ZAKLJUČENA SJEDNICA Većinom glasova zastupnika usvojena sva četiri zakona

Patrik Macek/PIXSELL

 

Završila je sjednica devetog saziva Hrvatskoga sabora koji je izabran 11. rujna.

Tijek konstituirajuće sjednice:

22:00 Prva sjednica devetog saziva Sabora je završena. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak.

22:00 Božo Petrov je zaključio raspravu i otvorio glasovanje o navedenim zakonima. Nakon što je utvrđen kvorum, krenulo se na glasovanje.

Sva četiri zakona usvojena su većinom glasova zastupnika.

21:45 Andrej Plenković je u ime predlagatelja paketa zakona dao završnu riječ prije zaključenja rasprave.

Naglasio je da je oporba u Saboru danas pokazala dobru praksu uvažavanja načina na koji vladajući žele organizirati novu Vladu i ministarstva. Podsjetio je na nekadašnje ustroje po ministarstvima te naglasio da nije namjera vladajućih imenovati povećan broj državnih dužnosnika. Kako piše Dnevnik.hr, poručio je da će se iznaći financijska sredstva za evenutalne posljedice takvog preustroja.

21:38 Na izlaganje Mire Bulja povredom poslovnika se javio Peđa Grbin, koji je Petrova kritizirao zbog nepristranosti, jer ako je zbog skretanja teme oduzeta riječ Pernaru, onda je trebala biti oduzeta riječ i Bulju.

Petrov je Grbinu poručio da može djelovati u tom smislu u roku od 24 sata, ako vjeruje da je on kao predsjednik Sabora povrijedio Poslovnik.

21:32 U pojedinačnoj raspravi javio se Miro Bulj. Poručio je da ako državni tajnici ne poluče željeni efekt, to neće biti dobro, baš kao što nije dobro što je SDP uveo zamjenike ministara. Opet je spomenuo Središnji državni ured za sport pri Vladi i da je to dobra stvar za sport i krajeve Hrvatske u kojima djeca nemaju nikakve uvjete te provođenje Zakona o sportu.

21:28 Davor Vlaović je u ime kluba HSS-a rekao kako nije bilo vremena za kvalitetniju pripremu zastupnika oko predloženog seta zakona. Naglasio je da mu je žao da se obrt i malo i srednje poduzetništvo spajaju s Ministarstvom gospodarstva. Pozvao je buduću Vladu da donese set zakona kojim bi se omogućio bolji život i građanima u Slavoniji, ako je to već napravljeno i za otoke.

21:23 Pupovcu je replicirao Peđa Grbin i poručio mu da je broj zakona koji se trebaju izglasati u ponedjeljak u Saboru porastao s pet na sedam. Također mu je poručio da pričeka s hvalospjevima na račun novog Vladinog ureda za sport.

Pupovac mu je odgovorio da nije koristio “osobite hvalospjeve”, već mu je ponovno naglasio da danas ima sadržajniji tekst paketa zakona od programa bivše Vlade prije godinu dana.

Dodao je da je sport u Ministarstvu obrazovanja bio poput trinaestog praseta te je spomenuo Željka Jovanovića (SDP) kao jedinog tko je tu nešto pokušao napraviti, piše Dnevnik.hr.

21:09 Milorad Pupovac je u ime predstavnika manjina u izlaganju rekao da mu se čini da je prijedlog paketa zakona kojeg su zastupnici dobili, sadržajniji od programa Vlade kojeg su zastupnici dobili prije godinu dana. Rekao je da to vidi kao pozitivan pomak.

21:05 Ivan Pernar javio se za riječ da bi govorio o iskustvima sa Ministarstvom uprave, piše Index.

‘Vi ste išli na izbore sa pričom kako postoji korumpirana grupa ljudi, skup pojedinaca sa privatnim interesima i koja je nepoštena. Vaša retorika prije i nakon izbora podsjeća me na Orwellovu knjigu Životinjska farma. Ja imam 15 minuta, ako mi oduzimate to pravo, ja ću to ovaj put udovoljiti, kazao je Pernar.

