KONFERENCIJA IVICE TODORIĆA: “Sve ću dokazati, sve će se u dlaku znati”

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u četvrtak je održao konferenciju za novinare. Najavio je kako će pokazati nove dokaze u aferi Agrokor.

“Pred tri godine već su počela određena pisanja i tračevi oko Agrokora. Došla mi je gđa Dalić u ured i rekla ‘prepiši svoju kompaniju kod javnog bilježnika. Bit će nova skupština, novi nadzorni odbor i ti se miči iz firme’. Nije onda to mogla raditi bez Plenkovića. Nastojao sam biti što je moguće mirniji”, rekao je Todorić na početku.

Dodao je da je prijavio premijera Plenkovića i Martinu Dalić, ali je ta prijava odbijena. “Imao sam tada pravo na uvid u spis i ja sam tada dobio puno dokaza”, kazao je Todorić i dodao da ima preko 600 mailova dokaza.

Todorić je rekao da je cijela situacija oko Agrokora vrlo komplicirana i da je teško sve prepričati. Pripremio je tri prezentacije.

“Oni su postavili, znači premijer Plenković i njegovo društvo, oni su postavili stvar na način da sve počinje s 22. datumom. Oni su tada okupili tu Borg grupu. Sva je dokumentacija nekako prilagođena tome. Prvi mail koji smo dobili glasi na datum 23.2. kada je Korunić pisao članovima Borg grupe. To je prvi mail kojim je Borg grupa komunicirana. Onda je pet mailova, tih pet mailova govori sve. Oni su se okupili 22., a ja sam 20. potpisao garanciju za Agrokor sa Sberbankom sa garancijom sve imovine naše obitelji”, kazao je i nastavio:

“Korunić njima piše 24.2. da ja moram svoju kompaniju za 1 euro prodati. Dva sljedeća slajda su nevjerojatna. Gospodin Korunić kaže da je u Agrokoru loše stanje, on zahtijeva da Plenković mene zove hitno u vladu na sastanak. Ja sam bio na nekom tajnom sastanku 26.2. u vladi. Plenković disciplinirano izvršava zadatak koji mu je dao Korunić. Osnov je bio da dođem u vladu, da popijem kavu i da čim izađem šalju ‘fake news’. Rekli su da sam 12 milijardi prebacio na neke otoke. Gdje su njima te neke pljačke?”, upitao je.

Todorić je poručio da je tih pet mailova cijela priča o Agrokoru. “Gospođa Dalić je rekla od prvog dana da više ja nisam vlasnik. Upravo nevjerojatno”, istaknuo je.

“Pogledajte taj hodogram. Ja sam 26.2. bio u vladi. On piše u hodogramu da prvo moram doći u vladu, pod točkom 3 kažu da me se mora dovesti u stanje da moram predati kompaniju u nekom bilježničkom uredu. Vidi se da je taj dokument prije napravljen, piše da će oni raditi Lex Agrokor. To su toliko smišljene stvari”, nastavlja Todorić.

“Dalić je rekla da je svime upravljao Plenković. Kad se uzme njihova priprema, odluka što da radi Borg grupa, ja sam pripremio i treću dokumentaciju. Mi imamo osnovane sumnje, imamo mail koji gospođa Dalić piše Borg grupi. Borg grupa je imala raznorazne kombinacije, jedna je bila da Šavorić to preuzme. Dalić govori ključnu riječ – sve se čeka da Plenković kaže tko će biti novi vlasnik Agrokora. Jedino je Plenković znao tko će biti novi vlasnik”, kaže Todorić.

Dodao je da je potom odbio potpisati i prenijeti tvrtku, nakon čega su oni išli u zakon. “Onda je došla nagodba koja je još kompliciranija, više protuzakonita. Stranci su dobili konačni udijel 64,20 posto, a domaći koji su imali jednako ili više dobili su 12 posto. Trebalo je biti obrnuto. S ucjenom su me tjerali da prenesem na iste te adrese kompanije. Upravo nevjerojatno. Dvije godine su se mučili da ostvare ono što su htjeli od početka, da ja potpišem i prenesem”, nastavlja.

“I šta su sad na kraju napravili? Jedan veliki dio Agrokora su opljačkali, a Agrokorovu industriju su doveli na koljena, obezglavili. Procesi koje oni danas vode su kriminalni. Nagodba se više ne može provesti kako su je dogovorili. Što se tiče pljačke i koliko je iz Hrvatske odneseno… Da se samo postupi po zakonu, Hrvatska bi dobila takav novac da bi cijelu industriju pokrenula”, priča Todorić.

“Ja sam pod takvim pritiskom bio, policija ulazi u Agrokor. Meni Dalićka kaže ‘šalji obitelj'”, nastavlja Todorić. Dodaje da je Agrokor bio praktički na burzi i da ‘nije bilo nikakvih problema’ te 2017. godine.

“Ništa pred sobom nismo imali, nikakvih obaveza. Međutim kad su oni nas napali… Gospođu Dalić su isti ljudi koji su srušili mene. Protiv mene ruska ambasada, američka ambasada, Bruxelles, HDZ.. Sve ću dokazati, sve će se u dlaku znati. Agrokor nije bio u problemima, ja za to imam dokumentaciju”, poručio je.

“Još malo treba da sve gurnu i da sve nestane. Borim se za nešto što će za Hrvatsku i ovu regiju imati značajan uspjeh. Ne smije se dozvoliti da se ‘fake newsom’ utječe”, rekao je Todorić i dodao: “Ramljak je nabio tamne naočale tamo u Splitu, koji se obogatio na Agrokoru, njega se ništa ne pita. Nego mene koji sam ostao bez svega i nemam ništa.”

Komentiraj