. U tom smislu jesam pod pritiskom. Moramo škole uvesti u 21. stoljeće, a to znači da moramo razvijati digitalne kompetencije kod učenika, za to moramo nabaviti opremu. Velik broj škola uopće nema opremu, škole će dobiti sredstva da nabave računala kako za informatiko, tako i za ostale predmete. Naravno da se oprema mora nabaviti, jer su inače škole neopremljene. Što se tiče kurikularne reforme, stručne radne skupine rade na dokumentima, rade na primjeni, od 51 dokumenta je na 44 domukmenta odgovoreno na javnu raspravu. Prevodimo dokumente na engleski jezik, šaljemo na međunarodnu recenziju. Kod nekih dokumenata tražimo ekspertizu. Ja vas uvjeravam da stvarno radimo sve u najboljoj vjeri i uključujemo sve koji nam žele pomoći”, odgovorila je Divjak.

“Što se tiče međupredmetnih tema, one su također dio rasprave i nema indicija da one nebi ušle u bilo kakav daljni postupak. Vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti međunardone recenzije i tad pozvati škole da uđu u pilot projekt”, kazala je ministrica.

“U 21.stoljeću se ulaže u ljude, a ne u kompjutere, u borbena blindirana vozila. U modernoj državi ne može se dogoditi da na čelu skupine za provedbu Zakona o odgoju i obrazovanju bude HRAST-ovac, ne može se dogoditi da se licitira i prodaje kvalitetno obrazovanje danas za jedan glas u Saboru sutra ili prekosutra. U modernoj državi premijer za jedan glas u Saboru ministrici kulutre ne nameće savjetnika koji veze nema s tim resorom”, odgovorila je Glasovac.

10:20 IDS-ov zastupnik Boris Miletić premijera je upitao zašto je Vlada odlučila tolerirati fašističke i ustaške vrijednosti jer nisu prihvatili IDS-ov prijedlog da se fašističko znakovlje kažnjava. “Našim prijedlogom da se strogo kažnjava fašističko znakovlje otvorili smo vam prostor. No, vi ste napravili presedan i poslali poruku da ćete tolerirati simbole ustaškog režima. Zašto odbijate da su fašizam i nacizam, a time i ustaštvo, najveće zlo 20. stoljeća?”, pitao je Miletić premijera.

“Cijenim vaš prijedlog”, odgovorio je Plenković. “Vlada se na njega očitovala, ja ću još jednom ovdje osuditi ustaški režim i najstrašnija kaznena djela. Ono što radimo da kroz Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima radimo na jačanju kulture sjećanja. Želimo dobiti preporuke kako bismo eventualno poboljšali zakonski okvir koji trenutno postoji, a to smo vam i rekli. Vaše sugestije ćemo imati na umu, ali ovo želimo riješiti na cjelovit način. Vaš doprinos je dobrodošao, ali ne inputirajte nam da ne osuđujemo ustaški režim”, odgovorio je Plenković, čime Miletić nije bio zadovoljan.

“Držim da ste odlukom unijeli normalizaciju takvog režima. Vaše sestrinske stranke u Njemačkoj su to jasno, efikasno, brzo i učinkovito riješile. One su rekle da je to zlo i da toga ne treba biti u društvu. Siguran sam da će za ovaj prijedlog glasati svi zastupnici koji vjeruju u slobodnu, antifašističku Europu, uključujući vaše partnere iz HNS-a i nacionalnih manjina”, rekao je Miletić.

9:57 ”Hrvatska je tijekom mandata ove vlade izašla iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. To nije slučajno”, kazao je premijer. O pitanju INA-e kazao je: ‘Na tome se radi, tiho, mirno i bez pompe’. “Što se tiče vaše iluzije na državni intervencionizam u Agrokoru, Lex Agrokor nije mogao biti aktiviran bez suglasnosti vlasnika”, ustvrdio je premijer”, odgovorio je Plenković Hajdašu Dončiću.

“Drago mi je da volite docirati jer to od jednog srednjovjekovnog čovjeka plave krvi i očekujem”, nije ostao dužan SDP-ovac.

9:55 ‘Često sebe hvalite’, kazao je premijeru Siniša Hajdaš Dončić (SDP) pa je ‘vratio kotač unazad godinu dana’ i podsjetio premijera da je najavio vraćanje INA-e u hrvatske ruke. Rekao je premijeru da je ‘krivo skrenuo’ te da je od Agrokora stvorio ‘državnog mrtvaca’. Jeste li vi iluzionist ili premijer? – pitao je SDP-ovac.

9:55 “Čini mi se da i nakon sedam mjeseci osnovni elementi zakona vama i vašoj stranci nisu poznati. Padanje pod stečaj Agrokora značilo bi pravu katastrofu za hrvatsko gospodarstvo. Vi ste ponovili da je Vlada donijela zakon za Todorića. Vi ste postali glasnogovornik Todorića i koristite riječ poput veleizdaje – to govori dosta o vama. Pridonosite stvaranju slike o zemlji koja upućuje na destabilizaciju. Meni je žao da ste izabrali taj put. Nastojite nakititi na bombasitčan način neke teme. Govorite o nekakvim rezervnim briselskim položajima. Ja vam predlažem odmah da pozovete Nevena Mimicu. Ako vi mislite da je to rezervni položaj vi ga se riješite. To se inače ne radi. Pokušavam shvatiiti smjer kojim ide oporbena stranka. Stoga mi se čini da sve što govorite nastoji pokriti činjenicu da na vašoj strani nisu ni mali dobavljači jer su isplaćeni, nije ni poslovna zajednica ni veliki i srednji dobavljači”, odgovorio je Andrej Plenković predsjedniku SDP-a.

9:45 Davor Bernardić (SDP) obratio se premijeru: “Prije šest mjeseci Ivica Todorić je aktivirao Lex Agrokor, danas nas promatra iz inozemstva, dugo ste izbjegavali odgovoriti tko je pisao Lex Agrokor, a onda je Vladimir Šeks rekao da ste vi autor tog grandioznog zakona, pomogao vam je pritegnuti Sauchu i HNS koji drže ovu većinu. Tada smo predlagali izmjene koje bi mogle omogućiti oporavak hrvatskog gospodarstva. Lešinari će uzeti imovinu Agrokora, to je srž zakona. Tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescijenje?”

9:35 Kvorum postoji, prisutan je 91 zastupnik. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čita dnevni red.

9:30 Ministri i premijer stigli su u Sabor.

Komentiraj