EPA/PETER DEJONG

UŽIVO: MLADIĆU DOŽIVOTAN ZATVOR, KRIV ZA GENOCID U SREBRENICI, UBOJSTVO, PROGON

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno će se danas suočiti s pravdom na koju se čeka više od dva desetljeća.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će iza 10 sati prvostupanjsku presudu Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS).

Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

UŽIVO:

12:02 Mladić je osuđen na doživotni zatvor

12:00 Ratko Mladić nije kriv za genocid u šest općina koji nije utvrđen po točki jedan. Proglašen je krivim je za različite zločinačke pothvate po točkama dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet, deset te točku 11.

“Nije kriv za točku 1 genocid te je kriv za različite UZP-e sukladno točki 2, genocid, točki 3, progon kao zločin protiv čovječnosti, 4, istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti, 5: ubojstvo, 6: ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 7: deportacija, zločin protiv čovječnosti, 8: nehumana djela prisilnog premještanja, zločin protiv čovječnosti, 9: teririziranje, 10: protupravni napadi na civile, te 11: uzimanje taoca”, naveo je Orie.

“To su najstrašniji zločini”, kazao je sudac Orie.

11:55 Kad je riječ o UZP-u uzimanja talaca, pripadnika UN-a i UNPOFOR-a, vijeće je konstatiralo da je Mladić sudjelovao u njemu jer je odlučivao i o njihovom privođenju i o njihovom puštanju. Cilj tog UZP-a bilo je sprječavanje zračnih napada NATO-a. Vijeće je utvrdilo da je Mladić bio sudionik UZP-a u vezi s uzimanjem talaca

11:50 Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat (UZP) i da je glavni cilj bio da se eliminiraju Muslimani ubijanjem muškaraca i dječaka te prisilnim odvođenjem žena, djece i starijih muškaraca. Vijeće je zakljupčilo kako bez Mladića zločini ne bi mogli biti izvedeni.

11:47 Dodao je kako je Vijeće utvrdilo da je Mladić sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu u Srebrenici, a odgovoran je i u značajnoj mjeri je doprinio UZP-u u Sarajevu. Orie kaže da je optuženi ograničio isporuku humanitarne pomoći civilima od 10. travnja 1994. nalažući svim jedinicama VRS-a da blokiraju sve humanitarne organizacije na teritoriju bosanskih Srba.

11:45 “Optuženi je bio u izravnom kontaktu s Vojskom Srbije. Često je savjetovao političare bosanskih Srba koje stavove zauzeti tijekom mirovnih pregovora kako bi ostvarili svoje strateške ciljeve. Ograničio je i isporuku humanitarne pomoći civilnom stanovništvu. Imao je i kontrolu nad sustavom širenja propagande. Namjerno je davao izjave kojima je na krivi zaključak navodio medije i međunarodnu zajednicu.Bez njega zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su bili počinjeni. Vijeće je utvrdilo da je Mladić dao značajan doprinos uklanjanju muslimana i Hrvata s teritorija pod kontrolom bosanskih Srba”, nastavio je Orie s čitanjem presude

11:37 Sudac Orie nastavio je s čitanjem presude

11:35 Sud je odbio prijedlog obrane, na što se Mladić digao i negodovao. Počeo je vikati i mahati rukama, a sudac Orie odlučio ga je udaljiti iz sudnice.

11:30 Zbog visokog tlaka, odnosno hipertenzije (medicinska sestra izmjerila mu je tlak koji je bio 180/80), odvjetnik Ratka Mladića zatražio je da se prekine proces izricanja presude ili da se odmah iznese presuda bez čitanja obrazloženja

11:15 Stanka se odužila, kako se neslužbeno doznaje, jer je Mladiću pozlilo. Liječnici ga pregledavaju

11:00 Pauza od 5 minuta određena je u 10:40 sati. Dvadeset minuta kasnije izricanje presude još uvijek nije nastavljeno

10:50 Određena je pauza od nekoliko minuta, nakon što je Mladić zamolio da izađe na WC

10:40 Vijeće je utvrdilo da su se radnje u Srebrenici dogodile u skladu s definicijom genocida. “Počinitelji su namjeravali uništiti Muslimane u Srebrenici, odnosno značajan dio te grupe. Vijeće stoga utvrđuje da zločin genocida, progona, istrebljenja, ubojstva i nečovječnog postupanja prisilnog postupanja jest počinjen protiv muslimana u i oko Srebrenice”, pročitao je Orie.

