Početak sjednice Vlade Andreja Plenkovića zakazan je danas u 10 sati. HDZ je najavio kako će na današnjoj sjednici donijeti odluke o poskupljenju struje te o dizanju plaća javnim službenicima.

UŽIVO:

10:25 “Što se tiče Slovenije, naše službe rade na pripremi sastanka mene i Cerara, tijekom rujna. Pozicija Hrvatske i Sabora je jasna, o arbitraži. Spremni smo razgovarati o otvorenom graničnom pitanju i drugim pitanjima koja opterećuju odnose dvije zemlje”.

10:17 “Donosimo odluku o poskupljenju struje, to su obveze od ranije, to je nastavak naše politike da što više energije bude iz obnovljivih izvora. Doći će do povećanja računa za struju za 20 kuna, ali s obzirom na poreznu reformu, još uvijek će ti računi biti manji nego prošle godine”, dodao je.

10:16 “Šaljem poruku svim zaposlenicima u javnim službama, učiteljima, medicinskim sestrama i drugima, dižemo im osnovicu plaće za 2 posto. Vlada je u proračunu predvidjela ta sredstva, oko 150 milijuna kuna. Djelatnici državnih i javnih službi imat će jednaki tretman, nema diskriminacije. Pritom podsjećam da smo isplatili i božićnicu i regres, iako nije bilo predviđeno”.

10:15 “Temeljito ćemo raspraviti pitanje Poreza na nekretnine, nakon što se javnosti objasni sve to još jednom, i nakon što vidimo da su jedinice lokalne samouprave to spremne provesti”, dodao je Plenković.

10:10 “Obilježena je 10. obljetnica kornatske tragedije kada je poginulo 12 heroja. Izražavam sućut, suosjećanje i zahvalnost, poštovanje prema njihovim obiteljima i želju da se rasvijetle sve okolnosti te tragedije”.

10:05 “Prvo je pitanje ideološkog karaktera, o ploči u Jasenovcu. Naša Vlada je učinila jako puno pozitivnih stvari za dignitet Domovinskog rata i poštovanje svih koji su dali život za Hrvatsku, za pripremu novog zakona o braniteljima. Nastojali smo kroz dijalog s braniteljskim udrugama naći najbolja rješenja, mislim da smo i kroz proračunske okvire pokazali što Vlada danas misli i radi za one koji su za RH dali najviše.

Isto tako, svima nam je jasno da kontekst ustaškog koncentracijskog logora i pozdrav “ZDS!” ne idu zajedno. Razlog osnivanja povjerenstva za to je naš pokušaj da odgovorimo na to. Imaju do ožujka, nakon toga će Vlada to zakonski regulirati.

Vodili smo razgovore s ljudima iz HOS-a, a te razgovore vodimo cijelo vrijeme. Želimo da se u dva tjedna nađe rješenje koje bi rješilo ovo političko pitanje, koje želimo riješiti uz puno uvažavanje žrtve. To pitanje će u nekoliko sljedećih dana, u dogovoru i dijalogu, pokušati riješiti na konsenzualni način. Nakon toga ćemo pristupiti i cjelovitom zakonskom rješenju”, kazao je Plenković.

Komentiraj