Patrik Macek/PIXSELL

UŽIVO: IZVANREDNA SJEDNICA VLADE Grčić i Lalovac o mjerama u proceduri prekomjernog deficita

[quote_box_center]

  • Reakcija je to na izvješće Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio da je krajem prošle godine deficit državnog proračuna iznosio 18,8 milijardi kuna, dok se dug popeo na 85 posto BDP-a

[/quote_box_center]

U Banskim dvorima u održana je izvanredna press konferencija ministra financija Borisa Lalovca i potpredsjednika Vlade Branka Grčića na kojoj su ministri govorili o mjerama u proceduri prekomjernog deficita.

Reakcija je to na izvješće Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio da je krajem prošle godine deficit državnog proračuna iznosio 18,8 milijardi kuna, dok se dug popeo na 85 posto BDP-a.

16.10: Na pitanje hoće li biti rebalansa ministar financija Boris Lalovac je odgovorio da rebalans nije zasada potreban jer su dogovorili s komisijom postavljenje novih limita. “Vlada u riznici nema toliku ovlast, ali se mogu zaključati određene pozicije tako da neće doći do prodiranja”. “Rebalans se može očekivati krajem ove godine, to je uvijek otvorena opcija. U šestom mjesecu nema rebalansa”, poručio je Grčić.

15.50: “Bit će racinalizacija u svakom pogledu. Vama je najbitnije dobiti stručnjake za core business koji će raditi slične ili zajedničke poslove, a ušteda na servisnom osoblju će biti, ne znam kada, odmah ili za godinu dana, teško je reći, ali u tom dijelu treba uštede raditi. Najmanje 10 agencija će se spojiti s drugim agencijama, što znači nove uštede u narednom razdoblju.“, kazao je Grčić.

15.40: Grčić je rekao da će sve mjere nakon realizacije na godišnjoj razini donijeti uštedu od 500 milijuna kuna, a ukupni fiskalni napor dodatnih mjera s kojima idu je 2,09 milijardi kuna ili 0,634 posto BDP-a.

15.30: Ograničit će se službena putovanja, minimalno 10 posto u odnosu na planirane rashode. Rashodi za korištenje službeih vozila smanjit će se za namjanje 10 posto u odnosu na 2014. godinu, a i nabavka službenih vozila ograničit će se na 180.000 kuna s PDV-om za vozila”, kazao je Lalovac.

15.10: “Predlažemo dodatne mjere koje iznose 0,4 posto BDP-a prema procjenama europsog povjerenika i njegovih ljudi. Tu je novi limiti u okviru proračuna, materijalni troškovi, subvencije itd. u iznosu od 463 milijuna kuna, izvanproračunski krosnici, dodatne uštede od Hrvatskih voda – 100 milijuna kuna, Hrvatske ceste isto toliko, Fond za zaštitu okoliša – 100 milijuna kuna i HZZO – 100 milijuna kuna. Ukupno 407 milijuna kuna, rashodno ove dvije grupacije proračunski i izvanproračunski premašuju 880 milijuna kuna ušteda”, rekao je Grčić nakon što se ispričao novinarima što su ih neočekivano pozvali na pressicu.

Komentiraj

Source:D.V./HINA