U Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u subotu je poslijepodne u Zagrebu sudjelovalo više tisuća ljudi koji su s istaknutim zastavama duginih boja, balonima i transparentima pozvali građane na solidarnost, ali i izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost političkim i društvenim smjerom kojim ide Hrvatska.

Prema policijskim podacima ovogodišnja povorka prošla je bez incidenta, a okupila oko tri tisuće ljudi, dok je po procjenama organizatora u povorci sudjelovalo više tisuća građana. Podršku pripadnicima LGBTIQ zajednice dali su Severina, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Danijela Trbović, Ranko Ostojić, Mirela Holy i drugi.

Povorku su podržali i građani Rijeke koji su poslali maketu torpeda s porukom “Iz Rijeke s ljubavlju”. Uz balone, glazbu, zviždaljke, zastave i ples, sudionici su i prosvjedovali “Ne smijemo odustati, ni dopustiti da mržnja postane vrijednost”, “Sloboda, jednakost, borba za sve što trenutna vlast ugrožava”.

LGBTIQ -lezbijke, gejevi, biseksualaci, transrodne, interseksualne i queer osobe pozvale su građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju osnovu da ih podrže i pokažu solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih osoba.

Ovogodišnjom šarenom povorkom “Još Hrvatska ni’ propala” sudionici su poručili da Hrvatska postoji dok postoji slobodan izbor.

Na transparentima su poručili, “Vlada: Usmeni-1, pismeni-1, zalaganje-1″, ” Padaj nepravdo”,  “Moja četiri zida, istok, zapad, sjever, jug”, “Lijepa , slatka slobodo”, “Mržnja nije obiteljska vrijednost, obitelj za sve, obitelj čini ljubav”, “Dosta konzervativne revolucije”, LGBTIQ protiv TTIP-a, “ne želimo Trg klerofašizma” i sl.

Aktivisti za prava rodnih manjina upozorili su na diskriminaciju na temelju spolne orijentacije i izrazili zabrinutost političkom situacijom u Hrvatskoj jer se, tvrde, u javnosti promiču isključivost, šovinizam, jednoumlje i nasilje. Zatražili su raskid države i crkve.

“Ovo je društveno-politički prosvjed protiv daljnjeg, ekonomskog, moralnog i političkog razaranja društva, radikalizacije i mržnje”, poručili su sudionici Pridea ističući da je Hrvatska i njihova domovina.

Povorka ponosa krenula je u šetnju gradom s Rooseveltovog trga do parka Ribnjak, gdje je upriličen program i koncert grupe “Elemental”. Završna zabava održat će se u klubu Močvara.

Sudionici su podržali cjelovitu kurikularnu reformu, ali i zatražili stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe i hrvatska sveučilišta. Proglasom koji su pročitali ispred muzeja Mimara zatražili su također i osiguravanje slobode ženama kako bi same donosile odluku o svojem tijelu.

“Želimo slobodno, civilno i sekularno društvo, a ne militarističko i klerikalno. Slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti, ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama” rekao je u ime organizacijskog odbora Povorke ponosa Marko Jurčić.

Potporu Zagreb Prideu u petak je dala i Radnička Fronta, AF, Iskorak, Orah i druge građanske udruge čiji su se članovi i simpatizeri pridružili povorci.

TJEK DOGAĐAJA

17:19 Remi Priselac iz benda Elemental pjeva za okupljene. Kazala je kako se na Povorci ponosa okupilo oko deset tisuća ljudi.

“Danas je ekipa sa suzavcem na vlasti. Žele da se pokorimo, ali ne damo se”, rekla je Remi.

16.54 Kako piše Index, Povorci ponosa priključio se i Ranko Ostojić.

“Bio sam na Prideu kad sam bio na čelu policije i u vrijeme kad je bilo nasilja. Drago mi je da sam i danas ovdje. Ovo je moja Hrvatska. Još Hrvatska ni propala”, kazao je Ostojić.

16:42 I dalje nema nikakvih incidenata, povorka prolazi Jurišićevom ulicom prema Draškovićevoj.

 

16:32 Policija javlja kako se na Povorci ponosa okupilo najmanje tri tisuće ljudi.

 

16:30 Povorka ponosa stigla je na glavni zagrebački trg.

 

16:14 Na 15. jubilarnoj Povorci ponosa okupilo se nekoliko tisuća ljudi, zasad nema incidenata.

 

16:03 Povorka je krenula prema Trgu bana Jelačića.

 

15:53 Tu su i bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević i Vesna Pusić.

“Ne znam gdje bih danas drugdje bila nego ovdje. Činilo mi se da je sve riješeno, no očito još ima posla. LGBT prava su ljudska prava, Pride je oblik borbe protiv nasilja”, rekla je Pusić, piše Index.

15:41 Nakon govora organizatora, okupljenima je zapjevao LeZbor.

Nakon Internacionale uslijedila je i obrada hita Doris Dragović ovaj put pod nazivom Marija i Magdalena.

15:33 “Tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, partnere i partnerice, da žive slobodno i sretno, svaki dan”, rekli su organizatori. Bez pritisaka s Markovog trga i bez pritisaka koje donose ekstremisti.

Želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građana i građanki Hrvatske. Sekularno i slobodno društvo, a ne militarističko i klerikalno.

Radnici i radnice, mi želimo i tražimo da svi radnice i radnici imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, kulturu, obrazovanja i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu.”

15:11 Počela je 15. zagrebačka Povorka ponosa

14:59 Unatoč kisi koja je upravo počela padati,sudionici se ne razilaze te i dalje pristižu u velikom broju.

14:53 Ljudi nose trnsparente: “Isus liječi homofobiju, Pederi protiv privatazacije, Mizoginija ubija”

14:45 Ispred Mimare se već okupilo stotinjak sudionika povorke. Naoružani su zastavama duginih boja i transaparentima

Završni program u parku Ribnjak

Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke. U Povorku se može ući bilo gdje na njezinoj ruti i očekujemo da bi najveći broj mogao sudjelovati u prelasku preko Trga bana Jelačića.

Zastava Zagreb Pridea koju su nepoznati počinitelji 5.6. 2016. pokušali zapaliti na središnjem gradskom trgu, nosit će se na početku kolone, priopćili su iz organizacije Pridea.

U parku Ribnjak od 17 do 17:30 sati održat će se govori i glazbeni nastupi.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih nas građanki i građana Republike Hrvatske, poručili su iz Zagreb Pridea.. Tema ovogodišnjeg skupa je obrana izborenih sloboda svih građana i građanki Republike Hrvatske.

Komentiraj