Policija objavila tko je osumnjičen za ubojstvo kontroveznog bankara: ‘Ima tri državljanstva’

Nakon 20 godina policija je riješila slučaj ubojstva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, a od 12 sati policija održava konferenciju za novinare.

“30.1. su policijski službenici u koordinaciji s DORH-a završili istraživanje nad državljaninom RH, Švicarske i Nizozemske da je u Zagrebu u Ivekovićevoj 17 uz još dvoje nepoznatih počinitelja počinio ubojstvo 1999. na štetu hrvatskog državljanina”, rečeno je na početku konferencije.

Dodano je da je obavljeno niz vještačenja, a osumnjičeni za ubojstvo dosad nije evidentiran za počinjenje kaznenih djela. Osoba je predana pritvorskom nadzorniku.

“Uhićene su dvije osobe, ali za jednu nije utvrđeno da je povezana s ubojstvom”, kazali su iz policije bez dodatnih informacija.

Šef kriminalističke policije kazao je okupljenim novinarima da ne može potvrditi pripadnost osumnjičenog ubojice policijskim ili vojnim krugovima. Dodao je da policija sve ove godine nije zaboravila slučaj te da je provjeravala saznanja, a da je jednim takvim saznanjem došla do rješenja slučaja.

Iz policije kažu kako ne mogu odgovoriti na pitanje kakav je motiv te da još uvijek nisu pronašli oružje ubojstva. Još uvijek, kažu, rade na tome.

Šef kriminalističke policije kazao je da je osoba uhićena jučer na području Zagreba, a da je posljednjih desetak godina ta osoba živjela izvan Hrvatske. Potvrdio je da su čekali da dođe u Hrvatsku da bi ga uhitili. Kažu kako nije uhićen na granici te da je u Hrvatskoj bio par dana. Osoba koja se sumnjiči je ispitana, no branila se šutnjom.

Policija uhićenom stavlja na teret obično ubojstvo, a kažu kako zasad nemaju saznanja o tome da je riječ o plaćenom ubojici. Dodali su da je na uhićenje reagirao ‘prilično hladno’ i nije se opirao.

Iz policije su naglasili da su vještačenja koja su potvrdila operativna saznanja koja su imali potvrđena i u posljednja 24 sata. Kazali su da su kaznene prijave podignute protiv tri osobe, od čega su zasada dvije nepoznate.

“Kontaktirali smo obitelj ubijenog i obavijestili ih o ovom, ali u detalje nismo ulazili”, zaključili su na kraju konferencije.

Podsjetimo, Ibrahim Dedić je ubijen ispred svog doma u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu 3. srpnja 1999. godine, a na njega su pucali napadači iz crnog BMW-a. Bio je prvi privatni bankar na ovim prostorima i policija je intenzivno, ali bezuspješno godinama tragala za njegovim ubojicama.

“Jutros me glavni ravnatelj policije izvijestio da je policija privela nekoliko osoba koje se dovodi u vezu s ubojstvom bankara Ibrahima Dedića iz 1999. godine”, rekao je jutros ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Komentiraj