Hina

UŽIVO: Počeli razgovori na Pantovčaku

Zdravko Marić jučer je preživio glasanje o povjerenju, a rezultat je bio 75:75. Oporba nije skupila većinu. Pokazalo se da ni HDZ nema većinu te da je presudni glas došao od strane jednog od stupova lijeve vlade i prvog suradnika Zorana Milanovića. Tomislav Saucha, iako je potpisao zahtjev za opozivom, jučer se naglo predomislio i glasao protiv smjene.

Božo Petrov je dao ostavku na sjednici Sabora. U praznu fotelju uskočio je Željko Reiner. Na to se pobunio Peđa Grbin koji je pozvao HDZ-ovca da se makne iz stolice jer je upitno smije li u nju sjesti. Naime, HDZ nam već danima nije pokazao da ima parlamentarnu većinu, u što nas je danima uvjeravao Plenković.

Danas bi se situacija trebala smiriti. Veliku ulogu bi mogla odigrati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Naime, ona danas prima predstavnike stranaka. To formalno nisu konzultacije jer se taj termin koristi striktno za primanja nakon izbora, ali neformalno to jesu konzultacije. Ukoliko vidi da većina ne postoji, Kolinda bi danas mogla raspisati izbore. Danas je zadnji dan da se raspišu izbori koji bi se mogli održati 4. lipnja, paralelno s drugim krugom lokalnih. Ako se ne raspišu danas, izbora neće biti do rujna.

U 10 sati sastaje se saborski Odbor za Ustav gdje će se dogovarati o tome tko ima pravo sjesti u fotelju predsjednika sabora i vršiti tu dužnost, a u 11 sati nastavlja se sjednica Sabora.

UŽIVO:

9:45 “Ova vlada ima našu potporu, cilj nam je da Hrvatska ima stabilnu većinu i vladu. Imamo velikih problema u gospodarstvu. Nismo za izvanredne izbore, to bi puno koštalo i novca i investicija, da ne govorimo o kreditnom rejtingu”, rekao je manjinac Vladimir Bilek.

9:40 “O čemu smo razgovarali? Pričali smo s premijerom, ništa nismo tražili niti nam je išta nuđeno. Glavno pitanje je kako očuvati stabilnost vlade, sustava i ekonomije. Ono što je naše opredjeljenje je da pokušamo osigurati stabilnost vlade kad je ključni partner odlučio izaći. Grade se elementi neophodni za stabilnost vlade i političkih prilika u Hrvatskoj.
Većina, to je naš cilj. Andrej Plenković radi na istom poslu kao i mi. Radimo ono što je nužno. Hoće li Agrokor bankrotirati? Hoće li još neki krenuti tim putem? Hoće li pasti percepcija o investicijama u Hrvatsku i to zbog političke nestabilnosti? Kad bi sve bilo tako jednostavno, onda bi se odgovori vrlo jednostavno nalazili. No postoje i druga pitanja, ako se stabilnost u Hrvatskoj naruši, gdje smo. Mi imamo narušeno susjedstvo, BIH i Makedoniju. To sve treba odbaciti? Ja imam svoju kampanju i odgovornost. Preko 2/3 zastupnika ne želi nove izbore, to je Petrov mogao čuti od svih predsjednika klubova. Svi znaju da i nakon tih izbora situacija ne bi bila bitno drugačija. Ako se nađete u toj situaciju da birate, a vi mene pitate hoćete sa udbom ili hudbom. Dalje vam ne mogu govoriti”, rekao je Pupovac.

9:25 “Situacija je složena, rekao bih da je ovo gore u politici nego 1992. Pregovori su u toku, a vi ovdje izgledate kao streljački vod. Nisam ništa odlučio dok nemam informacije, ja sam postupio po svojim načelima. Držim se svojih načela i savjesti, ja neću biti ping-pong lopta između lijevog i desnog krila UDB-e. Sad traže od mene ustupke, a gdje je Glasnović bio kad se radio plan nacionalne sigurnosti. I vi ste odgovorni za državu koju ja zovem Croslavija. Treba se riješiti problme HVO-a, ti ljudi su ginuli za Hrvatsku, a mi plaćamo tisuće penzija u Srbiji. I da se otvore vrata dijaspori koja je potpuno isključena”, rekao je Glasnović.

9:13 Saucha zbog teškog stanja ne dolazi na Pantovčak. S Kolindom će pričati telefonski.

9:05 “Bio sam dio većine do sada i od sada ću podržavati većinu. Vlada bi trebala bit funcionalna, interes je Hrvatske sastavit jednu funkcionalnu vladu. Ja sam tražio da se Todorićeva imovina zamrzne u Agrokoru, ja nisam bio za taj zakon. Ja se cijelo vrijeme borim da se njemu treba zamrznuti imovina”, rekao je Željko Lacković koji se u zadnji čas predomislio kako će glasati o Mariću. Bio je za opoziv, a glasao je protiv.

8:55 “Mogu kratko reći da sam predsjednici ponovila ono što sam rekla i premijeru, a to je da podržavam vladu, ali ne pod bilo kakvim uvjetima”, rekla je Bruna Esih novinarima.

8:30 Počeli su razgovoru na Pantovčaku kod Kolinde. Prvi su stigli HDS-ovci Branko Hrg i Goran Dodig te HDSSB-ovac Josip Salapić. Kolinda bi se javnosti trebala obratiti oko 15 sati, kad obavi sve razgovore.

“Ne smijemo se inatiti kada je država u pitanju, novi izbori neće riješiti probleme, samo će ih pogoršati. Demokratski principi su važni, mi ćemo ih poštivati. Ali tražit ćemo da na temelju demokratskih principa formiramo većinu, dajte nam vremena. Ovdje je pitanje jesmo li svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo. Imamo obaveze prema ljudima koji su nas izabrali. Ovo je godina vraćanja velikih dugova, tisuće je blokiranih i ovršenih i razmišljamo o njima, ako imamo imalo empatije prema onima kojima je najteže. A s novim izborima to sve staje. Zašto mislite da se ne može stvoriti većina odgovornih bez obzira na situaciju?”, rekao je Goran Dodik iz HDS-a.

8:00 Jučer je najavljeno kako će predsjednica danas primati šefove parlamentarnih stranaka. Među njima neće biti Andrej Plenković koji je danas na službenom putu u Austriji.

Komentiraj