“Čestitam vam na demokraciji, hvala”, rekao je Pernar nakon što mu je Petrov uzeo riječ. Neki od zastupnika su počeli pljeskati.

20:29 U ime predlagatelja Andrej Plenković je obrazložio paket četiri zakonske izmjene. “Razlog ustrojavanja demografskog ministarstva su negativne demografske tendencije koje imaju negativan utjecaj na zemlju. Temeljna zadaća novog ministarstva je poboljšanje demografske slike. Obitelj je temeljna jedinica društva i njoj će se posvetiti posebna pažnja”, rekao je Plenković. Uz to, Plenković upozorava i na važnost razvoja digitalizacije.

20:25 Nastavljena je sjednica Sabora i kreće se u hitnu proceduru donošenja četiri predložena zakona. Oporba se u sabornicu vratila u znatno smanjenom broju.

Petrov je predložio da se sve četiri zakonske točke objedine u jednu raspravu, što su zastupnici i usvojili, javlja Dnevnik.hr.

18:25 Božo Petrov je proglasio jednosatnu stanku.

18:22 “Prijedloge zakona smo dobili prije pet minuta, ne postoji teoretska mogućnost da stignemo pročitat. Ovo je silovanje procedure”, rekao je Pernar i uložio prigovor, piše Index. Pernar smatra da su dnevni red sjednice trebali dobiti prije nekoliko dana ili barem ranije danas, da se stigne pročitati.

18:20 Nakon dvadesetak minuta pauze, sjednica je nastavljena. Dnevni red današnje sjednice ima pet točaka.

17:50 “Velike stranke su se dogovorile oko svih stvari, nas nitko nije konzultirao. Članstvo u odborima nosi određene novčane naknade i fotelje. Mi nismo foteljaši i zato smo bili suzdržani. Rekli smo da ćemo dati povjverenje vladi i dati im 100 dana mira. Pri tome i ostajemo”, rekao je prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak.

17:17 Izabrani su potpredsjednici Sabora – Milijan Brkić, Gordan Jandroković, Željko Reiner, Milanka Opačić, Ivan Vrdoljak.

17:03 Božo Petrov pročitao je tekst prisege, i potom svaku zastupnicu odnosno zastupnika imenovao posebno, a oni su morali prisegnuti.

16:46 Nastavljena je sjednica Sabora. Očekuje se i proširenje dnevnog reda s 4 zakona na kojima inzistira Most.

16:36 Tihomir Orešković poželio je sve najbolje novom sazivu Sabora i budućoj Vladi. ‘Nadam se da će biti konkretne rasprave koja će pomoći Hrvatskoj’, kazao je za N1.

Željko Reiner kazao je kako mu se svidio govor Bože Petrova, i da je bio korektan.

16:31 Nezavisni zastupnik Hrvoje Runtić pričao je o Ovršnom zakonu i naglasio važnost olakšavanja života ljudima koji su u blokadi, što će se, kaže, učiniti izmjenama zakona za koje će se zalagati.

16:10 Iako su se mnogi cijelo jutro pitali hoće li se pojaviti i gdje je, Zoran Milanović je došao na sjednicu Sabora oko 16 sati, kazao je izvor iz SDP-a za N1.

16:02 Željko Reiner predao je pred novinarima Boži Petrovu ključeve svog novog ureda.

15:54  Sa 133 glasa za, 8 suzdržanih i 4 protiv izabrani su članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Za predsjednika je izabran Žarko Tušek, a članovi su Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Damir Perak, Misla Klarić, Mislav Šimić i Nada Turina Đurić.

Oni će odmah održati svoju sjednicu, a novi su zastupnici otišli na polusatnu stanku.

15:49 započela je prva sjednica Sabora pod vodstvom novog predsjednika Sabora Petrova. Utvrđen je dnevni red.

15:48 Božo Petrov zauzeo je svoje mjesto kao predsjednik Hrvatskog sabora

15:37 Božo Petrov obratit će se nazočnima.

