UŽIVO: Nacionalni stožer najavio pressicu, u Zagrebu 38 novooboljelih, Splitko-dalmatinska ima 77

 

U Hrvatskoj je jučer bilo 275 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Aktivno je 2203 slučajeva. Među njima je 155 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.

Danas u 14 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Danas bi se trebao održati i sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite sa svim predstavnicima lokalnih stožera.

Od danas su na snazi i nove mjere za dio Hrvatske. “Na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije te stožera Imotskog, Ciste Provo, Lovreća, Lokvičića, Podbablja, Prološca, Runovića, Zagvozda i Zmijavaca, za to se područje uvode nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana, počevši od ponedjeljka”, objavljeno je prošli tjedan.

Tijek događaja:

13:00 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije obrađeno je još 145 testova i još su 22 osobe pozitivne na COVID 19 i to iz Splita 11, Kaštela sedam te po jedna iz Sinja, Solina, Šestanovca i Trogira.

12:50 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika i jednoj ženskoj osobi iz Zagreba koja trenutačno boravi u Dubrovniku, a za koje se utvrđuje epidemiološka veza, te jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika koja je kontakt prethodno otkrivenog slučaja. Također su zaražene i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke koje su kontakti ranijih slučajeva.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirane su četiri osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8428 uzoraka. U samoizolaciji se nalaze 332 osobe.

12:15 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije javlja da šesti dan zaredom bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. Pristigli su nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata te su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom COVID-19.

Riječ je o dvije osobe iz đurđevačkog i jednoj osobi s koprivničkog područja. U ovom trenutku poznato je kako je riječ o osobama koje su bliski kontakti ranije zaraženih osoba i jedna je mlađa osoba koja je razvila blage simptome po povratku s ljetovanja. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novo zaraženih osoba, a trenutno se 91 osoba nalazi u kućnoj samoizolaciji.

12:10 U Karlovačkoj županiji nema novih oboljelih. Do sada je u županiji ukupno oboljelo 160 osoba. U samozolaciji se nalaze 202 osobe.

12:05 Na području Zagrebačke županije potvrđena su tri nova slučaja. Trenutačno je aktivno 117 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo.

12:00 U Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U prvom slučaju radi se o zdravstvenom djelatniku koji je asimptomatski, a koji je po isteku 14-dnevne samoizolacije testiran preventivno prije povratka na posao. U drugom slučaju radi se o 80-godišnjoj ženskoj osobi koja je hospitalizirana, a epidemiološka obrada još je u tijeku.

Ta posljednja dva slučaja povećavaju broj aktivno oboljelih na području županije na 49, a broj osoba koje se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Varaždin sada je devet. Ostalih 40 zaraženih liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

11:45 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o osobi koja boravi na području Vodica, s prebivalištem u Zagrebu. Kontakt je ranije oboljele osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 521 osoba: 517 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se pet osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 155 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

11:20 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 437 obrađenih testova danas je 55 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 27, Klisa 1, Podstrane 2, Sinja 1, Kaštela 5, Makarske 11, Omiša 1, Vrgorca 1, Solina 1, Runovića 1, Lovreća 3 i Hrvaca 1 osoba.

Od 55 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1263 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 25 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se dvije osobe nalaze na respiratoru.
četiri osobe se nalaze u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 80 godina. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju.

11:05 Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar kazao je da je od jučer u Zagrebu 38 novih oboljelih.

“Šest je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti, sedam novih je moguća izloženost priliom izlazaka, a devet novooboljelih je uvoz ih BiH”, istaknuo je Šostar. Rekao je da nalazi još uvijek nisu gotovi svi nalazi. Naime, danas će biti završeni nalazi brisova uzetih u subotu, a one koji su uzeti u nedjelju završit će sutra. “U Štamparu je troje na mikrobiologiji pozitivno. Cijela smjena je u samoizolaciji”, dodao je.

10:52 Šestero djece vrtića u Kaštelima pozitivno je na COVID-19, službeno je potvrđeno Hini u ponedjeljak u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Više pročitajte OVDJE.

10:40 U Brodsko-posavskoj županiji evidentirano je četrnaest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Područja zaraze su: Slavonski Brod – tri osobe, Nova Gradiška i Brodski Stupnik po dvije, po jedna zaražena osoba je iz Starog Petrovog Sela, Cernika, Bebrine, Garčina i Rešetar., a dvije osobe su s prebivalištem iz drugih županija

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 305, dok je broj aktivnih slučajeva devedeset osam 98. Pod mjerom samoizolacije je 536.

10:30 Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u ponedjeljak je, nakon objave da je odgajateljica u dječjem vrtiću u Pregradi pozitivna na koronavirus te da je još šest odgajateljica i dvadesetsedmero djece u samoizolaciji, poručio da je vrtić siguran za ostalu djecu i djelatnike koji nisu bili u kontaktu s oboljelom odgajateljicom.

“Upravo smo dobili rezultate testiranja. Od 51 testiranog nemamo niti jednog pozitivnog, prema tome situacija je zasad dobra”, dodao je Kolar.

10:22 Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite su najavili da će u 14 sati održati konferenciju za medije.

10:20 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je 10 osoba aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

10:15 Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.

Dvoje novooboljelih je iz grada Zadra, a po jedan iz općina Galovac, Kali, Sali i Stankovci. U samoizolaciji je 334 osoba. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 15 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je četvero na respiratoru.

10:10 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su četiri nove pozitivne osobe na COVID-19 (po jedna osoba iz Lovasa, Bošnjaka, Gunje i Županje), a nema preminulih osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 589, od kojih su 463 osobe izliječene, a ukupno je devet preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 24 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7654. U samoizolaciji na području županije je 176 osoba.

09:55 Na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus bilo je 11 osoba od ukupno 258 testiraih uzoraka. Pet pozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, dvije na području Općine Ernestinovo, a po jedna na području gradova Đakovo, Našice i Valpovo te Općine Čepin.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 32 kontakta novopozitivnih osoba, pa je sada u samoizolaciji ukupno 296 osoba. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata od kojih su tri na respiratoru.

09:45 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata šest je novooboljelih osoba. Dvije oboljele osobe s područja grada Novalja te po jedna osoba s područja grada Gospića, Senja, Otočca te općine Udbina. Virus je potvrđen i kod dvije oboljele osobe iz Splitsko-dalmatinske županije koje koriste izolaciju u privatnom smještaju na području grada Novalje.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. U protekla 24 h testirano je 30 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 76 osoba.

09:15 U Istarskoj županiji nema novih oboljelih. U posljednja 24 sata testirano je ukupno 144 uzoraka briseva (100 za administrativne potrebe) na COVID-19. Izliječene su dvije osobe. Trenutno je 63 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. Pod mjerama samoizolacije nalazi se 227 osoba.

09:00 U Primorsko-goranskoj županiji tri su novozaražene osobe. Radi se o mlađim ljudima koji su se vratili s godišnjih odmora. Svi su bez simptoma na kućnom liječenju.

08:45 U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok je druga s područja grada Kutine. Kod obje osobe poznat je izvor zaraze.

Komentiraj