Policija privela aktivistice koje su blokirale povorku

hina

U organizaciji Građanske inicijative “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” održava se “Hod za život”. U Zagrebu se održava po treći put, u Splitu po drugi, a u Rijeci po prvi put. U Rijeci se održava i kontra prosvjed “Hod za slobodu”, izvještava televizija N1.

Ove godine sudionici će ‘za život hodati’ pod sloganom “Sva ljudska prava počinju začećem” koji, kako su istaknuli organizirati, svakoj majci žele poslati poruku – ‘Nisi sama, život je dragocjen dar’.

13:10 Zagrebačka policija privela je u subotu sedam osoba koje su Ilici, u jednom trenutku, zapriječile put sudionicima “Hoda za život”. Te su osobe dovedene u službene prostorije policije i trenutno se provodi obrada, doznaje se u policiji.

13:00 “Ovdje smo da poručimo – dijete je najdragocjeniji dar. Neka nijedna majka, nijedan otac ne odustanu od toga rada. Jeste li znali da u mnogim zemljama liječničkim pretragama eliminiraju drugačije. Je li to sloboda? Različitim pretragama imaju samo jedan cilj – eliminirati bolesnu djecu. Cilj takvih pretraga nije zdravlje, nego eliminiranje nerođenje djece”, rekla je jedna od govornica “Hoda za život” na Trgu bana Jelačića.

12:51 Ni organizatori, ni policija nisu željeli iznijeti podatak koliko je okupljenih na splitskom “Hodu za život” a prema novinarskoj procjeni radi se o nekoliko tisuća ljudi. Okupljanje je počelo u parku na Zvončacu u 10 sati, a kolona je u 11 sati krenula prema Rivi. Slogan hoda je “Sva ljudska prava počinju začećem”

Sudionici “Hoda za život” nosili su transparente na kojima je među ostalim pisalo “Za život – Za ljubav – Za Boga”, “I ja želim živjeti”, “Život ne pruža garancije, ali abortus ne pruža šansu”, “Dalmacija za život”, “Jadno je da dijete treba umrijeti kako biste vi živjeli kako želite”, “Želim se rodit”,

Mnogi u koloni poveli su i svoju djecu.

12:35 Povorka zagrebačkog Hoda za život stigla do Trga. Dočekala ih zastava s kontraporukom. “Smrdi na fašizam”.

12:17 Zagrebačka kolona “Hoda za život” prolazi pored “pogrebne povorke”, mašu im i pjevaju. Između su interventni policajci.

12:13  Policija je privela aktiviste koji su u Zagrebu htjeli blokirati povorku “Hoda za život”. Uklonili su ih s ceste, utrpali u “maricu” i odvezli.

12:13 Policija je okružila zagrebačke protuprosvjednike i upozorava ih da se maknu s ceste. Kako to nisu htjeli učiniti, na ih miče s ceste.

11:59 U blizini zagrebačkog Traga bana Josipa Jelačića nalazi se veći broj interventnih policajaca.

11:41 Policija privodi prosvjednice koje su zapriječile put riječkoj koloni “Hoda za život”. Organizatori su s razglasa poručili da za ovaj incident izravno krive Vojka Obersnela jer je dozvolio dva skupa u isto vrijeme, piše Novi list.

11:39 Organizatori su priopćili da se na “Hodu za život” okupilo “više desetaka tisuća ljudi”

“Više desetaka tisuća ljudi hodajući Zagrebom, Splitom i Rijekom, dostojanstveno,
miroljubivo, uz pjesmu i veselje iskazuju solidarnost, poštovanje i ljubav prema nerođenom i svakom drugom djetetu, njegovoj majci, ocu, obitelji i Hrvatskoj”, stoji u priopćenju.

11:38 Prema procjenama, u zagrebačkoj koloni “Hoda za život” nalazi se nešto više od 1000 ljudi, što je znatno manje nego prošle godine kada se bilo okupilo oko 15.000 ljudi.

11:20 Kolona “Hoda za život” u Rijeci zaustavljena je na ulazu u ulicu Ante Starčevića, na putu se prepriječila skupina od 15-ak djevojaka, koja mirno stoji ispred njih i nosi transparent “Što to ima u ljudima tužno, da ulaze u tuđe slobode”, piše Novi list.

11:07 Građani koji su se okupili na zagrebačkom “Hodu za život”  naTrgu dr. Franje Tuđmana krenuli su prema Trgu bana Josipa Jelačića.

10:47 U Splitu se na “Hodu za život” okupilo oko 500 ljudi. Među “hodačima ” su  gradonačelnik Andro Krstulović Opara i Davor Ivo Stier.

10:42 U Zagrebu se za sada okupilo nekoliko stotina građana. Brojna policijska vozila su na terenu.

10:20 U Rijeci jepočeo i “Hod za slobodu”. Kako piše Novi list na Jadranskom trgu, po nekim procjenama, okupilo se čak dvije tisuće ljudi. U tom gradu okupljaju se i sudionici “Hoda za život”, mnogi stižu i autobusima iz Istre i Gorskog Kotara. Očekuje se oko 500 sudionika “Hoda za život”.

10:23 Hajdi Begović, jedna od zagrebačkih organizatorica “Hoda za život”, kaže za N1 da je u odnosu od prijašnje godine “jako puno ljudi” došlo do informacija za koje ranije nisu marili: “Kako mi naše poruke stalno ponavljamo, da srce djeteta počinje kucati u 18. danu trudnoće, dolazi nam sada mlada publika koja zna kada počinje život. Po tom pitanju otvorili su se vidici.”

9:15 Kako piše Novi list, u Rijeci bi “Hod za slobodu” bi mogao imati jači odaziv od “Hoda za život”. Interes za sudjelovanje u njemu putem Facebooka je iskazalo nešto više od tri tisuće ljudi, a za “Hod za život” svega tristotinjak.

“Hod za život” održava se ove godine u tri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu i Rijeci, gdje je organiziran prvi put.

U Zagrebu se “Hod za život” održava već treću godinu, a u tome hodu sudionici promiču pravo na život kao temeljno ljudsko pravo i preduvjet svakoga ljudskog i građanskoga prava.

U Zagrebu će početna točka hoda biti Trg dr. Franje Tuđmana, a sudionici će s toga trga krenuti prema glavnom zagrebačkom trgu – Trgu bana Josipa Jelačića u 11 sati.

U Splitu i Rijeci hod će početi u 10 sati. Sudionici će u Splitu drugi put zaredom biti u “Hodu za život” a krenut će od parka na Zvončacu, preko Zapadne obale do Rive.

U Rijeci će “Hod za život” početi na riječkome Korzu ispred nekadašnje zgrade pošte, povorka će hodati do Ulice Ante Starčevića i tom ulicom do Jelačićeva trga. Istodobno će u Rijeci početi i “Hod za slobodu” u organizaciji inicijative “Građanke i građani Rijeke” s Jadranskoga trga, odakle će okupljeni krenuti prema Trgu 128. brigade, u znak protivljenja jačanju konzervativizma i pokušajima ograničavanju prava manjina, te prava pojedinca na slobodan izbor.

 

Komentiraj