16:03 Koliki bi trebao biti otpis dugova – o tome je sada još rano govoriti, kad prijavimo tražbine, vidjet ćemo koliki će biti, dodao je Ramljak.

16:01 Od prvog sam dana zauzeo stav da na te blogove ne odgovaram, ali ne smijem voditi polemiku kroz medije s Todorićem, njemu je najteže, sam zna što je ovdje bilo i stvarno mu nikad u nijednom trenutku nisam želio loše. On je u situaciji da brani sebe napadom i mislim da će na nekom drugom mjestu morati odgovoriti na puno pitanja, kazao je Ramljak upitan za blog Ivice Todorića i njegovu najavu da će Ramljaka kazneno prijaviti.

15:53 PwC je dopisom upućenim meni izvijestio meni – nakon svih ovih nalaza angažirali smo forenzičku kompaniju koja bi trebala istražiti svaku stavku troškova i pokazati stvari gdje je stvarno otišl arazlika u novcu. Ja sam nakon tog dopisa danas već poduzeo određene zakonske aktivnosti, istaknuo je Ramljak i kazao: Podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba i dalje je na DORH-u da odradi dio svojega zadatka. Govorim o 2016. , podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su u 2016. sjedili u Upravi, pojasnio je Ramljak novinarima na pitanje o kojim je odgovornim osobama riječ.

15:47

Možda je to stavljeno na neki tranzitni račun, a revizori to nisu vidjeli, postoji ugovor prema kojemu će biti kompanija listana na burzi i da će troškovi listanaj biti troškovi kompanije, sve ono vezano za taj projekt IPO-a dok se ne izađe na burzu, a kad vlasnik dobije novac od dionica vratiti će taj novac. Ako ne dođe do toga, tada ti troškovi postaju troškovi kompanije.

Unutar tih 2,2 milijarde kuna ima svakakvih troškova, no rekao bih da je 50 posto njih privatno, a dobit se svake godine uvećavala i na račun nje su se isplaćivale dividende.

15:46 
Agrokor je prošle godine završio s 11 milijardi kuna gubitaka. U 2015. godini je prikazana dobit od 1,2 milijarde kuna, a u biti je koncern poslovao u gubitku 3,6 milijardi kuna. Sveukupno je vrijednost Agrokora smanjena za 21,7 milijardi kuna. Posebno je zanimljivo kako je Todorić skrivao troškove, a u zaključku se navode iznosi koji zajedno daju čak 8,2 milijarde kuna. Tu je skoro 3,9 milijardi kuna kredita koje je digao, 2,2 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova, prikazao je da ima 2,1 milijarde kuna na računu kojih nije bilo.

15.45 Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, pokazuje revidirano financijsko izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor d.d. i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvješća, bio 3,6 milijardi kuna.

Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu nego dobit na razini grupe od 1,17 milijardi kuna.

Ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10 milijardi manja nego što pokazuje prepravljeno izvješće za 2015.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema najnovijem revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna.

Kako stoji u revizorskom izvješću, kapital Agrokor grupe smanjen je za 2015. i 2016. za nešto više od 22 milijarde kuna.

Također, tijekom revizije uočene su računovodstvene nepravilnosti, koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje, a izvanredni povjerenik Ante Ramljak poduzeo je korake predviđene zakonom, stoji u prezentaciji revidiranih financijskih izvješća koju predstavlja izvanredni povjerenik Ante Ramljak. (HINA)

15.37 PwC je započeo rad u svibnju ove godine i uz velike napore – da neke stvari identificiramo – današnju prezetntaciju obuhvaćaju samo konsolidirani rezultati Agrokora i vidjet ćemo njegov rezultat poslovanja, kazao je uvodno Ramljak.

Od 31. 12. 2014. do 31.12.2016 je 21 milijardu i 700 milijuna kuna, gubitak u 2015. godini nakon svih ispravak vrijednosti je iznosila realno gubitak 3,6 milijardi kuna. U cijelom izvještaju uočili smo i neke računovodstvene nepravilnosti, naveo je Ramljak – kazavši uz 3,9 milijardi kuna neprikazanih obveza i dodavši još neke brojke.

Nepravilno je primjerice korištena metoda udjela vrednovanja određene imovine što je rezultiralo dodatnim ispravkom vrijednosti od 3,5 milijarde kuna.

15.33 Počelo. Prvo se obraća Ante Ramljak s drugim dijelom konsolidiranog financijskog izvješća koncerna Agrokor

Uoči objave izvješća, kada bi nam stanje koncerna trebalo biti puno jasnije, premijer je odbacio ocjene koje dolaze iz Sberbanke da je Hrvatska nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci.

Prema neslužbenim informacijama se spekulira da bi ukupno umanjenje kapitala koncerna u odnosu na financijsko izvješće za 2015. moglo biti oko 22 milijarde kuna, javlja Hrvoje Krešić s N1 televizije.

Komentiraj