Stožer: 18 novih slučajeva u Hrvatskoj, nema zaraženih turista

Nakon četiri dana uzastopnog porasta oboljelih od koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite ponovno je nakon dulje stanke, organizirao konferenciju za novinare. Ministar zdravstva Vili Beroš je doputovao iz Splita kako bi upozorio građane na važnost pridržavanja propisanih mjera.

Uoči konferencije  Stožera potvrđeno je pet novih slučajeva u Osijeku, jedan u Zagrebačkoj županiji, šest u Gradu Zagrebu, četiri na području Splitsko-dalmatinske županije te jedna na području Dubrovnika.

U četvrtak smo imali 11 novih slučajeva, u petak 12, a jučer 18.

Božinović je kazao da je Stožer procijenio da postoji potreba za održavanjem konferencije s obzirom na broj oboljelih.

18 novih slučajeva, nema zaraženih turista

“Ukupan broj oboljelih je 2317, trenutno aktivno je 71. U 24 sata imamo 18 novooboljelih. U Zagrebu ih je 10, u Zg županiji 1, u Splitskoj 1, Osječko-baranjskoj 5 i Dubrovačko.neretvanskoj 1”, izvijestio je Beroš. U Hrvatskoj se sada nalazi 205 tisuća turista, a nitko nije zaražen, objavio je Beroš.

“Svaki dan učimo o koronavirusu, to je bolest s mogućim opasnim posljedicama. Društveni i gosparski život moraju ići dalje, ali zdravlje je najbitnije”, kazao je Beroš.

Strože mjere za staračke domove i bolnice

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova i izlazak korisnika iz domova u Zagrebačkoj županiji, Zagrebu, Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukidaju se posjete bolesnicima u Osijeku, Splitu i Zagrebu. Uvodi se testiranje zdrvstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija zdravstvena situacija.

Hrvatska prepoznata kao sigurna zemlja za turiste

Božinović je kazao da Stožer od početka epidemije svakodnevno komunicira.

“Danas smo imali sastanak, na dnevnoj bazi analiziramo situaciju. Imamo žarišta u susjednim zemljama. Mi smo zaustavili širenje u Hrvatskoj, ali Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi gospodarska aktivnost se nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas”, kazao je Božinović.

Zdravstveni djelatnici trebali bi nositi maske

Alemka Markotić navela je kako Stožer preporučuje zdravstvenim djelatnicima da nose maske. Tvrdi kako treba poštovati mjesta i situacije u kojima se nalazimo te prema tome procijeniti je li potrebno nositi masku.

“Malo zdravog razuma i ako se čovjek želi zaštiti, znat će što treba učiniti”, rekla je.

 

 

 

 

 

Komentiraj