Plenković: “Procesuiranje zločina da, ali ne u dnevnopolitičke svrhe”

Sjednica Vlade održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Radi se o 124. sjednici.

Na početku se premijer Plenković  ispričao zbog kašnjenja od gotovo pola sata. “Isprika za malo kašnjnje, ali gotovo da je pola ministara u Luksemburgu, nekoliko vijeća se odvija pa smo zbog činjenice da je ministar Medved ostao na press konferenciji u Sisku vratili s drugog događaja ministricu Brnjac i sad smo u kvorumu i možemo nastaviti rad”, rekao je Plenković.

O Ćavari

Komentirao je sankcije SAD-a protiv Marinka Ćavare. Plenković je istaknuo kako su Sjedinjene Američke Države neovisno o svemu partner Republike Hrvatske.

Što se tiče sankcija SAD-a protiv Marinka Čavare, Plenković je istaknuo da je prvi reagirao ministar Grlić-Radman. “Mi smo izrazili neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj političkog odluci i poruci. Marinko Čavara, s kojim sam jučer razgovarao, nema imovine niti računa u SAD-u. Ne znam što bi odluka mogla imati za cilj”, rekao je.

O pilotima

Plenković se zatim osvrnuo na optužnicu srpskog suda hrvatskim pilotima. “Zakon je za nas apsolutno neprihvatljiv, sve zamolnice koje će doći, mi ćemo kao Vlada odbiti”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

“Pitanje suradnje je također uvršteno u kontekst pregovora između Srbije i EU. S tim u vezi želim podsjetiti da je 2018. godine uspostavljeno povjerenstvo s ciljem sklapanja međudržavnih ugovora koje bi trajno riješilo pitanje ratnih zločina. Nažalost, Srbija nije pokazala  daljnji interes za ovu suradnju”, rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska ima metode kako će zaštititi hrvatske pilote. “Procesuiranje ratnih zločina, da, ali ne u dnevnopolitičke svrhe. To je poruka Srbiji koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi ratova na području bivše Jugoslavije”, rekao je Plenković.

O mirovinama i trošarinama za benzin

Plenković je u svom inicijalnom obraćanju također podsjetio na smanjenje trošarina na benzin i dizelsko gorivo te istaknuo da je građanima time ušteđeno 114 kuna za benzin te 136 kuna za dizel. Podsjetio je i na nove izmjene zakona o mirovinama koje je predstavio ranije u četvrtak uz ministra Piletića.

“Ovim zakonom ćemo podići i najniže mirovine od 1. siječnja 2023. Predstavili smo i konkretne primjere, izračune, riječ je o oko 300.000 umirovljenika koji će dobiti veći prihod”, rekao je Plenković.

O izmjenama i dopunama tri zakona

Iduće na dnevnom redu bile su izmjene i dopune u vezi Zakona o parničnom postupku, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o Vladi Republike Hrvatske, a sve je izložio državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić. “Uvodi se posebno tonsko snimanje ročišta”, rekao je Salapić o parničnom postupku.

“Uvodimo mogućnost korištenja digitalnih tehnologija. Isto tako, velika novina je oko zabrane dvostrukoga ukidanja drugostupanjske presude”, rekao je Salapić o promjenama koje se tiču kaznenoga postupka.

O stanju nakon potresa

Nastavio je ministar Medved. “Organiziranom obnovnom obnovljeno je 2699 obiteljskih kuća. Radi se na 770 obiteljskih kuća. U procesu samoobnove obnovljeno je 887 kuća”, rekao je Medved.

Komentiraj