UŽIVO: Umjesto ostavke, Mišković ponudio plan za spas HR nogometa

HINA/ Tomislav PAVLEK

Predsjednik NK Rijeke Damir Mišković u podne je započeo svoju izvanrednu konferenciju za novinare. Najavio je kako će govoriti o tri teme – financiranju, odnosno nefinanciranju u hrvatskom sportu, izborima za predsjednika HNS-a i Rijeci.

Pratite uživo:

12:50 “Evo, ja kao privatni klub dajem tri dana da se obavijeste svi članovi kluba, a ima ih danas 8.000, da kažu žele li da Rijeka nastavi s ovim predsjednikom i vodstvom kluba. Na bazi toga će navijači odlučiti žele li ovakvu Rijeku ili ne žele”, kazao je Mišković dodajući da ne želi biti predsjednik kluba čiji ga navijači ne žele.

“Ako ljudi ili navijači ne žele Rijeku kakvu ja vodim ili moje promjene, ja ne vidim razloga zašto bih se zadržao na toj funkciji. To nije vaš problem, to će postati moj. Ako me ne žele, ja ću se prvi povući”, poručio je

12:45 Komentirao je i navijače Rijeke koji su mu poslali poruku tijekom Jadranskog derbija. “Definitivno ovih par dana što se dogodilo mi se ne sviđa. Definitivno me smeta. Imao sam razgovore i s predstavnicima Armade. Svima mora biti jasno da je predsjednik kluba predsjednik kluba, a ne ultras. No, razgovorom možemo jedni drugima pomoći i bolje se razumjeti”, poručio je.

Dodao je da misli da je Armada shvatila njegovu poruku, kao što je i on njihovu. “Nadam se da onakvih poruka na moj račun više neće biti. Ne zato što sam uvredljiv, nego što tome nije mjesto na sportskim terenima”, poručio je.

10:40 Komentirao je i sastanak sa Zdravkom Mamićem. “Moramo malo smanjiti negativnost. Nemojmo raditi od svega bombastičnu stvar. Taj dan našao sam se s gospodinom Mamićem zbog ovih stvari s početka pressice, kao što sam se zbog toga našao i s drugim predstavnicima”, objasnio je.

12:35 “Nalazio sam se kroz ovo vrijeme sa čelnicima svih klubova, ali samo oko ove teme o kojom sam vam danas pričao. Nalazit ću se s kim ja hoću i kad hoću, ali za dobrobit Rijeke i hrvatskog nogometa. Nisam došao u Rijeku voditi ratove, nego želim nešto napraviti. Nije mi se cilj od nikoga sakrivati”, poručio je. mišković je pozvao da članovi glasaju po savjesti.

“Što se tiče izbora, oni su gotovi. Šimić je tek jučer dobio kandidaturu”, kazao je.

12:30 “Rijeka je imala svog kandidata Marijana Kustića, ali nažalost on je odustao. Drugi kandidati mene i Rijeku ne zanimaju. Oni imaju svoje izborne jedinice. Ja neću nikoga lobirati, Rijeka će biti i ostati za naš program. Nažalost, s gospodinom Šimićem sam se našao tri puta i osim dobrih riječi nisam vidio ništa drugo. Mislim da se u zadnje četiri godine u HNS-u napravilo dosta, ali nije dovoljno”, kazao je.

12:25 Govoreći o izborima za predsjednik HNS-a Mišković je rekao da je za njega najmanji problem tko će biti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. “Danas nažalost sve pada na HNS. Je li to dobro ili loše, kasnije ćemo o tome. No ako nema novca, ako nema modela financiranja, nitko nam ne može pomoći ni ako predsjednik postane Butros Butros-Gali”, rekao je.

12:20 “Znam da se ne možemo mjeriti s Italijom ili Engleskom, ali mislim da je HNL na razini Druge talijanske lige”, smatra Mišković dodajući da oni posluju odlično i da bi se na njih trebali ugledati. “Samo treba volje i želje”, kaže.

12:15 Poručio je da je sport u Hrvatskoj neprofitabilan. “Ne mogu shvatiti da u Istri, našoj najbogatijoj regiji nema nikoga tko bi za milijun eura kupio klub. Ili, da Cibaliju, da se nitko ne naljuti, netko ne kupi za kunu. Sport ne treba novac od nikoga, dovoljno je samo da dobijamo od onoga što sami privredđujemo i zarađujemo”, kaže Mišković i pističe da Vlada ne treba financirati hrvatski sport, već samo pustiti ono što je ‘njihovo’.

12:10 Mišković je naglasio kako je privatnim kapitalom teško financirati vrhunski sport. “Privatnim kapitalom je napravljena Rujevica, dio je dala država, ali teško da će drzava u buducnosti financirati bilo koji objekt za sport. Teško je zamisliti da sport moze izdržati financiranje na takav način. Plaćamo vodu, struju i imamo isti tretman kao hoteli”, rekao je.

12:05 “Na prvom mjestu je prihod od kladionica. Klubovi bi trebali dobit dio postotka koji zarađuju na nama. Tako je svugdje u svijetu. Zakone treba regulirati tako da sportovi dobe ono što im pripada”, rekao je.

Govrio je potom i o prihodima od televizijskih prava. “HRT ima četiri programa. Ne vidim zašto jedan od njih ne bi bio posvećen sportu pa da uz pristojnu naknadu i klubovi nešto zarade od toga. Zašto se od boravišnih taksa ne bi financirao i sport. Imamo milijun noćenja godišnje i dovoljno bi bilo da jedan euro ode za sport”, nastavio je Mišković.

12:02 Mišković je na početku konferencije rekao da se oko NK Rijeke ne događa ništa posebno. naglasio je da je ova konferencija potrebna kako bi javnost saznala da želi da svi u Hrvatskoj koji se bave nogometom trebaju biti jedinstveni.

“Financiranje je problem svih nas u sportu. nebitno, bilo to nogomet, vaterpolo ili košarka. Želim vam pokazati našu strategiju. Da ne vjerujem u nju, ne bih bio u hrvatskom nogometu”, rekao je Mišković.

Komentiraj