Kreće rok od pet dana koji je Božo Petrov postavio SDP-u i HDZ-u da se se izjasne o jamstvima koje je Most zatražio u zamjenu za potporu novoj Vladi, istaknuvši kako je to tek pet posto od onoga što su te stranke obećavale svojim biračima.

Plenković i Milanović poručili su noćas da Hrvatskoj treba stabilna vlada. I dok je Plenković jasno poručio da od danas kreće u sastavljanje nove vlade, Milanović je rekao da treba pričekati jutro i konačne rezultate. Isti su stigli i nisu dobri za SDP. Nakon 100 posto prebrojanih glasova, SDP ima 7 mandata manje od HDZ-a,54, koji je s dva glasa iz dijaspore dobio 61 mandat.

HDZ je noćas poslao priopćenje kako se popodne sastaje Nacionalno vijeće koje će odlučivati o daljnjim koracima.

Tijek događaja

11:11 Margareta Mađerić nije željela novinarima davati izjave, a Tomislav Čuljak kazao je kako se HDz priprema za razgovor s mogućim koaliciijskim partnerima. “Danas je novi dan. Kolege iz MOST-a su napravile platformu temeljem koje žele razgovarati. Ne bih to nazvao ucjenama.”, dodao je

 

10:41 Razgovarali smo s visokopozicioniranim HDZ-ovcem koji se nada nastaviti suradnju s MOST-om. “Mislim da trebamo ići s Mostom, ali ako misle ucjenjivati i biti nenormalni u zahtjevima onda ćemo tražiti drugu opciju. Normalno bi bilo da idemo s Mostom. Rezultat je super, sami smo išli i pokazali snagu i zajedništvo i normalan smjer u kojem HDZ ide”, kazao nam je. Na upit kako komentira zahtjeve MOST-a, rekao je da su oni više manje ok. “Ma mislim da će sve to biti super, samo da se ne oduže pregovori, da ne iziritiramo ljude još više. Mislim da je politike svima preko glave”, rekao nam je.

10:30 Iz MOST-a poručuju da se oniuopće ne bi čudili da postanu oporba, odnosno da se HDZ o SDP dogovore i formiraju veliku koaliciju. Na pitanje kako komentiraju, opet, poraz u Metkoviću od HDZ-a, kažu nam kako su razliku smanjili u odnosu na prošle izbore. “Uglavnom smo zadovoljni rezultatima”, kazali su.

10.20 Šef HDZ-a Andrej Plenković po dolasku pred sjedište HDZ-a u Zagrebu kratko obratio novinarima.

“Nisam se još s nikim čuo, malo sam se odmorio. Danas imamo sastanke, danas sam sazvao sastanak Nacionalnog vijeća. Ja sam vam rekao da će rad HDZ-a biti institucionalan. Najprije želim čuti od kolega mišljenja, kako su prošli izbori, kakvi su rezultati. Onda ćemo vidjeti platformu za razgovore s drugim strankama koje su prešle prag, svima na tome čestitam, tko god da je postigao taj uspjeh – to je velika odgovornost.

Na nama je sada da unesemo u hrvatsku državu i institucije stabilnost. Volio bih da je umjesto davanja poruka između redaka Milanović jasno i pristojno čestitao onome tko je bio bolji, a tek nakon toga da se zaziva velika koalicija. To nije opcija za sada. Zadovoljan sam sa strankom ovako kako je sada gradim, smjerom, mislim da radimo dobre stvari za RH, a s vremenom će to i drugi akteri u društvu vidjeti. Pregovori počinju ovih dana”, rekao je Plenković.

 

9:50 Po dolasku u sjedište stranke, Jandroković je kazao kako je vrlo radostan i zadovoljan jer je HDZ ostvario dobar rezultat. “Naš program je naišao na razumijevanje građana. Sinoć smo se kasno razišli, danas ćemo na Nacionalnom vijeću definirati stavove za pregovore. Gospodin Milanović je izgubio izbore i nije čudo da traži izlaz iz te situacije. Mi o velikoj koaliciji ne razmišljamo”, rekao je novinarima ispred HDZ-a.

 

 

 

Komentiraj