UŽIVO: NESLUŽBENI REZULTATI DIP-A Domoljubna koalicija osvaja 61 mandata, Hrvatska raste 53, MOST 19!

Goran Stanzl/PIXSELL, Marko Prpic/PIXSELL

00:05 Nakon nešto manje od 50% obrađenih glasačkih listića, Domoljubna koalicija ima 61 mandat (58+3), Hrvatska raste ima 53 mandata, MOST 19, IDS 4, HDSSB i Bandić Milan 365 po dva te Živi zid i Uspješna Hrvatska po jedan mandat.

23:58 Drugi čovjek MOST-a Drago Prgomet komentirao je u razgovoru za RTL televiziju glasine kako mu je HDZ ponudio mjesto premijera. Prgomet kaže kako je primio više od tisuću poziva, od kojih je dosta bilo ‘zanimljivo’. VIŠE OVDJE

Grgur Zucko/PIXSELL
Grgur Zucko/PIXSELL

23:51 Nakon 45% obrađenih glasačkih listića Domoljubna koalicija osvaja 60 mandata (57+3 dijaspore), Hrvatska raste 54 mandata, MOST 19, IDS četiri mandara, HDSSB i Bandić Milan 365 po dva mandata, a Živi zid i Uspješna Hrvatska po jedan mandat.

23:44 Jadranka Kosor, koja neće biti u osmom sazivu Hrvatskog sabora, u nedjelju je za N1 televiziju rekla kako bi MOST trebao odlučiti s kim će krenuti u pregovore, te tražiti mjesto predsjednika Vlade. “I to ne simboličnu funkciju predsjednika Sabora, već premijera koji će formirati Vladu u skladu sa vlastitom koncepcijom”, kazala je Kosor. VIŠE OVDJE

23:37 Strani mediji javljaju u nedjelju nakon objave prvih neslužbenih rezultata da je Domoljubna koalicija dobila najviše mandata na hrvatskim parlamentarnim izborima ali da će biti potrebni pregovori za formiranje nove hrvatske vlade pri čemu će očito trećeplasirana stranka Most donijeti prevagu i biti jezičac na vagi.

Agencija Reuters naglašava kako će za formiranje nove vlade biti potrebni pregovori, a njegovi analitičari kažu da bi, ako će se Most držati svojih predizbornih obećanja o nekoaliranju ni s HDZ-om ni s SDP-om, koalicijski pregovori mogli doživjeti neuspjeh i dovesti do novih izbora, dok je druga mogućnost manjinska vlada što bi značilo političku nestabilnost. VIŠE OVDJE

23:33 Predsjednica ORaH-a Mirela Holy najavila je u nedjelju kako definitivno odlazi iz stranke. Nakon što ni nakon prvih neslužbenih izbora ORaH nije osvojio niti jedan mandat, Holy je rekla kako će raspisati stranačke izbore, na koje se ona neće kandidirati. VIŠE OVDJE

Mirela Holy FOTO: HINA/ Denis CERIĆ
Mirela Holy FOTO: HINA/ Denis CERIĆ

23:23 Nakon obrađenih 35.41% glasačkih listića Domoljuba koalicija osvaja 60 mandata (57+3), Hrvatska raste 54, MOST 19 mandata, IDS četiri mandata, HDSSB i Bandić Milan 365 po dva mandata, a Živi zid i Uspješna Hrvatska  po jedan mandat.

23:22 Osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš privremenim neslužbenim rezultatima izbora nije razočaran, ali nije ni zadovoljan. Nakon proglašenja prvih neslužbenih rezultata DIP-a Glavaš je rekao da su dva zastupnika ‘dovoljan rezultat’.

“Ovo zadovoljava i otvara prostor za djelovanje kako bi HDSSB nastavio s realizacijom svogaprograma, kao parlamentarna stranka, ali ne sa samostalnim klubom zastupnika”, rekao je Glavaš. VIŠE OVDJE

23:08 Nakon obrađenih 30,73% glasačkih listića DIP je objavio nove rezultate: Domoljubna koalicija osvaja 61 mandat (58+3), Hrvatska raste 53 mandata, Most 19, IDS 4, HDSSB 2, Milan Bandić 2, Čačić 1, Živi zid 1.

22:47 Reezultati se mijenjaju iz minute u minutu. Nakon 26.45% obrađenih glasačkih listića, HDZ ima 60 mandata (57+3), SDP 55 mandata, MOST 19, IDS 4 mandata, HDSSB  i stranka Milana Bandića 2 mandata, a Živi zid 1 mandat

22:38 Nakon obrađenih 22,28% biračkih listića, Domoljubna koalicija dobiva 60+3 mandata, Hrvatska raste 53 mandata. MOST osvaja 18 mandata IDS-PGS četiri mnandata, HDSSB 2 mandata, a Živi zid, Bandić Milan 365 te Uspješna Hrvatska po jedan.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2015.

