Plenković: “Predsjednik Milanović je opsjednut sa mnom i mojim radom”

Agencija Moody’s podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na ‘Ba1’, ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti. Tim povodom je premijer Andrej Plenković organizirao konferenciju za novinare i prokomentirao najnoviju odluku kreditne agencije. Neizostavna tema je bila i predsjednik Zoran Milanović.

Moody’s je sada jedina agencija koja nas drži jednu stepenicu ispod investicijskog rejtinga, rekao je Plenković na početku konferencije.

Istaknuo je da je agencija prepoznala angažman Vlade i upravljanje krizom uzrokovanom epidemijom koronavirusa.

“Ono što je posebno bitno je koliko je Moody’s u svojoj analizi opisao značenje našeg puta prema europodručju”, rekao je Plenković.

868 milijuna kuna za zdravstveni sektor i 88, 5 milijuna kuna za Croatia Airlinrs

“Politika koju vodimo i snalaženje u ovim kriznim situacijama je izuzetno bitna za sve građane. Ovakve ocjene ljudi koji su daleko od nas, koji nas gledaju strogo, pokazuju da smo na dobrom putu”, dodao je Plenković. Krenuo je nabrajati po čemu je jučer bio dobar dan:

“Uputili smo 868 milijuna kuna za nacionalne bolnice. To uključuje novac za Klaićevu, Infektivnu kliniku, bolnicu u Vukovaru. Županijskim bolnicama pušteno je još 600 milijuna kuna. Još jedna odluka koja je kapitalno važna, odlučili smo dati 88,5 milijuna kuna kapitalne pomoću Croatia Airlinesu.”

Naručena cjepiva za koronavirus

“Mi smo u dogovoru s Europskom komisijom zaključili sporazume o kupnji cjepiva unaprijed. Od Astrazenece smo naručili više od 2 milijuna cjepiva. S johnsonom smo dogovorili 900 tisuća doza cjepiva. Od Pfizera smo naručili i rezervirali milijun doza cjepiva”, kaže Plneković.

Očuvanje radnih mjesta

“Do sada je pristiglo prijava od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika. Samo kroz naknade ćemo do kraja godine izdvojiti preko osam milijardi kuna. To su po meni sve jako važne odluke, kvalitetne, ohrabrujuće, dobre i koje potvrđuju da smo na dobrom putu”, kaže Plenković.
O predsjedniku Milanoviću

Premijer je odgovorio na optužbe Milanovića, koji ga je danas žestoko kritizirao.

“Nisam pogledao sve što je on izgovorio. Sve više se pojavljuje neka vrsta opsjednutosti. Milanović je opsjednut sa mnom. Nastoji jako podcijeniti aktivnost koju sam imalo u Bruxellesu i Parizu. On je isto bio u Bruxellesu, što je tad napravio, kupio polovni auto? To je ta razina. Mojih pet godina u Parizu su mi jako pomogle da sagledam svijet, da dobijem drugu diplomatsku optiku. Razlika između mojih i njegovih dostignuća je enorma. Milanović je veći stalker od Marasa, mislio sam da je Maras glavni stalker.

Kilavac, jel to kad patriotski padneš s Patrije? Opsjednut je s košarkom, da na trepavicama stojim ne može me pobijediti. Dam mu 10 bodova prednosti”, odgovorio je Plenković te dodao da je Milanović ucviljen i da još pati jer je izgubio na izborima od Plenkovića. “Nikad mi nije ni čestitao, nakon pet godina”, dodaje Plenković.

Na pitanje do kada će trajati ovo prepucavanje – Plenković je sazvao presicu o rejtingu, a 6 minuta je potrošio na Milanovića – Plenković je odgovorio:

“Zašto da ja zašutim? Mnogi su zašutili nakon afere Janaf. To je bit o kojoj vi ne pitate. Nakon toga kreće tirada prema svima. Nećete valjda očekivati od mene, kilavca, da ja šutim? Pa šta je vama, pa to je politika”, kazao je Plenković.

“Gospodine, mi se dva tjedna nismo osvrtali na to. To ne staje. U čemu je problem? Imali smo taktiku odgovaranja, pa smo malo stali, a napadi se nastavljaju.”, dodao je Plenković. “Oni su si uzeli pravo da budu naši glasnogovornici. Kako su oni danas najavili da će objaviti pismo, onda mi možemo objaviti. Neka svi čitaju kako se kod nas dogovara sastanak Nacionalnog vijeća”, zaključio je  premijer.

O zdravstvu

“Radi se na reformi zdravstvenog sustava, imali smo više sastanaka. Moramo vidjeti kako smanjiti ogromne troškove u zdravstvenom sustavu. Imamo jako široki krug prava, moramo racionalizirati troškove, povezati funkcionalno bolnice. To nam je glavna zadaća”, rekao je Plenović. Na upit hoće li se ići dalje prema privatizaciji, kaže da je koronakriza pokazala da je država jako važna.

“Ne bi bilo plaća, naravno da segmenti koji idu u smjeru privatizacije, mi ih nećemo vraćati natrag. Suočeni smo s najvećom pandemijom u zadnjih sto godina”..

O Vukovaru i presudi HDZ-u

“Ne smatram se nikakvom elitom, Milanović se očito smatra. Smatram se predsjednikom vlade čija je želja i dužnost biti 18.11. u Vukovaru. Sada nam je čovjek, koji je u krizi imao teze da je korona karijes, da ne treba nosit maske, da se trebamo rukovati i da se umire više od gripe nego od korone, našao se nama govoriti što su to dvostruki kriteriji. Kad to povežete, samo s ovim što sam nabrojao ne vrijedi ništa. Kolona sjećanja će se održati uz odgovorno ponašanje svih koji tamo žele doći. To nije nikakva elita”, rekao je.

“Što se tiče HDZ-a, ovo je novi HDZ s novim ljudima. Bačić nije bio u vremenu Sanadera glavni tajnik HDZ-a. Bačić je bio glavni tajnik stranke kad je Sanader rekao hvala i doviđenja.  Bit ovog predmeta se odnosi na vrijeme kad je predsjednik bio Ivo Sanader. To što se Bačića spominje da je novac koji je ostao iz vremena ranijeg predsjednika predao DORH-u, što je to? Je li to neko kazneno djelo?”, upitao je.

 

Moody’s podigao kreditni rejting Hrvatske, u 13 sati presica Andreja Plenkovića

Komentiraj