Na početku se zahvalio na izboru za predsjednika Sabora. “Izbori su potvrdili opredjeljenje birača da se napokon osiguraju reforme koji će zaustaviti iseljavanje. To je moguće samo uz konstruktivne kritike, argumentirane rasprave, usklađivanje interesa i zrelog političkog odlučivanja, uz odbacivanje nepotrebnih podjela svake vrste”, rekao je Petrov dodajući kako će posao predsjednika Sabora obavljati časno, objektivno i pošteno.

“Sjednice ću voditi nepristano, moja je misija i dužnost da Sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito”, rekao je.

Poručio je kako jamči zalaganje za razvoj demokratskih vrijednosti i procesa. “Mi zastupnici dužni smo prema svojem zastupničkom mandatu odnositi se kao prema svom radnom mjestu, a s obzirom na situaciju u kojoj se zemlja nalazi i puno više od toga. Svatko od nas trebao bi s ponosom i maksimalnom odgovornošću obavljati tu dužnost”, poručio je.

15:37 Održana minuta šutnje za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i sve poginule borce i civile u Domovinskom ratu

15:35 Hrvatsku himnu izvela je klapa Sveti Juraj

15:34 Za Božu Petrova kao novog predsjednika Sabora glasalo je 132 za, 12 je suzdržanih, a jedan je protiv. Božo Petrov novi je predsjednik hrvatskog sabora

Robert Anic/PIXSELL
Robert Anic/PIXSELL

15:33 Provjerava se kvorum uoči glasanja o predsjedniku Sabora – 139 zastupnika je prisutno, kvorum je utvrđen

15:32 Reiner je otvorio raspravu, ali nitko se nije javio

15:31 Kreće izbor predsjednika Sabora, za kojeg je predložen čelnik Mosta Božo Petrov. Ines Strenja Linić čita njegovu biografiju

15:30 “Čuvao nas sve dragi Bog, sve građane i jedinu nam i vječnu Hrvatsku”, zaključio je Reiner

15:20 Reiner se obraća okupljenim zastupnicima i uzvanicima

Kazao je da je zadovoljan onime što su napravili posljednjih mjeseci, ali i kako je svjestan da dosta toga nisu napravili. “Razdoblje je bilo obilježeno mnogim lutanjima u politici, turbulentno. Sabor je suodgovoran za sve što se događalo, i za dobro, ali i za ono što se moglo i trebalo napraviti bolje”, rekao je Reiner.

Dodao je kako je ponosan na vraćanje pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburgu. Istaknuo je kako je na taj način završena podjela na “naše i vaše”.

15:17 Dosadašnji predsjednik Sabora Željko Rainer pozdravio je sve pokupljene

15:11 Započela je konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora

15:09 U Sabor su stigli i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer u odlasku Tihomir Orešković. Sjednica sabora trebala bi početi svakog trenutka

Više o temi:

>> Glasnović i Gregurić dijelili zastupnicima CD-e s filmom “Masakr u Dvoru”

>> GRBIN “Poznaje li Božo Pterov uopće Ustav?”

>> Bulj potvrdio: Miroslav Šimić ostaje predsjednik Kluba zastupnika Mosta

>> NESPOJIVOST DUŽNOSTI Božo Petrov podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade

>> BERNARDIĆ “Nećemo opstruirati rad Sabora na konstituirajućoj sjednici”

>> PETROV “Lijepo sam rekao da mi ne smeta gay pride, zašto drugima smetaju molitelji?”

>> BAČIĆ PREDSJEDNIK KLUBA: PLENKOVIĆ “Ne vidim razlog zbog kojeg se danas Sabor ne bi konstituirao”

>> PETROV NAKON SASTANKA U HDZ-U “Raspravljalo se o više točaka”

>> PLENKOVIĆ “Nije na meni da kažem je li primjereno da Tepeš ide u EP”

>> Počinje prvo zasjedanje novog, devetog saziva Hrvatskoga sabora

 

Komentiraj