ZORAN MILANOVIĆ: ‘Plenkoviću ću čestitati ako mi se ispriča za uvrede’

FaH

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović objavio je u ponedjeljak kako se više ne namjerava kandidirati za predsjednika stranke, a mogućnost da formira vladu s Mostom ocijenio je nerealnom, poručivši kako građanima želi stabilnu vladu.

“Nakon jučerašnjih izbora, ne planiram se više kandidrati za mjesto predsjednika SDP-a”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici.

Tijela stranke pozvao je da se što prije sastanu u pripremi unutarstranačkih izbora, koji se po statutu SDP-a moraju provesti najviše 150 dana nakon parlamentarnih. Milanović smatra da bi se ti izbori trebali održati što prije, kako bi stranka imala dovoljno vremena pripremiti se za lokalne izbore u svibnju iduće godine.

Nezadovoljan je slabim odazivom na nedjeljne parlamentarne izbore , na koje je izišlo nešto više od polovice upisanih birača (52,59 posto), a na kojima je SDP osvojio 54 saborska mandata, sedam manje od HDZ-a.

“Građani su iz nekog razloga odlučili ne izići na izbore. To je činjenica koju treba prihvatiti i ne mudrovati puno”, rekao je Milanović, zahvaljujući onima koji su izišli i glas dali Narodnoj koaliciji.

Poručio je i kako onima koji nisu izišli ne zamjera. “‘Vidjeli smo najmanju izlaznost, za što nisu krivi građani, nego očito mi”, kazao je Milanović i ocijenio kako je riječ o “dubljem poremećaju”.

Upitan treba li Narodna koalicija pokušati sastaviti novu vladu, ocijenio je kako je to nerealno.  “Treba biti realan. Ne mogu biti vidovit, ali ništa ne ukazuje da bi ta vlada mogla biti stabilna, a građanima želim stabilnu vladu. Zadnjih osam mjeseci imali smo jako nestabilnu i lošu situaciju. Očekujem da nas uvjere da to opet neće biti tako”, rekao je Milanović te naglasio kako “od velike koalicije neće biti ništa”.

Na pitanje znači li to da se SDP definitivno povlači iz pregovora o formiranju buduće vlade, odgovorio je kako su šanse za takvo nešto “u sferi teorije”.

“Minimalne su šanse da to bude stabilna vlada, a ne horor kakav smo gledali proteklih mjeseci”, kazao je Milanović, a na pitanje što će učiniti ako mu Most ipak ponudi pregovore, odgovorio je kako će u tom slučaju razgovarati, ali kako prvo u stranci mora pitati što se od njega očekuje.

“Očekivali smo potporu od građana, to se nije dogodilo. Brojke su rasle u početku za nas, ali su onda pale, ne samo nama već i HDZ-u. Sada je 21 mandat otišao prosvjednim strankama, poput Živog zida, čiju ideologiju i pravce mogu shvatiti. Neke od tih stvari su u EU teško ostvarive, a za Most mi nije jasno što im je ideologija i koji su im ciljevi”, rekao je Milanović.

Plenkoviću ću čestitati ako mi se ispriča za uvrede

Kazao je i kako je spreman predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću čestitati na izbornom uspjehu, ali ne prije nego što se Plenković i njegovi suradnici “javno ispričaju za sve klevete, primjerice da je SDP štitio egzekutore UDBA-e”.

“To je lažno, pogrešno, ružno, pogotovo kada dolazi od nekoga tko je bio štićenik tog režima i rodio se sa srebrnom žličicom u ruci. Moja čestitka mu ni ne treba”, kazao je Milanović.

Upitan tko bi trebao biti budući predsjednik SDP-a, Milanović je odgovorio kako bi to morao biti snažan lider s jasnim stavovima “koji će se boriti protiv predrasuda pa i malograđanskog morala koji formu stavlja ispred sadržaja”.

Požalio se kako je kao predsjednik SDP-a “da bi pobijedio, morao pobijediti s 5.0”. “Ovo ostalo su rezultati tijesnih, čudnih poraza”, kazao je.

Ocijenio je kako su SDP-ovi birači “nježne biljke, koje može odagnati kiša, krivi pogled ili kriva riječ” te kako su standardi koji vrijede za njegovu stranku neusporedivo viši od onih koje mora zadovoljiti HDZ.

Upitan hoće li nastaviti djelovati kao saborski zastupnik, odgovorio je kako će o tome razmisliti. “Vidjet ću, razmisliti čime ću se baviti, sigurno se neću dosađivati”, kazao je Milanović.

Uvjeren je da je stranku dobro vodio, a u prilog tomu navodi kako je ljevica u Hrvatskoj respektabilna i ne pada ispod 30 posto izborne podrške, za razliku od drugih tranzicijskih zemalja, u kojima je, kaže, socijaldemokracija uništena, a dominiraju izrazito konzervativne desne opcije.

Ne srami se djeda ustaše

Na pitanje je li mu žao što je u kampanji, tijekom zatvorenog sastanka s predstavnicima dijela braniteljskih udruga, Plenkovićevu majku nazvao “vojnim lekarom”, ponovio je kako je kako je time “‘odgovarao na bezočne klevete na račun SDP-a”.

“Stavljao sam nekoga u pravi kontekst, nekog tko glumi da je jučer rođen. Optužuju nas da smo štitili ubojice, koje je štitio prvi hrvatski predsjednik. Ne znam samo jeste li drugu stranu pitali je li im žao zbog laži koje su izrekli na račun moje obitelji”, kazao je Milanović.

Milanović ne žali ni zbog toga što je javno rekao da mu je djed bio ustaša, no naglasio je kako to nije isticao, “nego procijedio kroz zube”.

“Ja se toga ne stidim, obitelji to žive. Zar sam trebao slagati? Ali to ne znači da nisam hrvatski ljevičar”, rekao je Milanović, koji smatra da je iznošenje istine o obiteljskim prilikama “ono što čini razliku između vjerodostojnosti i nevjerodostojnosti”.

Odbio je tumačenje o “desničarenju” u kampanji. “Uvijek sam se borio za prava manjina. Je li desničarenje ako onima koji se predstavljaju kao njihovi mentori, a ustvari huškači s druge strane granice kažem – makni se”, upitao je Milanović.

Naglasio je kako se nikad nije predstavljao kao zastupnik bilo čijih interesa, ali i ustvrdio kako većina pripadnika srpske nacionalne manjine glasuje za SDP.

Milanović ne žali ni zbog koalicije s HSS-om, a podsjetio je da je SDP s tom strankom surađivao godinama i na svim razinama. “Smatram da je to dobro za društvo i da to treba nastaviti”, ocijenio je Milanović.

Komentiraj