22:36 Najviše dojava koje je zaprimila udruga za praćenje izbora GONG odnosilo se na kršenja izborne šutnje, no ističu da ih najviše zabrinjavaju dojave o nestručnim i needuciranim biračkim odborima te slaboj informiranosti birača o izbornom procesu.

“Uzroci problema u provedbi izbora najviše leže u nesređenosti izbornog zakonodavstva”, upozorio je GONG pozvavši u nedjeljnom priopćenju novoizabrane zastupnike da hitno pristupe unapređenju zakonodavnog okvira. VIŠE OVDJE

22:30 Čelnik MOST-a Božo Petrov održao je u izbornom stožeru govor nakon prvih rezultata parlamentarnih izbora. Trenutno, MOST osvaja 16 mandata.

“Napravimo bolji i pravedniji sustav koji ćemo ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Budimo spremni za žrtve bez kalkulacija”, poručio je Petrov. Istaknuo je kako su dužni biračima odgovoriti u skladu s onim što su im obećali. “Mi smo dali svoju riječ i nećemo iznevjeriti građane. Naša je odgovornost veća od bilo kakvih sporazuma i javno-bilježničkih ugovora”, ističe.

Petrov je rekao kako će biti potrebno donijeti bolne odluke koje će ‘dirati rodbinu i prijatelje’. “Postoje važni trenuci u životu, i traže odmah odgovornost, u kojima ne dijelite ljude prema bilo kojoj osnovi”, dodaje. “Nema vremena za kalkulacije, vrijeme je isteklo jučer”, zaključio je Petrov.

Božo Petrov Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Božo Petrov Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

22:21 Nakon 19% obrađenih glasačkih mjesta, došlo je do malih promjena u rezultatima. Domoljubna koalicija je na 63 mandata, Hrvatska raste na 54. MOST je pao na 16 mandata, IDS-PGS osvaja pet mandata, HDBBS i Bandić Milan 365 po dva mandata te Živi zid jedan.

22:10 S ogromnim oduševljenjem u stožeru HDZ-a primljene su vijesti o prvim rezultatima izbora koje je u 22 sata objavio DIP. Obrađeno je 14% glasova, a Domoljubna koalicija osvaja 63 mandata.

22:00 Nakon 14% obrađenih glasova birača, DIP je objavio kako Domoljubna koalicija dobica 63 mandata, a Hrvatska raste 52. MOST dobiva 17 mandata, IDS-PGS 5, Živi zid, HDSSB i Bandić Milan 365 po dva mandata.

21:57 Ivo Josipović, predsjednik stranke “Naprijed Hrvatska – Progresivni savez”, komentirajući u svojem izbornom stožeru izlazne ankete rekao je kako je “očito došlo do polarizacije” i da je “prevagnula filozofija ‘ili mi ili oni’”.

To se posebice vidi na lijevom spektru političkog tijela gdje, barem po izlaznim anketama, ni ORaH niti mi nismo napravili jaki rezultat, dodao je. VIŠE OVDJE

21:55 Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin rekao je kako je uspjeh što je njegova stranka uspjela sačuvati parmentarni status, ali i da su rezultati izlaznih anketa ispod njihovog očekivanja.

Dodao je kako niti jedna stranka, osim MOST-a, nema razloga za zadovoljstvo. “Niti jedan blok nema niti blizu broja mandata za apsolutnu većinu što je poruka da je u Hrvatskoj stanje zaista teško, neodrživo i da su nužne promjene”, rekao je.

21:54 Izjavu Ranka Ostojića da od Karamarka očekuje ostavku, prvi je komentirao Gordan Jandroković: “Ovo je labuđi pjev Ranka Ostojića. On će prvi dati ostavku”.

21:51 Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović stigla je na Pantovčak, gdje s najbližim suradnicima prati vijesti o parlamentarnim izborima. Nakon rezultata DIP-a, iza ponoći, obratit će se javnosti.

Uz hrvatsku predsjednicu na Pantovčaku su i predstojnik Ureda Domagoj Juričić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević, savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, pročelnica kabineta Anamarija Kirinić, šefica protokola Natalija Hmelina te glasnogovornik Ureda Luka Đurić.