“Dana osmog ožujka 1995. Radovan Karadžić je izdao direktivu broj 7 i naredio korpusu da “stvori uvjete totalne nesigurnosti i bez perspektive daljnjeg opstanka stanovništva u Srebrenici”. Mladić je potpisao direktivu broj 7-1 kojom je direktiva broj 7 pretočena u operativne vojne zadatke i u kojoj se poziva na izvođenje ciljeva prema enklavi. Napad je bio s namjerom da ona nestane i da se prisilnim uklanjanjem stanovništva to područje pretvori u srpski teritorij. Tijekom napada, VRS je počeo kampanju spaljivanja kuća bosanskih muslimana i džamija. Tisuće muslimana su pobjegli u Potočare kako bi se sklonili u objektu UN-a. Velika većina vojno sposobnih muškaracva pobjegla je pješice iz enklave u pokušaju da se domogne Tuzle”, navodi se u zaključcima Vijeća.

10:30 “Vijeće je utvrdilo da je veliki broj bosanskih muslimana i Hrvata ubijen u šest općina. Vijeće je utvrdilo tko su bili počinitelji u tim općinama – Foči, Prijedoru i Sanskom Mostu – i zaključilo da je postojala namjera da se eliminira hrvatsko i srpsko stanovništvo. Vijeće je odlučilo da muslimani nisu predstavljali veliki broj stanovnika na tim prostorima te stoga nije postojala namjera da se u potpunosti istrijebi neko stanovništvo”, nastavio je Orie, čitajući optužbu za genocid.

10:28 “Od sredine svibnja 1992. pa do 1995. VRS, a osobito tzv. SRK, namjerno je granatirao i iz snajpera pucao po Sarajevu, često po mjestima bez vojne važnosti. Zbog toga su stotine civila ubijene, a tisuće ranjene. Mnogi od njih ubijeni su tijekom svakodnevnih aktivnosti”, naveo je Orie uz primjer masakra na Markalama.

“Utvrđena je namjera počinitelja svih članova SRK-a da ciljaju na civile i da nesrazmjerno unište grad. Patnje kojima su bili izloženi građani Sarajeva su bile znatne, nisu imali pristup hrani, vodi, plinu, struji… Prisiljeni su bili živjeti u stanju stalnog straha. Vijeće zaključuje da su članovi SRK-a namjeravali terorizirati stanovništvo Sarajeva te da je to teroriziranje bilo izloženo kroz snajperiranje i granatiranje. Članovi SRK su počinili ubojstvo, teroriziranje civila, kao kršenje zakona i pravila ratovanja te ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti”, pročitao je Orie.

10:23 “Vijeće je utvrdilo da su mnoge žrtve zatočene i izvrgnute nehumanom tretmanu. U nekoliko logora uvjeti su bili stravični, što je dovelo do izgladnjivanja i smrti. Često su zatočenicima dopuštali odlazak na zahod samo jednom dnevno”, čita Orie. Nastavlja da su zatočenici premlaćivani željeznim šipkama i prisiljavani na međusobna silovanja i ostale degradirajuće zločine. Među njima su bila i djeca od samo 12 godina.

10:20 “Sudsko vijeće utvrdilo je da su počinjeni zločini koji predstavljaju istrebljenje. Npr. 1992. policija i snage VRS-a pojavili su se sa strojnicama na ulazu prostorije 3 u logoru Keraterm. Tijekom noći u tu prostoriju, nakon što su uveli brojne zatočenike, ubačena je neka vrsta plina i nakon toga zatočenici su pokušavajući bježati ubijeni, odnosno na njih su pucali, mnogi su poginuli, a nakon toga su Srbi ušli u prostoriju i pobili ostale. Ubili su između 190 i 220 zatočenika tijekom te noći”, čita Orie.

10:15 Orie je rekao da je Vijeće utvrdilo da se tijekom cijelog razdoblja za vrijeme kojih su zločini počinjeni vodio rat u BiH. “Također je utvrđeno da je u mnogim općinama, koje spominje optužnica, ubijen velik broj civila koji su bježali ili branili svoje domove”, kazao je.

Podsjetio je i na ubojstvo više od dvadeset civila 1992. godine u Sanskom Mostu kada su snage VRS ljude natjerali da skoče u rijeku i potom pucali na njih. Podsjetio je i na gušenje 24 zarobljenika koji su preminuli na putu u kamionu za logor Manjača.

10:05 “U optužnici se optuženi tereti po dvije točke za genocid i pet točaka za zločine protiv čovječnosti”, pročitao je na početku sudac. Optužen je i po četiri točke za kršenje uzakona i običaja ratovanja, kazao je sudac Alphons Orie.

10:03 Započelo je čitanje presude Ratku Mladiću. Čitanje presude trebalo bi trajati od jednog do dva sata

09:58 Sa Haškog suda i službeno je potvrđeno da će Ratko Mladić doći u sudnicu

09:09 Ispred zgrade Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je, oko sat i pol vremena prije izricanja presude Ratku Mladiću, došlo do incidenta

INCIDENT PRED SUDOM U HAAGU Muškarac se pojavio sa srpskom zastavom, došlo do naguravanja

Komentiraj