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

21:45 Ivan Vrdoljak rekao je za N1 televiziju kako je jako zadovoljan s izlaznosti na izborima. “Velika koalicija je Hrvatska raste i MOST. Idemo napraviti tu koaliciju i provesti reforme i napraviti bolju Hrvatsku. Predsjednik vlade će to komunicirati na toj razini, a ja sam još tijekom kampanje imao s kolegama kontakte da vidimo što je dobro napraviti za Hrvatsku. Neslužbeno, a sad ćemo krenuti u službene razgovore. Mi imali drugačiju viziju kako Hrvatska raste. Sad dolazi novi period i trebamo puno ozbiljnije raste. To je posao politike. To je ozbiljan i častan posao. To nije trgovina, nego dogovor”, rekao je Vrdoljak.

21:37 Alex Braun, SDPov konzultant u kampanji, nalazi se u stožeru SDP-a gdje prati razvoj situacije. Američki PR stručnjak, koji je osmislio SDP-ovu kampanju, svoj mobitel ne ispušta iz ruke.

Alex Braun, PR koji je osmislio kampanju. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Alex Braun, PR koji je osmislio kampanju. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

21:35 “Ja zaista ne znam čemu se mogu veseliti nakon ove sramote koju su doživjeli obećavajući 2/3 većinu”, rekao je Ranko Ostojić za Novu Tv, dodajući kako očekuje da Karamarko nakon ovog podnese ostavku. “Imali su ogromnu prednost, evo što im se desilo. Prava sramota. Ovaj pokušaj zabave koji tamo glume, sačekat ćemo krajnji rezultat, ali mislim da im nije nimalo lako”, rekao je Ostojić.

Ostojić, koji se vraća u Slavonski Brod, ističe kako mu je drago da je MOST odbio ‘nemoralne ponude’. “Ali koliko je meni jasno sami ljudi iz Mosta su rekli kako bi na njih gledali birači kad bi se prodali za mjesto predsjednka parlamenta”, zaključio je.

21:33 Informaciju da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponudio MOST-ovom Prgometu mjesto predsjednika Sabora, koja se pojavila tijekom večeri u hrvatskim medijima, demantirao je Željko Reiner. “Karamarko ni s kim nije razgovarao i neće dok se ne pojave službeni rezultati izbora, a onda ćemo vidjeti”, kazao je Reiner.

21:06 Prema novim rezultatima objavljenima iza 20 sati, Domoljubna koalicija ima jedan mandat više od skupine stranaka predvođene SDP-om.

Koalicija Hrvatska raste ostala je na 56 mandata, no Domoljubna koalicija preuzela je jedan mandat Mostu koji po novim rezultatima ima 17 mandata.

Po tri mandata ostala su koaliciji predvođenoj IDS-om te Živom zidu, dok koalicija Milan Bandića i HDSSB ima po dva mandata. REZULTATE IZLAZNIH ANKETA PO IZBORNIM JEDINICAMA PROVJERITE OVDJE

20:50 Supredsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa prema kojima je njegova stranka osvojila tri mandata te očekuje da će službeni rezultati prevagnuti u njihovu korist, a ponovio je da koaliranje s SDP-om ili HDZ-om ne dolazi u obzir.

“Zadovoljni smo rezultatima jer smo u Saboru, no više ćemo znati kada izađu prvi službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Ništa još nije gotovo, u mnogim jedinicama smo blizu i vjerujem da će se to nakon objave službenih rezultata preokrenuti u našu korist”, rekao je Sinčić nakon objave izlaznih anketa.

Ponovio je da nije spreman na koaliciju niti s SDP-om ili HDZ-om. “Ne, nikada, to smo rekli prije izbora i stojimo iza tih tvrdnji. Povjerenje naših građana nam je sveto i nećemo ga izdati”, naglasio je Sinčić.

Očekuje da će osobno ući u Sabor, tj. da su ga građani izabrali kao jednog od saborskih zastupnika. VIŠE OVDJE

Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar. Photo: Borna Filic/PIXSELL

20:18 Dva mandata koje po procjenama izlaznih anketa osvaja stranka Milana Bandića. “Hvala od srca svim našim sugrađanima koji su izašli na izbore i svima koji su nam dali svoj glas”, rekla je potpredsjednica stranke Jelena Pavičić Vukičević za RTL.

“Do konca večeri očekujemo da ćemo skupiti još glasova kako bismo na najkvalitetniji način mogli predstavljati jednu veliku populaciju naših sugrađana”, dodala je naglašujući kako im je važno da dobiju mogućnost ‘sve dobre stvari i projekte koje smo radili u Zagrebu, pokušati implementirati u cijeloj Hrvatskoj’.

08.11.2015., Zagreb - Docek rezultata parlamentarnih izbora u stozeru Koalicije rada i solidarnosti u Praskoj 5. Prema izlaznim anketama Koalicija rada i solidarnost i osvojila 2 saborska mandata.Jelena Pavic Vukicevic i Ivica Lovric. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Jelena Pavičić Vukičević i Ivica Lovrić. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

20:14 Izlazne ankete pokazale su kako ORaH neće osvojiti niti jedan saborski mandat, a u izbornom stožeru nitko nije mogao sakriti nevjericu. Ipak, očekuju kako će službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva dati bolji rezultat za stranku.

“Nismo razočarani zato što ORaH sve ankete u zadnje vrijeme nisu ‘mazile’. Nadamo se da će rezultati DIP-a biti ipak drugačiji u korist ORaH-a”, rekla je potpredsjednica stranke Božana Zadro.

Božana Zadro. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Božana Zadro. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

20:11 Prema ažuriranim izlaznim anketama agencije Ipsos plus Domoljubna koalicija osvaja 57 mandata, Hrvatska raste 56, MOST osvaja 17 mandata, IDS 3 mandata, HDSSB 2 mandata, Živi zid 3 mandata, a Milan Bandić 2 mandata.

19:36 Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak rekao je kako ne vjeruje u rezultate izlaznih anketa, koje ‘ni približno nisu realne’.

“Izlaznost naših birača na terenu je bila iznimo dobra i uvjeren sam da će konačni rezultat biti daleko bolji od anketa. Za nas su najbolje ankete one koje će reći birači, a to ćemo vidjeti vrlo brzo kada počnu dolaziti rezultati”, rekao je Čuljak. VIŠE OVDJE

19:33 “Ovo je dobar rezultat jer postojeća koalicija s IDS-om ima 59 mandata. Ono što nas očekuje u drugom mandatu je reforma javne uprave. Počet ćemo razgovarati sutra s drugim strankama koje imaju slične programe”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić za N1 televiziju. “Mi u koaliciju s ljudima koji paradno nose crne košulje ne idemo. Mi ne idemo u koaliciju s crnokošuljašima. Sutra je novi dan”, dodao je.

19:30 Josip Kregar je iz stožera Uspješne Hrvatske rekao je kako je ovo volja birača i pobjeda nad apatijom. “Ljudi nisu glasovali da bi dali listić u kutiju nego zato da se u Hrvatskoj nešto promijeni. Mislim da će rezultat izazvati povišenu toleranciju i jednih i drugih i to je uspjeh ovih izbora”, rekao je Kregar za NovuTV.

19:25 “Bit će ovo duga večer pa i noć! Veseli me povjerenje građana u odnosu na ranije ankete. Pričekajmo rezultate”, rekao je Gordan Maras za N1 televiziju.

Dodao je kako ga veseli povjerenje građana, nasuprot anketama od prije pola godine. “Očekujem da će u nekim jedinicama rezultati biti drugačiji”, dodao je. VIŠE OVDJE

19:22 “Ankete nisu vjerodostojne, sjetimo se 2007., 2011. godine, kada su nam davali 9 mandata manje. Upravo i u ovom trenutku vjerujemo u tu razliku i sigurni smo u pobjedu Domoljubne koalicije. Prema informacijama s terena, imat ćemo još minimalno 9 mandata i to bez dijaspore”, rekla je direktorica kampanje Domoljubne koalicije Josipa Rimac za Novu TV.

19:15 Ivan Lovrinović iz MOST-a nezavisnih lista pozvao je na stišavanje euforije, te dodao kako su znali da će na izborima postići odličan rezultat.

“Bez nas više nitko ništa neće odlučivati. Vrijeme je da HDZ i SDP shvate nisu stranke koje će se sto godina izmjenjivati na vlasti”, rekao je Lovrinović za RTL televiziju.

Po prvim izlaznim anketama, MOST dobiva 18 mandata. “Pokazalo se kako je ljudima dosta da se na vlasti izmjenjuju SDP i HDZ, već žele promjene”, dodao je. VIŠE OVDJE

19:10 Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a kazao je nakon zatvaranja birališta, kako je uvjeren da će njegova koalicija, bez obzira na rezultate prvih izlaznih anketa, pobijediti.

“I u prošlosti smo vidjeli rezultate tih anketa, pa se na kraju pokazalo da smo mi pobijedili. Do kraja večeri očekujem komfornu prednost za Domoljubnu koaliciju”, poručio je Kovač iz stožera Domoljubne koalicije.

19:01 Prema izlaznim aketama, vodeće hrvatske koalicije Hrvatska raste i Domoljubna koalicija potpuno su poravnate. Obje koalicije osvajaju 56 mandata. Na trećem mjestu nalazi se MOST sa 18 mandata. Po tri mandata osvajaju Živi zid i IDS, a HDSSB-u i Bandić Milan 365 po dva mandata.

Komentiraj